Fra 1-2 heste: Det bør du overveje

For mange hesteejere er det bare ikke nok med én hest – og før du ved af det, har du to heste stående i stalden.

Men hvad skal du tænke over, hvis du overvejer at skaffe dig endnu en hest? Vi har samlet et par gode råd og overvejelser her, som du kan tænke over, hvis du drømmer om at udvide dit hestehold.  

Annonce

Købe eller låne?  

Tanken om to eller flere heste kan virke tillokkende. Tænk at have to bløde muler, som hver dag skal passes og plejes efter alle kunstens regler! Men der er mange udgifter og forpligtelser ved at have både én og to heste. Derfor kan du med fordel overveje, om du skal låne en ekstra hest i en periode og se, om det fungerer – husk altid at lave en kontrakt, hvor I skriver de vigtigste ting ned i forhold til udlån. Hvem betaler eksempelvis hvad?  

Med en god aftale i hånden kan du teste tilværelsen som hesteejer til to på en måde, hvor du ikke bliver ruineret.  

Har du råd?

En hest mere betyder i grove træk dobbelt op på udgifter. Det vil sige, at der skal betales to gange af alt fra staldleje og strøelse til foder og forsikringer. Det afhænger naturligvis af, om du har hest hjemme eller opstaldet, men udgifterne til eksempelvis foder og dyrlæge skal du indregne uanset hvad, hvis du vælger at anskaffe dig en hest mere.  

Læs også: Hesteøkonomi: Undgå at pengene slipper op

Undersøg eventuelt, om du kan få en form for mængderabat ved dit opstaldningssted, om du kan spare penge på at få begge heste vaccineret og til smed på samme tid. Måske forsikringen kan laves til en god pris, når du kommer med to heste? Find ud af, hvor du kan spare bare en lille smule – det kan godt svare sig i det lange løb. 

Det kan også være, at dine grimer kan bruges til begge heste, så du ikke behøver at fare ud og investere i nyt af alt dit udstyr. Alternativt kan du købe noget af udstyret brugt og dermed spare lidt penge. 

Har du tiden?

Du skal være klar over, at en hest mere også betyder, at der vil være ting udenfor stalden, som du skal gå på kompromis med. Derfor skal du også være sikker på, at der er opbakning hjemme hos din familie eller din kæreste. Kan det passe ind i jeres hverdag, at du pludselig skal til at bruge (endnu) mere tid i stalden? Afstem altid på hjemmefronten.  

Nogle ting kan være nødvendige at gøre hurtigere, end du plejer, hvis du har været vant til at have en hest. Det betyder, at det ikke nødvendigvis er hver dag, du kan bruge timer på at strigle eller ordne boks, hvis alt skal gøres gange to.

Læs også: Guide: Få enderne til at mødes med studie og hest

Kan du få hjælp?

Hvis du vil gøre dig selv mindre sårbar, når du vælger en ekstra hest til, kan du tænke over, om du kan få hjælp. Er der andre i stalden, som kan hjælpe dig med at få logistikken til at gå op de dage, hvor du ikke kan nå to heste på én dag? Det er guld værd og medvirkende til at gøre tilværelsen som ejer af to heste noget lettere.  

Træning

Ingen heste er ens. Derfor skal du gøre dig klart, om du har de fornødne kompetencer til at træne en ekstra hest. For du kan ikke bare køre på autopilot. Hver enkelt hest kræver en træningsplan, som er tilrettelagt dem og deres niveau. Derfor bør du også overveje, om du skal ofre (flere) penge på god undervisning, så du får trænet det rigtige med alle din heste. Find ud af, hvad der er bedst for den enkelte hest.  

Planlægning er vejen frem

Med to heste, der skal nås hver eneste uge, følger der også en masse planlægning. Vær realistisk i dine planer. Det er de færreste af os, som kan nå at have to heste i fuld træning med en times ridning hver dag plus staldarbejde og på samme tid passe arbejde, familie og venner.  

Du kan eventuelt ride en skridttur på den ene hest og ride dressur på den anden – og så bytte dagen efter. Med god planlægning kan det sagtens lade sig gøre at holde begge heste i god form. 

Tænk over dit overskud

Når du sidder i sadlen på den første hest, tænker du måske, at du – uden problemer – kunne tage en hest (eller ti!) mere. Men husk at mærke efter, når du skal ride den næste hest. Hvis dit overskud er blevet mindre siden den første hest, er det nok ikke nu, du skal træne komplicerede springkombinationer eller svære dressurøvelser.

Læs også: 6 ting der viser, hvor knyttet du er til din hest 

Spørg dig selv hvorfor

Hvorfor vil du gerne have en hest mere? Skal den træne den op, skal den gå som selskabshest, eller er der en helt tredje grund? Vær også opmærksom på, om tiden går fra din første hest. Sørg dig selv, hvad der betyder noget i din omgang med hestene. Er det at have tid til at nusse på staldgangen? Mange timer i sadlen? Det skal være sjovt at have heste, og det gælder uanset antallet af heste, du skal tage vare på.  

Uanset om du har en, to eller flere heste, er der ingen tvivl om, at timerne i stalden med vores dejlige heste altid er godt givet ud! 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce