Skrevet af Pernille Elmsdal fra Naturlig Horsemanship. Redigeret af redaktionen.
Har du nogensinde tænkt over, hvordan ordet bokssvin har ramt os? I virkeligheden er det jo kun en ud af mange ord og vendinger, som mennesker bruger for at lægge ansvaret over på hesten, når noget ikke fungerer optimalt efter vores opfattelse. Vi vil gerne have det nemt og billigt, og så har vi også en idé om renlighed og ordentlighed, som heste ikke deler.
Er det ansvarsfralæggelse?
Har man for eksempel en hest, der i løbet af natten vælter hele sin bund i boksen rundt, trækker høet med og afsætter hestepærer alle vegne, så passer det os ikke så godt, og her er der en del mennesker, som forfalder til at kalde deres hest for et bokssvin. Dels er det ansvarsfralæggelse, der stempler hesten som skyldig, dels signalerer det afstandtagen og foragt, der ikke harmonerer særlig godt med den hengivenhed, folk oftest har for deres hest.
At få luft for sine frustrationer
Bokssvin er kun en af mange ting, folk kan sige til og om deres heste for at lufte deres frustration over, at et eller andet ikke lykkes efter deres plan. Men det løser ikke noget, og hvis man skal blive i ovenstående eksempel, ville det være mere interessant at finde ud af, hvorfor hesten er urolig og undersøge, om man kan løse det. Nogle heste har generelt et problem med at være i boks, andre er blot energiske heste, der hurtigt keder sig. Heste som dem, trives muligvis bedre i løsdrift.
Læs også: Gode råd til at skabe et naturligt og behageligt miljø i hesteboksen
Andre heste savner flokken eller en bestemt anden hest. Dem kunne man måske prøve at sætte tættere sammen, og nogle har det med deres boks, som med et bestemt hjørne på ridebanen, og synes, at det er et urovækkende sted. Dem kunne man enten flytte eller træne i at kunne acceptere boksen. Endelig kan man også have nogle overvejelser omkring boksens størrelse og indretning med mere.
Læs også: Sammenligning: Hvilken strøelse er den bedste?

Vi vælger hestens vilkår – og vi har ansvaret
At gøre det, er at påtage sig ansvaret for sin hest og dens trivsel, for det er bestemt ikke hesten, der har valgt sine vilkår. Det er os, der har valgt den, købt den og indsat den i de forhold, den skal leve under. Fra naturens hånd er hestens system beregnet til at leve i flokken på de store vidder, hvor den bruger de fleste af døgnets timer på at bevæge sig rundt i søgen efter godt græs. Et sådant liv kan kun de færreste tilbyde vores heste og det er også vigtigt at huske at alle heste er forskellige. Det er blot vigtigt at vi erkender, og påtager os ansvaret for, at det er os, der skal finde løsningerne – ikke hesten.
Læs også: Så lang tid bruger du på din hest i løbet af dit liv