Hånden – den perfekte måleenhed i stalden

Hvor langt oppe skal næsebåndet sidde? Er der nok skulderfrihed foran sadlen? Ligger gjorden for langt fremme? Det kan du alt sammen finde ud af ved at hive din hånd op ad lommen. Her har vi lavet en liste over alt det, som du kan bruge din hånd til, når du skal finde ud af, om hestens udstyr ligger rigtigt. Vær ikke bange for at bruge den, inden du resolut hiver fat i sadelmageren, køber en ny trense eller spørg en anden til råds.

Selvfølgelig skal alle reglerne tages med et gran salt. Hovedsageligt retter de sig mod heste og store ponyer, ligesom der naturligvis er meget mere, der skal tages højde for, hvis man skal kunne vurdere, om hestens udstyr passer helt nøjagtigt. Alligevel kan hånden være en god indikator.

Læs også: 8 måder, du kan tjekke, om sadlen passer

Hånden som måleenhed

Når du skal bruge din hånden som måleenhed, skal du strække den ud, samle fingrene og bruge bredden af din flade hånd – inkl. tommelfingeren. En håndsbredde er ofte omkring 10 cm på en kvinde og 11-13 cm på en mand. Her regner vi ud fra en kvindehånd.

Hvor lang skal manen være?

Læg hånden vandret og fladt op langs hestens man. Så ved du, hvor lang den skal være, når du hiver saksen frem – i hvert fald hvis man skal følge den traditionelle spring- og dressurmode.

Passer sadelstørrelsen til hesten?

Læg sadel på din hest uden underlag. Placer din flade hånd på højkant lige bag den bagerste del af din sadel. Sørg for at din hånd er helt udstrakt og læg så mærke til, om den også flugter med hestens bagerste ribben. Det er meget vigtigt, at sadlen ikke ligger længere tilbage end det.

Passer sadelstørrelsen til rytteren?

Sadl din hest op, og sæt dig godt ned i sadlen. Læg så din hånd fladt ned på bagsvidslen bag dig, så den ene side af håndfladen flugter med den øverste kant på bagsvidslen. Den anden side af håndfladen skal lige præcis røre din bagdel. Hvis ikke, så er sadlen for stor, og hvis håndfladen ligefrem presses ind under din bagdel, så er sadlen for lille.

Hvor skal gjorden placeres?

Læg sadel på din hest uden underlag, og spænd gjorden, som du plejer. Placer din hånd fladt mellem gjorden og hestens forben. Hvis du ikke kan få hånden til at være der, er afstanden for kort, og hvis der er meget plads omkring, ligger gjorden (og sadlen), måske for langt tilbage.

Har sadelpuderne kontakt til hesten?

Læg sadel på din hest uden underlag, og placer din hånd fladt ind under sadlen. Læg din anden hånd op på sadlens forsvidsel og pres nedad. Samtidigt lader du din hånd under sadlen glide ned langs hesten, så du kan mærke, om der er kontakt til sadelpuden hele vejen ned. Det skal der være.

Hvor bredt skal sadelkammeret være?

Hold din sadel med bunden opad fremme foran dig. Lad din håndflade glide ned gennem sadelkammeret. Hvis din hånd på noget tidspunkt bliver mast, så er kammeret for smalt. Den regel gælder for rigtig mange heste. Nogle har dog brug for endnu mere plads.

Hvor skal det hannoveranske næsebånds sidde?

Læg trense på din hest. Placer din håndflade mellem det øverste af hestens næsebor og det nederste af det hannoveranske næsebånd. Bredden på din håndflade skal lige præcis kunne være der.

Hvor løs skal kæberemmen være?

Læg trense på din hest. Placer din hånd vandret på højkant mellem hestens kæbe og kæberem. Så er du sikker på, at den ikke generer den. Du kan også bruge en knytnæve som måleenhed.

Læs også: Passer din sadel til din bagdel?

To fingre som måleenhed

For at bruge to fingre som måleenhed, skal du samle din pege- og langfinger og strække dem helt ud. Sammen giver de en bredde på omkring 3,5 cm hos de fleste kvinder og 4 cm hos mænd. Igen regner vi ud fra en kvindes hånd.

Hvor skal sadlen ligge?

Læg sadel på din hest uden underlag, og spænd gjorden. Find hestens skulderblad, og læg to fingre på højkant bagved. Din sadel må ikke ligge tættere på hestens skulderblad end efter disse to fingre – ellers ligger den for langt fremme.

Hvor meget plads skal der være til mankebenet under sadlen?

Læg sadel på din hest uden underlag. Find ud af, om mankebenet har tilstrækkeligt med frihed ved at samle to fingre vandret og stikke dem ind imellem mankebenet og sadlen lige over det punkt, hvor sadelpuderne begynder. Der skal være plads til 2-3 vandrette fingre på hver side.

Hvor skal det engelske næsebånd sidde?

Læg trense på din hest. For, at den sidder korrekt, skal der kunne være to fingre på langs mellem næsebåndet og hestens kindben (ligesom på artikelbilledet).

Passer pandebåndet?

Læg trense på din hest og spænd alle remme. Stik to fingre på højkant ind under hestens pandebånd. Der skal være rigeligt plads. Hvis ikke, så kan pandebåndet skubbe trensen frem, så nakkestykket generer hestens ører og forhindrer deres evne til at rotere.

Hvor stramt må næsebåndet sidde?

Dansk Rideforbund foreskriver, at der mindst skal være 1,5 cm mellem et hvilket som helst næsebånd og hestens næseryg. Det svarer til bredden på én finger. En god, gammel tommelfingerregel fortæller os dog, at næsebåndet ikke må sidde strammere end, at der kan være to lodrette fingre imellem. Undersøg det ved først at lægge trense på din hest. Stik så to fingre ned mellem næsebåndet og hestens næseryg og drej dem, så de ligger på højkant langs næseryggen. Hvis ikke det er muligt, så er næsebåndet muligvis lidt for stramt.

Én finger som måleenhed

Her skal du bruge din pegefinger til at måle med. Den er som regel et sted mellem 1,5 og 2 cm bred på en kvinde.

Hvor meget plads skal der være mellem bridon og kandarstang?

Læg kandaret på din hest. Åbn hestens mundvig og mål, om der er plads til en finger på langs mellem de to bid. Er der ikke det, så er enten det ene eller det andet bid for stramt eller løst.

Er bandagen for stram?

Læg en bandage på din hest præcis, som du plejer. Stik så en finger ned imellem bandagen og forsiden af hestens ben (dvs. ikke ved piben). Du skal ubesværet kunne få hele fingeren ned.

Hvor skal nakkestykket sidde?

Læg trense på din hest og spænd alle remme. Læg en finger vandret bagved hestens øre. Der skal være minimum en fingers bredde mellem øret og nakkestykket på trensen. Du kan også måle det ved at placere din udstrakte hånd lodret mellem nakkestykket og roden ved hestens øre.

Læs også: Trenser – hvornår og hvordan skal de bruges?

Artiklen er oprindeligt bragt i december 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce