Passer din sadel til din bagdel?

Læste du med, da vi gengav et nyt vægtstudie blandt ryttere og deres heste? Nu tager vi fat i noget, der relaterer sig til det; nemlig forholdet mellem sadlen og størrelsen på rytterens bagdel. Men det er ikke del hele. Vi kommer også ind på betydningen af rytterens højde og på vigtigheden af sadlens bæreflade. Til sidst lærer vi dig at bruge “håndtricket” til at spotte, om din sadel overhovedet passer til din bagdel.

17 tommer passer ikke alle

At købe en sadel på 17 tommer er lidt som at følge med strømmen. Det er som at købe et par bukser i den størrelse, man plejer – vel at mærke uden at overveje, om en anden størrelse faktisk ville være bedre. Og hvor vil vi så hen med det? Jo, sagen er den, at 17-tommersadler uden tvivl er de mest populære – og nok også dem, langt de fleste ryttere sidder bedst i. Spørger man imidlertid en række eksperter, så ser man rigtig mange rytterbagdele, som ville finde sig langt bedre tilpas i en større eller mindre sadel. Derfor ser vi nu nærmere på, hvilke betydning sadelstørrelsen egentlig har for rytterens ridning.

Annonce

Sadelstørrelsens betydning for rytteren

Det siger sig selv, at en lille bagdel har brug for et mindre sæde at støtte sig i end en stor én af slagsen. Men hvilke konsekvenser har det, hvis man ikke lytter efter sin rumpes behov?

Sadelmager Maria Mogensen fra Hestenes Sadelmager forklarer, at det særligt er følelsen af at blive låst og dermed begrænset i sit sæde, som kan være hæmmende for den storrumpede rytter. Omvendt kan en lille rytter glide for meget rundt i en “almindelig” 17-tommersadel og ikke få den nødvendige støtte. “Man bør vælge en sadel, hvor man “svinger” med hestens bevægelser uden at blive låst i sit sæde”, understreger hun.

Man bør vælge en sadel, hvor man “svinger” med hestens bevægelser uden at blive låst i sit sæde.

Sadelmager Maria Mogensen fra Hestenes Sadelmager.

Dog mener hun ikke kun, at man skal bekymre sig om rytterens vægt og bagdel; også de lodrette centimeter skal der (bogstavelig talt) tages højde for. “Det lyder nok ulogisk, når jeg siger, at en lav rytter skal vælge en dressursadel med et større sæde og/eller en mindre knæpude end en høj rytter. Forklaringen er, at den lave rytters knæ møder knæpuden højere oppe end den høje rytter med længere ben. Overschenklerne ligger mere lodret på den høje rytter end på den lave, hvilket i nogle tilfælde betyder, at den lave rytter har brug for mere sædeplads end den høje rytter”, skriver hun.

Konklusionen er, at hvis man er for stor eller for lille til sadlens sæde, så kan man få sværere ved at indvirke korrekt, og derved gør man kun ridningen sværere for sig selv. Derudover kan et for lille sæde føre til smerter i rytterens ryg, baller og bækken, fordi man bruger sig forkert og måske endda spænder unødigt op.

Læs flere råd fra sadelmager Maria Mogensen: Den rigtige sadel – hvad skal du vælge?

Sadelstørrelsen er ikke lig med bærefladen

Det er vigtigt at huske, at sadelstørrelsen aldrig er et udtryk for bærefladen – altså hvor meget sadlen fylder på ryggen af hesten. Størrelsen er derimod et udtryk for, hvor meget plads, rytterens bagdel har at gøre godt med. Det skriver sadelfitter.dk. Derfor skal man – naturligvis – altid huske at sammenligne sadler på ryggen af sin hest, og ikke bare på en “dukkehest” i en rideudstyrsforretning. En ting er nemlig, om rytterens højde og drøjde passer til sadlens sæde. En anden ting er, om hesten er bygget til at bære den måde, sadelpuderne er udformet på.

For eksempel kan man måske tro, at alt over 16,5 tommer til en kortrygget hest vil være for stort. Men sådan er det ikke. En lille sadel kan sagtens have en forholdvis stor bæreflade – og omvendt. Det betyder, at en 16,5-tommersadel sagtens kan fylde mere på hestens ryg end mange på 17 tommer. Hvis du har brug for en sadel med et forholdsvis stort sæde, så kan du altså sagtens være heldig at finde én, som også ligger fint på din lille eller kortryggede hest.

En tung rytter skal have stoppet sin sadel på en anden måde end en meget let rytter, fordi presset på puderne er større.

Tip!

En velkendt tommelfingerregel lyder, at en sadel ikke må trykke hesten længere bagud end den 18. og sidste ryghvirvel, hvorpå de bagerste ribben sidder.

Ofte er det de afrundede sadelpuder, som fylder mindst på ryggen af hesten. Fordelen ved et sæt længere sadelpuder, som altså har en stor bæreflade, er dog, at trykket fra rytteren fordeles over et større område. Det går bare ikke, hvis hesten ikke er bygget til det. Derfor er det vigtigt at være ærlig over for sig selv og for sin hest.

Desuden skriver sadelfitter.dk, at en tung rytter skal have stoppet sin sadel på en anden måde end en let rytter, fordi presset på puderne bliver større og fordeler sig anderledes. Fra hestens synspunkt betyder det, at det er værre at lade en stor rytter sætte sig op i en sadel, der er for lille til vedkommendes bagdel, end det er at lade en lille rytter sætte sig op i en sadel, der er for stor. Så hvis du selv er en tung type, eller hvis du har en part, som er det, så bør du nok overveje at få tilpasset din sadel efter den af jer, som har mest tyngde. Det vil skåne din hests mest muligt.

Det er værre at lade en stor rytter sætte sig op i en sadel, der er for lille, end det er at lade en lille rytter sætte sig op i en, der er for stor.

Læs også: Tema: Ryttersikkerhed – så farlig er ridning

Håndtricket: Sådan ved du, at en sadel passer dig

Nu kommer det rigtig spændende: Passer din sadel til størrelsen på din bagdel? Desværre kan man ikke bruge sadelstørrelser ligesom man kan bruge tøjstørrelser. Det kunne ellers være dejligt, hvis man kunne regne med, at for eksempel str. 38-42 svarede til 17 tommer. Men det kan man ikke. Det afgørende er, hvor meget rytterens bagdel fylder bagud i landskabet. For at du kan finde ud af det, skal du benytte det, vi kalder “håndtricket”.

Annonce

Sådan gør du: Start med at sætte dig godt ned i sadlen. Herefter skal du lægge din hånd fladt ned på bagsvidslen, så den ene side af håndfladen flugter med den øverste kant. Den anden side af håndfladen skal lige præcis røre din bagdel. Hvis ikke, så er sadlen for stor, og hvis håndenfladen ligefrem presses ind under din bagdel, så er sadlen for lille.

TIP!

Tyske tommer er større end engelske og danske tommer – og engelske er mindre end danske. Er man på udkig efter en stor eller en lille version af en bestemt størrelse sadel, så kan det altså være en god rettesnor at kigge efter enten tyske eller engelske sadler. For eksempel vil sædet på en engelsk 17-tommersadel ofte placere sig lige imellem en tysk sadel på henholdsvis 17 tommer og 16,5 tommer.

Læs også: Tema: Ryttersikkerhed – sådan bør du falde af din hest

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce