Hvad skal vi lære af Dujardins eliminering?

Dujardins dramatiske eliminering ved Europamesterskaberne i dressur i Rotterdam for få dage siden har skabt røre og megen debat hesteverdenen over. Der blev forbindelse med hendes grand prix ridt fundet blod på Mount Saint Johns Free Styles venstre flanke, hvilket skyldtes for kraftig brug af sporen. Dujardin har efterfølgende lagt sig fladt ned og undskyldt til hele verdenspressen og sine mange fans. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi her på Malgré tout sigter på at afsøge de alternative vinkler og oftest uafdækkede sider af ridesporten, og når sådan noget som dette sker, er vi selvfølgelig nødt til at skrive om det. For hvordan skal man reagere, når ens store idol bliver elimineret for at tage hårdhændede metoder i brug? Og hvad siger det om reglerne for god dressur? Vi er gået i dybden med hestevelfærd og de officielle regler fra FEI for at blive klogere på hele situationen og fremtiden for ridesporten.

For pokker! – Var den umiddelbare reaktion fra dette redaktionsmedlem. Det måtte ikke ske! Et af dressurverdens helt store idoler det seneste årti blev elimineret på grund af fund af blod på hestens venstre flanke. Charlotte havde ellers præsteret at ride sit hidtil bedste resultat hjem til briterne på hendes forholdsvis nye hest Mount St John Freestyle. Karakteren lød på hele 81,91, hvilket rakte til en sølvmedalje til England. I stedet måtte de nøjes med en 4. plads.

Charlotte Dujardin blev for år tilbage verdenskendt for hendes helt unikke samarbejde med hesten Valegro og sammen holder ekvipagen den dag idag den ubetingede verdensrekord. Charlotte er trænet af den lige så kendte Carl Hester (som også ejer Valegro) og sammen har de været fortalere for en ny dagsorden inden for dressurverden – en dagsorden, der har budt på større fokus på hestevelfærd, mere foldtid og en mere varieret træning, hvor skovture flere af ugens dage er en del af en tophests træningsplan.

Charlotte og Valegro til OL i Rio. Foto: FEI

Én uheldig episode eller?..

Charlottes sympatiske ridning, fantastiske ro og ynde på hesten har været et af de helt store forbilleder for mange (inklusiv undertegnede redaktionsmedlem). Med nyheden om at hun blev elimineret, er verden sat på den anden ende. Hvad stiller man op, når ens forbillede krakelerer? Det svarer jo nærmest til dengang Michael Rasmussen blev smidt ud af Tour de France og satte cykelverdenen i et dårligt lys, eller da danske fodboldfans vendte sig mod Niklas Bendtner efter hans utallige uheldige episoder. Er der tale om det samme med Charlotte Dujardin? Har hele verden vendt sig mod hende?

Svaret er nej, verden støtter fortsat op om Charlotte. På de over 100.000 reaktioner, der er kommet på Facebook, synes der fortsat at være klar opbakning til hende. Dette handler nok om, at hun ovenpå episoden udsendte en pressemeddelelse, hvor hun undskyldte og accepterede straffen. Folk er villige til at se igennem fingrene med én uheldig episode og støtter således fortsat op omkring hende. Det er dog nærliggende at spørge sig selv om, hvorfor folk ikke så igennem fingrene, dengang Andreas Helgstrand blev anklaget for uhensigtsmæssig ridning? Han blev om nogen udsat for had på de sociale medier. Det samme gælder for den svenske rytter Patrik Kittel, der kom på forsiderne af bladene for at ride Scandic i roll-kur-holdning og med blå tunge. Der var også stor debat om svenskerens ridning og omgang med hestene.

Måske er forskellen på Andreas, Patrik og Charlotte, at Charlotte har formået at skabe et brand omkring sig selv som værende en sympatisk og fornuftig rytter med en humanistisk tilgang til hestene. Men måske er forskellen også, at både Patrik og Andreas blev filmet med skjulte optagelser, og efterfølgende har benægtet episoderne (til at begynde med i hvert fald). Der kan man tale om, at Charlotte har erkendt og undskyldt for episoden og accepteret straffen.

Kan 6 minutter afgøre om noget er galt?

Charlotte blev elimineret efter stewarden meddelte dommeren ved C, at hendes hest blødte fra flanken. Men hvad står der egentlig i FEI’s regler omkring blod? Vi har undersøgt det nærmere. I følge FEI’s regler for dressur, kapitel 430, stykke 7.6. står der, følgende:


Stykke 1
Hvis dommeren ved C mistænker frisk blod hvor som helst på hesten under ridtet, stopper han hesten for at kontrollere for blod. Hvis hesten viser frisk blod, elimineres den. Elimineringen er endelig. Hvis dommeren gennem undersøgelse præciserer, at hesten ikke har frisk blod, kan hesten genoptage og afslutte sit ridt.

Stykke 2
Hvis en FEI Steward opdager frisk blod i hestens mund eller i området omkring sporen under kontrollen (artikel 430.9), informerer han/hun dommeren ved C, der vil eliminere hesten og atleten. Hvis der er blod på hesten, skal en FEI-dyrlæge kaldes for at beslutte, om hesten er i stand til at fortsætte med at deltage i konkurrence(r) til arrangementet.

Stykke 3
Hvis hesten elimineres i henhold til ovenstående, eller hvis hesten bliver skadet under ridtet og begynder at bløde efter afslutningen af ridtet, skal den undersøges af en FEI-dyrlæge inden den næste konkurrence for at afgøre, om den er egnet til at fortsætte i konkurrencen de følgende dage. FEI-veterinærens afgørelse kan ikke appelleres.

Det første man bemærker, ved at læse ‘blod-reglen’ er, at der kun er tale om frisk blod. Hvis hesten eksempelvis har sår på flanke eller i mundvigerne efter tidligere ridt, og disse ikke fremstår med frisk blod, elimineres ekvipagen ikke. I virkeligheden gælder reglerne således kun skader, der sker under de 5 minutter og 45 sekunder, rytteren er på banen. Giver det et retvisende billede af, hvis noget er galt?

Lad os tage eksemplet med Patrik Kittel og Andreas Helgstrand op til sammenligning igen. Deres “uheldige episoder” har fundet sted under opvarmningen og hjemme i den almindelige træning. Charlotte derimod har altid udvist sympatisk ridning både ude og hjemme og på opvarmningen. Så hvad siger det om hestevelfærd? Og bør sanktioner kun gælde for uhensigtsmæssig adfærd til konkurrencer eller bør de også gælde derhjemme?

Uanset om man mener, at Charlottes eliminering er retfærdig eller ej, kommer FEI’s regler til kort. For god hestevelfærd handler om mere end et 6 minutters ridt på banen. Er du enig?

Læs også: Carl Hester viser vejen til Grand Prix-klasser ved Olympia Horse Show

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce