Hvad tænker du, hvis du oplever modstand fra din hest? Enten ved bestemte øvelser eller i specifikke situationer. Bliver du irriteret og tænker, at hesten er dum eller reflekterer du lidt mere over situationen? Zille Nelius Buch hører til den sidste kategori. Hun har bygget en virksomhed op ud fra tanken om at der altid er en grund, hvis hesten siger fra.
Zille Nelius Buch har stablet et sted på benene i Greve, som har fokus på at sikre hestes fysiske velbefindende. Hun har et tæt samarbejde med et team af hestefagfolk med hver deres kompetencer. Tilsammen udgør de et godt udgangspunkt for at se hesten fra flere vinkler.
På sin gård tager Zille heste i træning og tilbyder fysiurgisk terapi til heste. Udover hende selv huser stedet en hestefysioterapeut, Zilles mand Brian Nelius Buch, som er smed og så har Zille et tæt samarbejde med en dyrlæge, som også er en hyppig gæst på adressen. De mødes jævnligt for at ”nørde heste,” fortæller Zille.
Hest i blodet fra barnsben
Zille har lige fra barnsben været betaget af heste. Som 6 årig startede hun på rideskole, som 10 årig fik hun sin første pony og som 14 årig kom hun i praktik på galopbanen. Hun var fascineret af fart og hvordan hesten bevæger sig.
Da hun senere fik job med travheste, fik hun lov til at nørde med netop disse områder. I den daglige træning af hestene indgik blandt andet pulstræning på sandbane, og Zille var i det hele taget med til at vurdere hestenes daglige fysiske tilstand.
Læs også: Mangler din hest energi ved pelsskifte?
Ingen heste er dumme
Zille har altid været fascineret af de unge heste, En del af dem såkaldte problemheste, som ingen andre ville røre.
”Jeg har af en eller andet grund været tiltrukket af de heste, som var svære. Jeg tror ikke på, at heste er dumme. Det er mennesker, som læser dem forkert, og der er altid en grund til at de gør som de gør,” udtaler Zille.
Observationer af og oplevelser med heste har fået Zille til at interessere sig for heste, som viser modvillig adfærd.
”Jeg har set og redet mange heste, hvor det undrede mig, hvorfor mange ting virkede så svære for dem,” siger Zille.
Hun vidste, at hun gerne ville blive klogere på disse spørgsmål, og ville gerne videreuddanne sig, så hun kunne hjælpe heste med udfordringer.
Ville arbejde med sine hænder
Zille ville egentlig gerne været fysioterapeut, men så det ikke som en mulighed med et studie, som krævede mange timer foran bøgerne. Zille er ordblind og vidste, at hun måtte finde et fag, som gjorde det muligt for hende at arbejde med sine hænder.
Valget faldt derfor på en uddannelse som fysiurgisk hesteterapeut hos Center for Dyreterapi i Nordjylland. En uddannelse, som strækker sig over 17 måneder og har fokus på helheden i hesten. Der uddannes blandt andet i teknikker så som massage, kraniosakral terapi, ledmobilisering og akupressur, som alle er blide, men dybdegående teknikker.
Zille blev uddannet fysiurgisk hesteterapeut i starten af 2019.
Læs også: Det nyfødte føl – det skal du være opmærksom på.
Det perfekte team til at hjælpe hestene
Da Zille i 2015 sammen med sin mand købte landejendom, flyttede hestefysioterapeut Mette Bloch-Christiansen sin hest ind, og Zille og Mette fandt hurtig en fælles interesse: Heste og biomekanik. Mette brugte dyrlæge Casper Tschernja til sin hest, og Zille faldt også hurtigt i hak med Casper. Casper opdagede hurtigt Zilles talent for at kunne se bevægemønstre, og de to brugte timevis på at sidde og se på heste i bevægelse.
”Mine øjne og hænder er mine vigtigste redskaber,” siger Zille.
En del af Zilles forretningskonceptet er også at have heste i ridning og træning af heste.
”Mit mål er, at jeg kan både træne heste og afbalancere dem herhjemme – at hestene kommer her,” siger Zille.
Lige nu kører Zille to gange om ugen rundt med Casper Tschernja på hans rute med kunder, hvor hun assisterer med shockwave behandlinger.
”Casper analyserer skaden først, og præciserer præcis hvor hesten skal have behandling med shockwave,” forklarer Zille. Hun fortæller, at shockwave er fantastisk blandt andet til ligamentskader.
”Jeg føler mig meget privilegeret, fordi jeg kan arbejde med noget, som betyder meget for mig. Og så har jeg fundet verdens bedste team, som jeg kan sparre med. Jeg tror fuldt og fast på, at man kun kan hjælpe heste, hvis man ser på helheden. Konstellationen med en dyrlæge, smed, fysioterapeut og mig selv er et rigtigt godt, fordi der bliver set på hesten fra mange vinkler. Det hele hænger jo sammen,” slutter Zille.