Skrevet af Frederikke Lindenberg DVM, PhD. og Mette L. Nymand Cand. Agro.
Forår og efterår er for mange forbundet med pelsskifte og dækkener. Det betyder masser af strigling, hår alle vegne og for nogen et konstant øje på vejrudsigten for at finde ud af, hvor tykt eller tyndt et dækken man nu skal give sin hest på. For hestene betyder det, at de skal bruge en ret stor mængde energi på at sætte ny pels, og det påvirker resten af hestens krop.
Når hesten skifter pels
Hårene i hestens pels vokser fra en samling celler kaldt papillen, der ligger i underhuden. Selve håret ligger i hårsækken, der danner en kanal fra papillen og ud til overfladen af huden. I bunden af hårsækken er håret aktivt. I takt med cellerne skubbes det ud af hårsækken, dør og forhornes og ligner det hår, vi ser uden på pelsen.
Både mennesker og dyr fælder fra tid til anden. Det skyldes, at hår vokser i en cyklus, som består af tre faser: vækstfasen (den anagene fase), hvor håret vokser, en hvilefasefase (den catagene fase), hvor hårets vækst ophører og det slipper bunden af hårsækken, og den sidste fase (den telogene fase), hvor alle celler i håret er døde. Her ligger håret i hårsækken, klar til at blive skubbet ud, når et nyt hår begynder at vokse.
Hos mennesker sker fældningen hele tiden og lidt ad gangen, mens det hos heste er mere sæsonbetinget. Det skyldes, at fældningen blandt andet er styret af temperaturen og udskillelsen af stoffet melatonin fra hjernen. Melatonin styrer en lang række processer i kroppen, herunder fertilitet og hårvækst. Melatonin-produktionen er styret af lyset, og når det bliver mørkere, stiger produktionen. I bunden af hårsækken sidder der celler, som bliver aktiveret af melatonin og får håret til at gro. Så kort sagt: Mindre lys, mere melatonin, mere hår.
Mangler hesten energi i forbindelse med pelsskifte?
Mange oplever, at heste kan blive trætte i forbindelse med fældning. Det kan skyldes, at hele processen med at skifte pels er meget energikrævende for hesten. Den er afhængig af korrekt fodring for at producere mange af de byggesten, der skal bruges til at danne ny pels. Det er derfor vigtigt at sørge for, at grundfodringen er i orden; at grovfoderet (hø/wrap) tildeles i tilstrækkelige mængde og er af en god kvalitet – dvs. at det ikke fuld af mug, svampesporer eller støv – samt at krybbefoderet dækker hestens vitamin- og mineralbehov.
For eksempel er flere forskellige B-vitaminer vigtige for hårvæksten. De fleste B-vitaminer kan hesten selv producere i stortarmen med hjælp fra de fiberfordøjende mikroorganismer, forudsat at hesten får nok grovfoder (ca. 1,75-2 kg/100 kg kropsvægt) af god kvalitet. Dog skal enkelte af vitaminerne tilføres gennem foderet Dannelsen af Vitamin B12 afhænger for eksempel af, at der er nok kobolt til stede i tarmen, hvilket også skal tilføres gennem foderet.
I fældningsperioden er hestens behov for B-vitaminer typisk så stort, at det overstiger dens egenproduktion. Det kan medføre, at hesten bliver træt, fordi flere B-vitaminer også bruges i energiomsætningen, og at pelsen bliver glansløs. Det kan derfor være nødvendigt at supplere med et B-vitamintilskud i en kortere periode for at støtte hestens energiniveau og arbejdsglæde.
Idet B-vitaminproduktionen er afhængig af tarmbakteriernes fiberfordøjende evne, er det også vigtigt at sørge for, at tarmmiljøet er i balance, og at bakterierne har det godt. Hvis man oplever lidt problemer med maven i forbindelse med, at hestene skifter fra græsfold til stald eller omvendt, kan man for eksempel give dem aktiv gærkultur i en periode. Det hjælper tarmbakterierne på rette vej igen.
Det er ikke kun vitaminer og mineraler, der er vigtige for hårvæksten. Også protein er nødvendigt for at danne nye hår, der er sunde og stærke. For eksempel er aminosyren cystein vigtig for hårets kvalitet. Cystein kan dannes fra en anden aminosyre, methionin, som er en essentiel aminosyre, hvilket betyder, at hesten ikke selv kan danne den, men skal have den tilført via foderet. Det er derfor vigtigt, at foderet har et tilstrækkeligt højt indhold af proteiner af god kvalitet.
Ekstra glans og sundhed
Når fældningen er ovre og den nye pels er sat, kan man gennem fodringen hjælpe hesten med at holde hud og hårlag sundt og stærkt, så det kan isolere og holde hesten tør. Også her er det først og fremmest vigtigt, at grundfoderet er i orden. Derudover kan man give olie, som er med til at bevare huden og hårets glans og styrke. Alle celler – også dem i huden og håret – har en membran, som primært består af fedtsyrer. Ved at sikre nok byggesten til cellemembranerne, sikrer man, at cellerne i huden og håret er sunde og stærke. Derudover er fedtsyrer en vigtig del af det fedtlag, som dækker huden og alle hår, og er med til at sikre, at pelsen er vandafvisende.
Til heste, som har behov for ekstra støtte, kan man tildele en olie som indeholder omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Omega-3 og omega-6 er en overordnet betegnelse for en række forskellige fedtsyrer. Både omega-3 og omega-6 er essentielle fedtsyrer, hvilket vil sige, at kroppen ikke selv kan danne dem. Derfor skal de tilføres via foderet. Omega-3 findes blandt andet i fisk, raps- soja-, hørfrø- og solsikkeolie. Omega-6 findes primært i planteolier, blandt andet majs- og solsikkeolie. Husk altid at opbevare olien tørt og køligt samt at overholde holdbarhedsdatoen, så den ikke bliver harsk. Harsk olie smager dårligt og kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.
Mangel på energi eller mat pels bør kun være et problem i en overgangsperiode, hvor hesten kan støttes med B-vitamin tilskud. Man bør selvfølgelig altid være opmærksom på andre mulige årsager til den manglende energi såsom overvægt, manglende træning/kondition eller mulighed for sygdom. Er du i tvivl om hestens almene tilstand, bør du få den tilset af en dyrlæge.
Artiklen er oprindeligt bragt i marts 2020 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.