Annonce

Longerer du din hest korrekt? – Hold øje med overlinjen

Dette er tredje del af artikelserien “Longerer du din hest korrekt?”, der består af tre sammenhængende dele. Artiklens første del hedder “Longerer du din hest korrekt? – Tænk på hesten”. Anden del hedder “Longerer du din hest korrekt? – Kommuniker med stemme og krop”. Artiklen bygger på Malgré Touts egne erfaringer og anbefalinger.

Ud over at bruge din stemme og din krop, som vi forklarede i anden del, så skal du i dén grad også bruge dine øjne. For at longere hesten, så den går korrekt skal du nemlig sikre dig, at den bruger sin overlinje.

Overlinje

Når du har styr på kommunikationen med hesten – både det kropslige og det lydlige – kan du virkelig begynde at arbejde effektivt med den i longen. Men hvordan skal hesten så egentlig bruge sig? Og hvordan får du den til at bruge sig korrekt?

Nøgleordet er overlinje. Målet skal være at få hesten til at bruge sig, så den sænker hovedet og nakken, løfter ryggen og bruge musklerne hele vejen henover rygsøjlen – præcis som det er målet, når man rider dressur. Som vi forklarede i første del af artikelserien, så skal hesten have balance og styrke til at kunne bruge sig korrekt, og det er ikke nødvendigvis noget, den kan gøre lige med det samme.

Der er særligt seks bevægelsesmønstre hos hesten, du kan holde øje med:

  • Træder den i sit eget spor? Dvs. træder baghoven helt op i forhovens spor – eller måske endda over? Hvis ikke, så kan hesten løfte syn ryg endnu mere, så bagbene træer bedre ind under den.
  • Træder baghovene længere frem en haserne? Når hesten er varmet op, så bør baghovene træde længere ind under hesten og altså frem foran haserne.
  • Løfter den sine hofter? På hver volte skal du kunne se hesten løfte sin hofte op og ned i takt med den skridt. Det kan den nemlig kun gøre, hvis den også bruger sin ryg.
  • Ser hesten ud til at bruge sine mavemuskler? Det er dem, den bruger til at løfte sin ryg. Det kan ses ved at maven “bølger” lidt, imens hesten går.
  • Ser undersiden af hestens hals afslappet ud? For at bruge sin overlinje skal hesten slappe af i underhalsen.
  • Er dens ører afslappede? Når hesten vender ørerne ud til siden og de vipper lidt, så er det, fordi den slapper af – andsynligvis fordi den bruger sig korrekt.

Når du synes, at din hest bevæger sig som beskrevet her, så er der rigtig stor sandsynlighed for, at du longerer den helt korrekt. På den måde vil du opnå, at longeringen styrker din hest og kan fungere som et givende supplement til den øvrige træning.

Kort fortalt har artikelserien her lært dig, at du skal have tre ting for øje for at longere din hest korrekt:

  • Tænk på hesten: forvent ikke mere af den, end den er i stand til og tving den aldrig ned i en bestemt holdning.
  • Lær at kommunikere fra jorden: brug din stemme og din krop til at fortælle hesten hvad den skal.
  • Hold hele tiden øje med hestens overlinje: først når overlinjen aktiveres bruger hesten sig korrekt, og først dér vil longeringen styrke frem for at slide på den.

Læs også
Kan du ride, kan du også tømmekøre
Undgå overtræning af din hest

Artiklen er oprindeligt bragt i marts 2019

Relaterede tags

Lignende artikler

Kategorier

Advertisment

Instagram