Når hesten flytter 

Tænker du over, hvor krævende det kan være for en hest, når den flytter? Det kan være en hest, du har haft længe, eller når du erhverver dig en ny hest. Adfærdstræner Line Hummel fra Hestekræfter har her beskrevet nogle aspekter, som er værd at huske på, når du rykker din hest. 

Vi glæder os sådan til at komme i gang med den nye hest, og vi har fundet et dejligt sted med baner og skov. Der er så meget, vi skal ud at opleve med hesten. Da vi købte den, prøvede vi den måske en, to eller tre gange, og hesten var så sød og rolig. 

Men nu står vi bare der med en urolig og bekymret hest. Underviseren siger til dig, at du bare skal ride hesten noget mere, så vænner den sig til dig. Eller måske er du så uheldig, at din træner siger til dig, at den bare lige skal vide, hvem der bestemmer… så bliver det bedre. 

Annonce

Husk, at din hest er flyttet til et helt nyt sted. Ligesom når du selv flytter, er der brug for tid til at tilpasse sig alt det nye. Nye lyde i stalden, når hesten skal sove, nye naboer, måske nyt foder, der smager mærkeligt. Vandet i vandkoppen smager sikkert også anderledes. Der er ny indhegning. Der er en helt ny familie, der har sine egne regler og sit eget sprog, med en dialekt, den ikke forstår helt så godt som den, hesten er vant til. Hesten har ovenikøbet fået en ny makker i dig, som har dine erfaringer fra ridning fra en helt anden hest med et andet sind og et andet sprog. 

Læs også: Skælder du hesten ud?

Så gør dig selv den tjeneste at lade være med at tro, at det handler om, at du skal sætte den på plads. For sætter du en usikker og forvirret hest på plads, får du IKKE en mere rolig og selvsikker hest. Det siger sig selv. Og alligevel er det det, jeg hører trænere sige gang på gang til deres ryttere… 

Når du erhverver dig en ny hest, eller du flytter din hest til en ny stald, så hav al den tålmodighed i verden, du over hovedet kan have. Vær nysgerrig og undersøg, hvordan din hest spiser, sover, leger og ellers er i din håndtering. Sørg for at gå udenom konflikter, og stil ikke for store krav i starten. Lav simple samarbejdsøvelser, hvor I begge opnår succes.  

Bruger du tid på konfliktfri og rolig håndtering, har du et rigtig godt fundament.

En anden misforståelse er at give hesten fuldstændig fri. Her stiller du ingen krav, men til gengæld lader du din hest alene om at finde ud af det hele selv.  

Linne Hummel – adfærdstræner.

Hvis det er en ny hest, så lyt til, hvad tidligere ejer har af erfaringer. Men vær åben og nysgerrig på hvilken hest, du mon har fået, hvilke signaler, den forstår, og hvad den ikke forstår. Hvis du skal købe nyt udstyr, så vær opmærksom på at alt det, du putter på din hest, er nyt for den. Nye strigler er også nye sanseindtryk. Min dyrlæge siger altid til mig, at jeg skal forestille mig, at hesten har en tallerken. Jo mere du putter på den, jo nemmere er det, at en enkelt ting kan få det hele til at flyde over.  

Derfor vil hesten, der er blevet flyttet, hurtigere blive bange for ting, den ellers ikke har været bange for før. Men med god tålmodighed bliver hesten komfortabel igen, hvis du ved, hvordan du skal hjælpe den.  

Læs også: Elsker du dig selv? Og hvorfor betyder det noget for din hestetræning?

Da jeg rykkede min egen hest Golden hjem fra et opstaldningssted, var jeg sikker på, han havde fået mavesår. Han var en meget stresset hest, der slet ikke kunne stå stille, men han havde ikke mavesår. Jeg vidste ikke, hvornår han rent faktisk var afslappet og hvilke calming signals, han havde. Det kan være svært at hjælpe en hest, man ikke kender. Jeg brugte derfor lang tid på at observere ham på folden, hvor han slappede af. Golden lå ikke ned og sov i flere dage. Derfor stillede vi færre krav til ridningen og havde ham langt mere i hænder.

At lære nye foldkammerater at kende og finde sin plads i flokken, er blot én af de mange omrokeringer der forekommer når hesten skal flytte. Canva Pro.

Efter to måneder begyndte hesteflokken at have en rutine med at sove. Den første gang, jeg så Golden ligge ned og sove, var efter en god træning med hans yndlingsøvelse på pallen. Jeg havde i mange dage ikke bestilt andet end at afspænde ham og bare stå sammen med ham. Jeg fornemmede, at han, trods sin flok, som han jo kendte, syntes, at de åbne vider, var alt for stor en mundfuld at have styr på. Så jeg stod bare og gjorde ingenting andet end at være den vågne rolige ”hest”, der udstrålede, at alt var godt og uden for fare. I løbet af den uge begyndte han at lægge sig ned at sove. Til sidst lod han sig flyde helt ud og sove meget længere end de andre.  

Læs også: Træner om tilridning og tro på sig selv: Ikke alle passer ind i en skabelon

Nu har vi Golden tilbage igen, og jeg har en hest, der faktisk er bedre end før. Det viser lidt om, hvor hårdt det kan være for en hest at flytte. Golden havde ikke nye ryttere, ikke nyt udstyr, ikke nyt foder, ikke nye venner. Bare et nyt sted med flere folde og masser udetid. Alligevel følte jeg, at jeg havde en helt anden hest. Så jeg forstår godt, at man kan føle, at den hest, man var ude at prøve, ikke nødvendigvis er den hest, man får hjem. Men giv hesten tid og brug tid sammen med hesten til at lære den at kende. Jeg ville selv vente med at ride den, indtil vi kunne arbejde sammen fra jorden først, og jeg vidste, at hesten var smidig, stærk og tillidsfuld. 

Om forfatteren
Line Hummel er stifter og indehaver af firmaet Hestekræfter

Hun besøger ryttere og deres heste for at hjælpe med at løse adfærdsproblemer, udarbejde træningsprogrammer og give undervisning. Lines autentiske og professionelle tilgang til både hest og rytter er helt speciel og tager udgangspunkt i den unikke APPEALmethod. 
 
Hvis du ønsker mere information om undervisning og træning, kan du kontakte Line via e-mail på line@hestekraefter.com, gennem Messenger eller besøge hendes Hjemmeside

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce