Skælder du hesten ud?

Og hvad ønsker du egentlig at opnå ved det? Et spørgsmål, som mange ryttere kan have gavn af at stille både sig selv og hinanden. Jeg kender det godt.

Hesten napper en anden hest eller banker på boksdøren, gnaver i brædderne, og jeg råber ”NEJ”, eller siger med min skrappe stemme: ”Det gør du ikke!”  Min krop spænder, skaber negativitet, og så står vi to og er sure. Larmen i stalden ved mit skæld ud er kun blevet værre, for nu var vi to, der larmede.

Annonce

Hesten bider, jeg bider også med min stemme og mit udtryk i kroppen, så vi er to sure på folden. Hesten gnaver i ting af flere årsager, men hvis det er en adfærd udløst af, at den er presset/stresset – enten fordi den keder sig og har uro i kroppen – så hjælper det ikke hesten, at jeg skælder ud og forværrer situationen.

Hvad vil du have ud af at skælde ud? 

Så nu er vi på den, for hvad gør vi så? Det spørgsmål står jeg ofte med og jeg Tænker gerne ud af min hesteboks, som min podcast hedder.

Læs også: Træner med kritik af join up-metoden: Derfor er ‘lead’ bedre end dominans

Det første, jeg overvejer er, hvorfor min hest har denne adfærd. Her skal jeg selvfølgelig vide noget om hestens evolution, hestens dyriske behov og tam-hestens nuværende levevilkår. Men det næste spørgsmål, jeg stiller mig selv, er det, jeg startede med at stille i dette skriv: Hvad vil jeg have ud af det? 

Ro i stalden

I stalden vil jeg gerne have ro, så må jeg skabe ro. Jeg vil gerne undgå, at hesten ødelægger mine redskaber. Men mest af alt vil jeg gerne have en hest, der ikke har behov for at stress-gnave. 

Jeg vil gerne have harmoni i flokken, og derfor må jeg skabe harmoni. Heste i harmoni bruger et mindre aggressivt sprog end at bide, og så må jeg gøre det muligt for dem, at kunne kommunikere sådan. Hvis jeg bider, skælder ud og rykker rundt med dem, gør jeg det modsatte af at skabe harmoni. 

Jeg håber, du kan se, hvordan du kan ændre stemningen for både dig og din hest, så stalden bliver et sted, hvor I kan lade op.

Line Hummel. Foto: Malgré Tout
Line Hummel. Foto: Malgré Tout
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce