Portræt: Patrik Kittel, svenskeren med det store smil

Mange store navne inden for hestesporten har haft heste i deres liv fra en meget ung alder, og flere har siddet på en hest før de har kunne gå. Derfor må det siges, at Patrik Kittel kom ind i hesteverdenen relativt sent, i en alder af elleve år. Det krævede ikke mere end hans første møde med en hest, før han selv var overbevist om, at han skulle være en del af den verden. Efter at have overbevist sin mor om at købe en hest, begyndte Kittel sin rejse ind i den vidunderlige dressurverden.

I løbet af sine unge år i Sverige deltog Kittel i flere svenske ungdomsmesterskaber. Ved siden af skolen og konkurrencerne modtog han blandt andet undervisning fra Ingamay Bylund, der var en del af det svenske bronzevindende hold til OL i 1984.

Tyskland og EM

Efter endt skolegang, gjorde han, som mange andre aspirerende sportsryttere – flyttede til Tyskland. Her startede han med at være, som han selv kalder det, ”the boy for eveything”, altså drengen, der gør det hele i stalden. I Tyskland kunne Kittel langsomt opbygge sin ridekarriere, og med tiden fandt han mere og mere succes. Mange grand-prix-sejre og hans OL-debut i 2008 havde markeret ham som en dygtig rytter, men i 2011 overraskede han alligevel de fleste dressur-fans til EM i Rotterdam. Her opnåede han en flot fjerdeplads med det svenske hold og placerede på femtepladsen ved Grand Prix Special, foran blandt andre selveste Isabell Werth. Men i kür gik han to pladser frem og sikrede sig dermed sin første EM-medalje nogensinde. Det gjorde ham til blot den anden svenske dressurrytter nogensinde til at vinde en individuel medalje ved EM. Under EM i Rotterdam red han på Watermill Scandic, som var hans faste ridepartner i mere end 6 år.

Læs også: Én af Danmarks stjerner: Carina Cassøe Krüth

Svensk Mester

FOTO: LOTTA PICTURES

Kittel har fortsat sin gode form lige siden bronze-medaljen i Rotterdam, og har sjældent befundet sig uden for top 20 på FEI’s rangliste over de bedste dressurryttere. Han vandt de svenske mesterskaber fire år i træk, fra 2013 til 2016, udeblev fra 2017, da hans hest var skadet, og vandt endnu fem gange i træk fra 2018 til 2022.  Han har dermed vundet ni ud af de sidste ti svenske mesterskaber. Ved siden af sin personlige succes har han også været en del af det svenske hold, der vandt bronze ved Europamesterskaberne både i 2017 og 2019.

Udover sit talent og sine resultater er Kittel kendt som en showmand, der optræder med et stort smil og gør sit bedste for at underholde publikum. Derudover har han flere gange udtalt sig om, at dressur efter hans mening kan ændres, så sporten bliver mere underholdende for et bredere publikum. Han er også kendt som en dygtig træner af både heste og ryttere, hvilket han har vundet priser for.

Læs også: Patrik Kittel: “Den eneste, man skal tage ansvar for, er sig selv”

Rollkur-episoden

På trods af smilet og underholdningen, har Kittels historie også en skyggeside. I 2009 kom en video frem, der tilsyneladende viste Kittels hest Scandic, der havde fået blå tunge som følge af rollkur. Rollkur defineres som bøjning af hestens nakke under tvang. Episoden resulterede i offentlig debat omkring emnet, hvilket i sidste ende resulterede i, at rollkur er blevet gjort forbudt af FEI til internationale stævner. Der er, i hvert fald i teorien, forskel på rollkur og det såkaldte ”low, deep and round” (LDR), som er betegnelsen for bøjning af hestens nakke uden tvang. Kittel har udtalt, at videoen er taget ud af kontekst, og at han selv går meget op i hestevelfærd. FEI’s undersøgelse af Kittel på baggrund af episoden førte ikke til nogen straf. Du kan læse mere om rollkur og LDR i vores artikel om emnet her.

Uanset hvad man mener om Kittel, kan der ikke herske nogen tvivl, at han er passioneret omkring sin sport og heste generelt. Han spreder positivitet og arbejder for at gøre sporten større og bedre. Tiden vil vise om hans positive bidrag til sporten i sidste ende vil overskygge kontroversen, der er forbundet med hans navn.

Læs også: Portræt: Verdensmesteren Charlotte “Lottie” Fry

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce