Regitze Ericsson: Det er aldrig for sent

Alder er ingen sygdom, men en forandring af kroppen der medfører, at den for eksempel bliver mere modtagelig for sygdomme. I nogle tilfælde kan alder faktisk også være en fordel. Springrytter Regitze Ericsson sætter for eksempel meget stor pris på hendes 18-års vallak Carlos Cantus’ erfaring og ro. De to har et helt specielt bånd og Regitze opfordrer til, at synet på de ældre heste ændres:

Jeg hører ofte, at folk vælger en hest fra på grund af dens alder i handelssituationer. Bekymringerne kan være alt fra om de kan sælges videre, og om de bliver skadet, men en hest kan blive skadet uanset dens alder.”

For mig er det federe at ride på gamle heste. De er ikke på samme måde bange og forskrækkede som yngre heste. På Carlos føler jeg mig mere tryg, og det er hyggeligt, at jeg bare kan komme og ride uden at skulle tænke på om den nu er krudtet. De ældre heste ved man, hvor man har henne.”

Regitze bruger stadig Carlos Cantus som hendes springhest, og til stævnerne mødes hun ofte med reaktioner som; “er den virkelig så gammel” og “..den holder sig godt“.

Et vaskeægte wendy-eventyr

Da Regitze Ericsson var 16 år og juniorrytter, lærte hun for første gang Carlos at kende. Han var ejet af familien Majlund, og deres søn Thomas havde redet ham. Parret havde god kontakt lige fra starten, og deres første konkurrence sammen var DM for hold i 2010. Et hold manglede en rytter og Regitze sprang til. Stille og roligt som Carlos og Regitze lærte hinanden at kende begyndte de stille og roligt at ride større stævner, og det gik rigtig godt.

Jeg kom direkte fra pony og over på Carlos, og jeg elskede ham fra første gang jeg red på ham. Jeg skulle bare sætte mig op og styre på springene, så skulle han nok klare resten.”

Regitze Ericsson red Carlos fra han var 10-12 år, indtil han i 2012 blev solgt til Jylland. Som tiden gik blev Regitze mere om mere ærgelig over, at hendes forældre ikke købte Carlos – hun savnede ham – og blev med sin egne ord en lille stalker. Heldigvis var den nye ejer Mette Henriksen også god til at holde hende opdateret og Regitze tog med og kiggede til alle de stævner, hun kunne komme til. Regitze Ericsson fortalte fra starten Mette, at hun gerne ville købe ham, hvis hun en dag skulle sælge. Den første reaktion fra Mette var, at han aldrig skulle sælges, og at hun ville ride ham, til han skulle pensioneres.

Regitze opgav alt håb indtil Mette på trods af alt ringer;

Jeg blev helt vild. Jeg havde ikke pengene for dem havde jeg netop brugt på en anden hest. Jeg måtte have fat i mine forældre for at høre om det ville hjælpe mig, og det ville de heldigvis gerne.”

Tilbage på ryggen af Carlos efter fem år følte Regitze sig lykkelig.

Han var præcis den samme hest at ride på, og vi var begge blevet lidt tykkere, så vi passede rigtig godt sammen,” fortæller Regitze, der dog mener, at han også har hidsigt sig noget ned på sine gamle dage. Tidligere kunne han ikke lide opvarmningsbanerne, og måtte holdes i et hjørne indtil det var tid til det næste spring. Det er ikke et problem længere.

Regitze Ericsson købte Carlos tilbage i maj 2017, og de har startet klasser op til 130-135 cm. Carlos bliver tjekket løbende af dyrlægen, og Regitze håber, at han kommer til at holde i mange år;

Vi har oplevet så mange ting sammen, og nu er mit mål at holde ham gående så lang tid som muligt. Jeg rider ham hver dag, men i kortere tid og ved lavere intensitet end tidligere. Vi skridter rigtig meget og laver lidt trav og galop. Grundkondien holdes ved lige til stævnerne, og vi springer også kun til stævner.”

Hestens alder sammenlignet med menneskets alder
Kilde: The BHS veterinary manual, 2012

5 års hest = 20 års menneske
10 års hest = 40 års menneske
15 års hest = 50 års menneske
20 års hest = 60 års menneske
25 års hest = 70 års menneske
30 års hest = 80 års menneske
35 års hest = 90 års menneske

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce