Den hede debat om rewilding fortsætter. Nu har dyrlæge Jens Kristoffersen valgt at anmelde direktør Bo Skårup og to medarbejdere ved Molslaboratoriet for vanrøgt. Tidligere har dyrlægen langet ud efter naturparken for deres håndtering af heste, og nu er turen kommet til kvæg. Det fortæller TV2 Østjylland.
Vilde dyr er ikke hegnet inde
Jens Kristoffersen har på sin Facebook offentliggjort en politianmeldelse til Østjyllands Politi. Her bekræfter han at have anmeldt direktør Bo Skårup og to medarbejdere for vanrøgt af kvæg. Tidligere har museet også modtaget flere anonyme anmeldelser for misrøgt af heste, men har afvist alle anklager.
I følge dyrlægen er der fra 2019 til foråret 2020 i alt 13 kvæg, der har været så dårlige, at de enten er endt hos Daka eller foder i Ree Park. Alt sammen et tegn for ham på at dyrene ikke har det godt.
Den store diskussion i forhold til kvæg og heste som naturplejere går på, at dyrene ikke er sat ud i naturen på de rigtige vilkår. Hele tanken bag rewilding og naturpleje er nemlig, at dyrene skal vandre rundt og selv finde føde. Det, mener dyrlæge Jens Kristoffersen ikke, er muligt. De nuværende omstændigheder betyder nemlig, at dyrene er sat ud i et indhegnet område.
Du kan læse Jens Kristoffersen politianmeldelse på hans facebookside her.
Debatten om heste som naturplejere – meget kort
Debatten om kvæg står ikke alene. Tilbage i februar blev det offentliggjort af flere organisationer blandt andet Hestens Værn, at der var et lovforslag sendt i høring om at benytte heste som naturplejere. Argumenterne har lydt for og imod. Nogen ser gerne, at heste lever et naturligt liv med mulighed for selv at finde føde. Andre frygter for hestenes velfærd. I forhold til det sidste er der ofte henvisninger til tidligere forsøg, der er gået galt blandt andet i Silkeborg.
Tidligere dyrlægebesøg førte ikke til kritik af museum
Molslaboratoriet har tidligere på året været under en lup, da dyrlæge Jens Kristoffersen først rejste sin kritik af museet. Dengang mente han grundlæggende det samme som nu; dyr er ikke vilde, hvis de er hegnet inde. Dyrene blev efter hans mening heller ikke tilset grundigt nok. Det afviste forvalter ved Molslaboratoriet Jeppe Flarup til TV2 Østjylland. Hans argument dengang var blandt andet, at det seneste uanmeldte besøg fra Fødevarestyrelsen ikke førte til kritik i kontrolrapporten. Dyrlæge Jens Kristoffersen var uenig i kontrolrapportens konklusion, da kun en mindre del af dyrene var blevet tilset herunder ikke hestene.
Sagen kort
Den 2. februar poster Hestens Værn et opslag på Facebook om de kommende naturnationalparker. Et stort naturprojekt til hensigt at sikre mere vild natur i Danmark.
Det er et lovforslag, der er sendt i høring, hvor det blandt andet skal drøftes, om heste skal være naturplejere i projektet. Hestens Værn og andre dyrevelfærdsorganisationer er ikke glade for forslaget. De frygter, at der kommer brud på dyrevelfærdsloven. Der er efterfølgende lavet en underskriftindsamling med overskriften: “Nej til ændring af Dyrevelfærdsloven for de nye Naturnationalparker”.
I lov om hestehold står der blandt andet, at heste skal tilses mindst engang om dagen. Det punkt, ønsker politikerne ikke, skal være gældende.
Der er flere punkter i høringssvaret, der er kritiseret efterfølgende. Noget af kritikken lyder på:
- Vil hestene være indhegnet? Hvordan finder de så føde nok især om vinteren.
- Hvor ofte vil de blive tilset, hvis ikke det er en gang om dagen?
- Hvad med dyrlægebesøg, og hvad hvis en hoppe skal fole, men ikke kan selv?
- Vil der blive suppleret med foder om vinteren, så dyrene ikke sulter, eller må tingene gå sin naturlige gang?
Hos Malgré Tout følger vi naturligvis sagen tæt og opdaterer så snart, der er nyt. Indtil da kan du læse mere om hele diskussionen i vores artikel: DEBAT: Skal heste være naturplejere i de kommende nationalparker?
Se indslaget fra TV2 Østjylland her
Hvis du gerne vil nørde det hele mere i detaljen, kan du læse lovforslaget til etablering af naturnationalparker her.