Så mange kalorier forbrænder du ved at være rytter

Noget, vi længe har undret os over, er, hvor sundt ridning og omgang med hesten egentlig er. Har du også taget dig selv i at tænke: “Bare rolig, jeg kan sagtens spise den kage, jeg har jo lige været ude at ride”. Men hvor meget forbrænder du egentlig af at ride, muge og gøre nogle af alle de andre pligter i stalden? Det har vi ved hjælp af en app, der kan beregne kalorieforbrænding, fundet ud af for dig.

Læs også: God dressur starter med din fysiske form (del 1)

Annonce

Hvornår forbrænder du kalorier?

At muge ud, lukke heste ind/ud, fylde hønet, for ikke at glemme ridningen i sig selv, er alt sammen aktiviteter, der tæller som motion. Det hjælper med at opbygge kondition og muskler, og det forbrænder kalorier.

Og hvis du ønsker at tabe dig, skal du forbrænde fedt. Men for overhovedet at kunne forbrænde fedt, skal du indtage færre kalorier, end du forbrænder, da kroppen ellers ingen grund har til at tage de manglende kalorier fra kroppens fedtdepoter. Det kaldes kalorieloven, og er den ikke opfyldt, kan alt andet du gør være ligegyldigt, hvis ønsket er at smide de overflødende kilo. Så væk med chokoladekiksene, inden du skal ud at ride.

Så meget forbrænder du af at hvile

Men bare rolig. Din krop bruger faktisk relativt mange kalorier på blot at holde dig i live. Det kaldes dit basale stofskifte eller dit hvilestofskifte. Det angiver, hvor mange kalorier der kræves, for at holde hjertet i gang, lungerne funktionsdygtige, hjernen kørende og til at holde en konstant temperatur i kroppen.

En god tommelfingerregel for at udregne, hvor mange kalorier du forbrænder på at lave ingenting er, at tage din nuværende kropsvægt og gange med 20 kalorier vis du er kvinde og 25 kalorier, hvis du er mand. Dette er i grove træk, hvad du forbrænder, hvis du ligger helt stille i sengen, uden at bevæge dig.

Et eksempel

En kvinde der vejer 70 kg har et basalt stofskifte på 1400 kalorier (70 kg x 20).

En mand der vejer 90 kg har et basalt stofskifte på 2250 kalorier (90 kg x 25).

Så meget forbrænder du på hesten

Takket være en artikel på Horse & Hound samt diverse tabeller på nettet, har vi været i stand til at beregne værdierne for antallet af kalorier, som du forbrænder i stalden og på hesten. Disse tal skal selvfølgelig ses i lyset af forskellige faktorer, såsom din vægt, din alder og din kondition. Tallene tager udgangspunkt i en normalbygget kvinde i 30’erne med en BMI inden for normalområdet (18,5 til 25).

BMI står for Body Mass Index og er en måde at finde ud af, om man er overvægtig eller undervægtig. BMI-testen udregner et tal, som fortæller noget om forholdet mellem din vægt og højde.

Læs også: 5 springkombinationer der kan forbedre din og din hests teknik

Dressur

Ja, hvad forbrænder man egentlig af at ride dressur? I gennemsnit er det omkring 300 kcal i timen, hvilket er ret meget! Og her taler vi et normalt træningspas med både skridt, trav og galop. Sammenligner du med andre sportsgrene, svarer det næsten til at du spiller fodbold i en time. Så næste gang din kæreste eller ægtefælle påstår, at ridning ikke er hårdt, så bed vedkommende om at læse denne artikel.

Annonce

Springning

Grafik: Malgré Tout. Kilde: Lifesum.

I følge Horse & Hound forbrænder du lidt mindre på at springe end på at ride dressur, hvilket sikkert vil glæde nogle og skuffe andre. Med opvarmning, skridtpauser og et par runder på banen, svarer også dette til, at du forbrænder omkring 300 kcal i timen. Måske skyldes forskellen mellem dressur og spring, at springridningen svinger meget i intensitet, fordi der er mange pauser, hvorimod dressuren op imod 40-45 % af tiden består af en mere monoton intensitet over middel.

Til gengæld kan du som springrytter glæde dig over, at du forbrænder kalorier bare ved at sætte spring op på banen, tage dem ned igen og gå bane. Hvis du bruger omtrent 20 minutter på det, svarer det til, at du laver crossfit i 20 minutter. Så læg du bare 125 kcal oveni de 300.

Mugning

Når vi taler mugning, er der mange forskellige metoder til at holde boks eller løsdrift ren. Vi har taget udgangspunkt i en almindelig mugning, hvor både klatter og urin fjernes. Mens du fjerner pærer, tømmer trillebør, fejer og skovler, forbrænder du gennemsnitligt 200 kcal i timen.

Læs også: God dressur starter med din fysiske form (del 2)

Annonce

Hvad kan vi lære af kalorieforbrænding?

Vi kan konkludere, at du forbrænder kalorier af at lave ingenting. Men hvis du vil tabe dig, bør du tænke over, hvor mange af dem du indtager, så din krop i stedet begynder at bruge af fedtdepoterne. Her er ridning en fantastisk måde at forbinde slankekuren med noget, du elsker. En dag i stalden med udmugning og en springtime løber for eksempel nemt op i over forbrændte 800 kcal. Du er faktisk ret sej!

Kilder

Fortius Fitness: Hvor mange kalorier forbrænder jeg om dagen?
I form: Test: Beregn mit hvile-stofskifte
Horse & Hound: How many calories do you burn riding and looking after horses?
Netdoktor: BMI

Artiklen er oprindelig bragt i april 2020 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce