5 metaforer, som kan hjælpe dig i dressurtræningen

Dressurkunsten er svær, og derfor kan det gøre forståelsen af den og følingen med den lettere ved at beskrive den i metaforer. Den teknik benytter langt de fleste professionelle ryttere sig af for at blive bedre, og det er slet ikke så underligt. Mennesker forstår nemlig bedst i billeder. Når vi visualiserer, kan vi bedre føle det, og når vi kan føle det, er vi også i stand til at gøre det. Her er derfor fem metaforer fortalt af fem stjerner, der forhåbentlig kan få dig til at forstå en del af dressuren lidt bedre.

Annonce

Indkøbsvognen: Ryggen tilbage – hænderne frem

Noget af det sværeste ved at ride dressur er at kunne sidde tilbage og samtidigt holde sine hænder roligt fremme og nede. For hele tiden at minde sig selv om det, kan du forestille dig, at du skubber en indkøbsvogn. Når man ruller en indkøbsvogn frem foran sig, danner hænderne nemlig en firkant på bredde og højde med dine hofte. Præcis det samme skal ske, når du sidder på hesten. Det eneste, du ikke må gøre, som man ellers gør med en indkøbsvogn, er at holde hænderne vandrette; de skal altid skal være lodrette!

– Sagt af Melissa Allen (amerikansk FEI-certificeret dressurtræner og -rytter)

Løbehjulet: Overbrug ikke hjælperne

Og så er der dine hjælpere. De skal kun bruges, når du føler, at din hest går imod dem. Det kan sammenlignes lidt med det, du går, når du løber på et løbehjul. For når løbehjulet har nået den rette fart, holder du op med at skubbe det fremad med det ene ben og lader det i stedet rulle videre selv. Først, når det begynder at miste fart igen, skubber du det atter fremad ved at sætte det ene ben i jorden. Det er præcis det samme, du skal gøre på hesten; når den mister fart eller på anden måde går imod hjælperne, så kan du bruge dem, indtil hesten igen går som ønsket.

– Sagt af Kyra Kyrklund (finsk OL-medaljevinder)

Læs også: Rudolf Zeilinger stopper efter 19 år som dressurlandstræner

Metronomen: Taktfaste bevægelser

En stor udfordring ved dressurridningen er desuden at kunne holde sin hests bevægelser taktfaste. Det gælder for enhver gangart, men også for en lang række øvelser, for eksempel piaffe. For at holde din hest fremme i et godt, taktfast tempo, kan du forestille dig, at den skal bevæge sig, så den følger en metronoms slag. En metronom er et instrument, som vedbliver at sige “klik, klik, klik” i samme tempo hele tiden. Den bruges ofte af musikere til at slå en bestemt takt an, men kan altså også med fordel bruges af dressurrytteren. Om ikke andet kan det være godt at forestille sig lyden af den inde i sit hoved, imens man sidder på hesten.

– Sagt af Rafael Soto (spansk OL-medaljevinder)

Metronom-app

Faktisk kan du downloade et hav af apps, som kan sætte en bestemt takt an, præcis som en metronom. Du skal blot søge på “metronome”, der hvor du køber apps. Vi har testet et par versioner og anbefaler uden tvivl den, der hedder “The Metronome By Soundbrenner”. Den er nem at bruge, og så kan du vælge forskellige beats og tempi, der passer til din hest.

Læs også: Malgré Tout anbefaler

Tunellen: Ligeudretning

At holde sin hest ligeudrettet i en øvelse er både svært og nødvendigt. Men så skal du bare tænke på en smal tunnel. Ved at sige til dig selv, at nu skal du forestille dig, at du skal ride igennem en tunnel, kan du bevare ligeudretningen. Det vil få dig til at fokusere på, hvad der er ‘for enden af tunellen’, og det er vigtigt. Når man skal ride en øvelse som f.eks. skråt igennem, en øgning eller en midterlinje, så er det nemlig altafgørende at fokusere på endepunktet for at undgå, at hesten slingrer.

Du kan også sagtens forestille dig, at din hest og du er inde i en smal tunnel, når I for eksempel laver en volte eller en piruette. Her skal du blot tænke på, at tunellen hele tiden er over jer – og når I er i en tunnel, kan hesten hverken slingre, slå fra eller stilles. Den skal være rettet helt ligeud for at kunne være derinde.

– Sagt af Jan Brink (svensk OL-rytter)

Basketballen: Et stærkt afskub

Til sidst er der det dér med at få et godt afskub ind i hesten… Hvad er det lige, det betyder? Forestil dig, hvordan det er at drible med en basketball; når du kaster den ned i jorden, hopper den op igen, dog med en vis tyngde som ikke får den til at flyve helt op i luften.

Forestil dig så, at du har den basketball under dig, imens du rider. Ved at sætte dig dybt og tungt i sadlen, fremfor at være for let i dit sæde, kan du bedre give hesten det skub, som den skal bruge for at komme godt op igen.

Du kan også forstå det som en fjeder. Jo højere, du ønsker at hesten skal løfte sine ben og sin ryg, jo mere skal du trykke til med dit sæde i bevægelsen lige inden. Det er præcis, som når man dribler med en basketball eller skal spænde en fjeder!

– Sagt af Allison “Ali” Brock (amerikansk OL-medaljevinder)

Læs også: 6 råd: Slip af med de dårlige vaner i dressuren

Kilder

Dressage Today

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce