Er det tid til sadelmager? Tjek om din sadel passer til din hest

Alt for mange heste går rundt med en forkert tilpasset sadel. Det er både ærgerligt og et meget alvorligt problem, da sadlen som bekendt har stor indflydelse på hestens evne til at yde, hvad den skal, og ikke mindst holde som ridehest i mange år. Vi kan ikke understrege nok, at kun en sadelmager er i stand til at vurdere, om en sadel ligger korrekt. Alligevel kan du selv gøre meget for at finde ud af, om den ligger helt skidt eller ej på din hest, og om du netop bør hive fat i en fagperson. Her gennemgår vi sadlens anatomi og giver dig 8 små tests, du nemt kan udføre for at kontrollere den.

Sadlens anatomi  

Selve basisskelettet kaldes bommen. Bommen er beregnet til hensigtsmæssigt at fordele rytterens vægt til den understøttende del af hestens ryg. Der er to forskellige typer bomme. De fleksible bommer er lavet af lamineret træ og fjederstål. Og så er der de faste bomme, der er støbt i plast eller glasfiber. Bommens mål og udformning er afgørende for, om din sadel passer til din hest – og til dig.

Læs også: Passer din sadel til din bagdel?

På undersiden af ​​sadlen er puderne. De forbinder bommen til hestens ryg og skal passe til hestens form. Foran er forsvitslen, som skal passe til størrelsen på din hests lansemærke og skulderhældning. Nederst hænger stropperne, som fastgør sadlen på undersiden af ​​din hest med en gjord. Stropperne har også stor indflydelse på, om sadlen ligger korrekt, og om den glider frem eller tilbage.

Test 1: Ligger sadlen i balance? 

Føler du, at det er svært at holde balancen i sadlen, og føler du, at du er ved at tippe eller enten for- eller bagover? Eller har din hest svært ved at engagere sine bagben? Så kan det være et tegn på, at din sadel ikke ligger i balance. Hvis din sadel ligger for højt fortil eller for lavt bagtil, vil det medføre et stort pres på hestens lænd, de bagerste ribben og/eller dens skuldre.

Mange, der rider med sadler, der er for høje fortil, vil opleve at sidde i ‘stolesæde’, fordi benene glider frem og overkroppen tilbage. Hvis sadlen omvendt er for lav fortil, vil du opleve, at sadlen glider frem, og du vil komme til at sidde i en foroverbøjet position. Hvis din sadel har dette problem, kan den komme til at klemme om hestens skuldre, hvilket også sætter begrænsninger for dens bevægelighed.

Annonce

Sådan tjekker du, om sadlen er i balance

  • Læg sadlen (uden underlag) på manken af hesten.
  • Lad den glide ned til det sted, hvor den falder ‘i hak’.
  • Tag en bordtennisbold eller noget andet rundt og læg den oven på sædet. Er sadlen i balance, vil bolden trille ned og lægge sig på det dybeste punkt, som skal være i midten af sadlen.

Pointen med testen er at tjekke, om bolden finder sig til rette midt på sadlen. Gør den det, så er sadlen i balance.

passer din sadel? - brug en bold
Læg en bold i sædet os se, om den falder ned i sædets dybeste punkt. Foto: Malgré Tout.

Test 2: Er der frit hele vejen rundt om lansemærket? 

Er din hest tilbageholdende med at gå frem? Har den områder med hvide hår eller mærkelige buler ved lansemærket? De fleste ryttere ved, at man skal have minimum tre fingre på højkant i kammeret. Men hvad mange glemmer er, at der også skal være god plads på siderne af lansemærket og hele vejen ned gennem kammeret. Årsagen er enkel: Når hesten bevæger sig, roterer skulderbladet opad og bagud. Med for lidt plads fortil kan hesten ikke lave denne skulderrotation.

Sådan tjekker du, om lansemærket er frit

  • Læg sadlen (uden underlag) på manken af hesten.
  • Lad den glide ned til det sted, hvor den falder ‘i hak’.
  • Stil dig på en skammel og kig ind i kammeret. Læg mærke til det sted, hvor de indvendige puder begynder på sadlen.
  • En tilpasset sadel har plads til 2-3 fingre på hver side af lansemærket ovenover det punkt, hvor puderne begynder.

Her ses en sadel, hvor der er plads til 2-3 fingre på siden af mankebenet lige inden de indvendige puder begynder.

Læs også: Forskning: Derfor kan det være en god idé at bruge sadelpads

passer din sadel? brug fingrene
Der bør være plads til 2-3 fingre på siden af mankebenet ind mod sadlen. Foto: Arkiv.

Test 3: Passer bredden på sadelkammeret? 

Har din hest svært ved at runde sig, og vil den hellere lægge hovedet på sned? Eller mangler den spændstighed? Så kan det være, fordi sadelkammeret er for smalt. Sadlens kammer bør nemlig give plads til hestens rygsøjle og ligamenterne i ryggen, som skal være frie, for at hesten kan arbejde korrekt gennem kroppen. Kammerets størrelse afhænger af, hvor bred en rygsøjle din hest har.

Sådan måler du, om kammeret passer

  • Stå på venstre side af din hest og læg dine hænder på dens rygsøjle.
  • Tryk forsigtigt med dine fingre og lad fingrene glide langsomt lodret ned fra rygsøjlen. Først vil du mærke knogler (lændehvirvlerne), herefter noget sejt (supraspinatus-senen, som bevæger skulderen) og til sidst et mere blødt område. Dette er hestens ryg eller longissimus dorci-muskel.
  • Sæt et mærke for at markere overgangen mellem rygsøjle og muskler.
  • Gentag processen på højre side.
  • Tag herefter din højre hånd og brug den til at danne en bro over rygsøjlen fra mærke til mærke.
  • Tag nu venstre hånd og placér vandret inden under din højre hånd. Se, hvor mange fingre du kan have inde i buen. Det er den ideelle bredde på din hests sadelkammer.

Når du har lavet en bue over rygsøjlen med din ene hånd, skal du tage den anden hånd og placere vandret i buen. Så får du et billede af, hvor bredt et kammer, din hest har behov for.

Det er også vigtigt, at kammeret har samme bredde hele vejen ned. Det tester du ved at lade hånden glide fladt ned igennem kammeret. Der skal være plads til den hele vejen.

passer din sadel - mærk om hestens mankeben
Tag fat om hestens mankeben, så du danner en bro omkring den med hånden. Foto: Malgré Tout.
passer din sadel? tjek kammervidden
Læg din anden hånd ind i kammeret på sadlen, og se så om fingrene kan være i den bue, du har dannet omkring hestens mankeben. Foto: Malgré Tout.

Test 4: Er der panelkontakt? 

Det næste, du skal tjekke, er, om de indvendige puder hviler på din hests longissimus dorci-muskler og ikke på dens rygsøjle eller ligamenter. De indvendige puder skal flugte med hestens muskulatur. Det er meget vigtigt, da det er her, rytterens vægt skal fordeles. Området, som rytterens vægt skal fordeles på, svarer nemlig kun til cirka 24 cm2, hvilket ikke er særlig meget. Derfor giver det sig selv, at sadlens skal ligge ordentligt.

Annonce

Sådan tjekker du, om der er panelkontakt

  • Læg sadlen (uden underlag) på manken af hesten.
  • Lad den glide ned til det sted, hvor den falder ‘i hak’.
  • Tag din højre hånd og læg den fladt ind under sadlen.
  • Læg venstre hånd oven på sadlen og pres nedad samtidigt med, at du langsomt lader højre hånd glide ned langs ryggen under puderne. Mærker du nogle steder, at sadlen ikke har kontakt med din hånd?

Når du lader hånden glide ned under sadlen, er det vigtigt, at du mærker efter såkaldte lufthuller, hvor sadlens paneler ikke har kontakt med ryggen.

Læs også: Sadelmager: “Vores størrelse passer i virkeligheden kun sjældent til hestens”

passer din sadel? se om der er panelkontakt
Læg hånden ind under sadelpanelet for at mærke, om der er en blød og jævn kontakt til hesten hele vejen ned. Foto: Malgré Tout.

Test 5: Sidder gjordstropperne korrekt? 

Glider din sadel frem, uanset hvilken gjord du lægger på? Og er du nødt til at krydse gjordstropperne for at få sadlen til at blive på plads? Så kan det være gjordstropperne, der er problemet. Hvis de ikke ligger det rigtige sted, vil det have betydning for sadlens placering på ryggen. Den vil måske glide frem og trykke på skuldrene. Og en sadel, der ligger på skuldrene, sætter store begrænsninger for hestens bevægelser.

Sådan tjekker du, om gjordstropperne sidder korrekt

  • Læg sadlen (uden underlag) på manken af hesten.
  • Lad den glide ned til det sted, hvor den falder ‘i hak’.
  • Læg mærke til gjordstroppernes placering. De skal hænge ned foran gjordlejet og være lige lange.
  • Hvis de hænger for langt tilbage i forhold til gjordlejet, vil sadlen glide frem og sadlen glide op på skuldrene.
  • Hvis de hænger for langt fremme i forhold til gjordlejet, vil sadlen glide for langt tilbage og hesten kan risikere at få ømme albuer.

Gjordstropperne skal være lige lange og være placeret ud fra hestens gjordleje. Husk altid at spænde dem i et parallelt hulpar, medmindre du har fået andet at vide af din sadelmager.

passer din sadel? tjek at gjordremmene er lige
Gjordremmene bør hænge lige ned foran hestens gjordleje og være lige lange. Foto: Malgré Tout.

 

Test 6: Passer sadlens længde til din hest? 

Har din hest tendens til en firetaktet galop? Og har den spændinger i rygmusklerne? Mange af os kender til heste med lange eller korte rygge. Men længden på ryggen har ikke nødvendigvis noget at gøre med, om din hest skal have en stor eller lille sadel. Størrelsen på sadlen afhænger nemlig af, hvor stort dens sadelleje er. Racer, der ofte har et kort sadelleje er friesere, islændere, PRE-heste, arabere samt mange moderne typer varmblodsheste. Et almindeligt sadeltilpasningsproblem, som mange af disse racer står overfor, er, at panelerne på sadler er for lange til deres rygge.

Sådan tjekker du, om sadlens længde passer

  • Find skulderbladet og markér det med et stykke kridt eller lignende.
  • Find ligeledes det sidste ribben. Det gør du ved at finde det sted, hvor dens hår samles ved flanken og trække en linje lige op til rygsøjlen.
  • Sadlen skal ligge cirka to fingre bag skulderen og må ikke slutte bag det sted, hvor det bagerste ribben hæfter på rygraden. Du finder punktet ved at køre din flade hånd op langs med det bagerste ribben.

Hvis sadlen ligger bag det sidste bærende ribben, vil du opleve, at hesten ikke kan bruge sin ryg optimalt, og at der kan opstå ømheder i dens ryg.

Læs også: Når hestens sadel glider – kan være et tegn på halthed

passer din sadel? sørg for at den ikke er længere end det bagerste ribben
Det er meget vigtigt, at sadlen ikke ligger længere tilbage end det sted, hvor det bagerste ribben på hesten hæfter til rygraden. Mærk det ved at køre en flad hånd op langs med det bagerste ribben. Foto: Malgré Tout.

Test 7: Er sadlen skæv? 

Måske kender du følelsen af at skulle stoppe midt i din dressurtime og træde ned i indvendige bøjle, fordi du føler, du sidder skævt. Det kan skyldes, at kammeret ikke er placeret lige over hestens rygsøjle. En sadel, der falder til den ene side, kan føre til problemer med din hests SI-led. SI-ledet kaldes også for korsledet og er det led, der forbinder bækkenet med korsbenet og derigennem resten af rygsøjlen. Det er med andre ord det led, som forbinder bagparten (motoren) til ryggen og til forparten.

Annonce

Sådan tjekker du, om sadlen ligger skævt

  • Du kan tjekke underlaget efter en ridetur. Er der lige meget sved/skidt på den ene side som på den anden?
  • Du kan også stille dig på en skammel bag din hest og se, om sadlen har sat de samme mærker i pelsen på hver side.

Her ses et underlag, der er vendt om. Den opmærksomme læser vil bemærke, at der er forskel på sadlens anlægsflade fra højre til venstre. Højre er i dette tilfælde væsentlig mindre. Dette skyldes, at hesten er mere muskelfattig i denne side.

Læs også: Ridestøvlernes 10 bud til en længere levetid

passer din sadel? tjek mærkerne på indersiden af underlaget.
Er sadelunderlaget lige svedigt/behåret/beskidt på den ene side som på den anden? Så ligger sadlen lige. Foto: Malgré Tout.

Test 8: Er der nok skulderfrihed? 

Som vi har nævnt, bevæger hestens skulder sig op og bagud, når den bevæger sig. Dette kræver, at sadlerne giver god plads til skuldrene og deres rotation. Mange sadelmagere bruger kopfjern til at måle bomvidden og bomvinklen, så der er plads nok til skuldrene. Men du kan også selv tjekke hjemme i stalden, om der er plads nok til din hests skuldre under sadlen.

Sådan tjekker du, om der er skulderfrihed

  • For at se, hvor meget skulderen egentlig roterer, skal du placere sadlen (uden underlag) på ryggen af hesten.
  • Få derefter en anden til at tage hestens ben op, mens du holder dine fingre ved skulderbladet.
  • Du vil hurtigt mærke, hvor meget skulderbladet bevæger sig opad og fremad.
  • Se om sadlen ligger, så skulderen bliver ved med at være frit samtidigt med, at der er plads på begge sider af lansemærket. Så ved du, om der er skulderfrihed.

Skulderen skal være fri for, at hesten kan bevæge sig optimalt. Alt for mange heste har desværre ikke den optimale skulderfrihed, fordi deres sadler glider for langt frem og hæmmer deres bevægelser.

passer din sadel? Mærk efter om der er skulderfrihed
Få en til at bevæge din hests forben opad og fremad, imens du holder hånden mellem sadlen og skulderen. Så ved du, om sadlen har ordentligt skulderfrihed. Foto: Malgré Tout.

Vi håber du er blevet klogere på, om din sadel passer til din hest. Er du det mindste i tvivl, anbefaler vi altid, at du kontakter din sadelmager.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce