Undersøgelse: Kan din hest læse dine tanker?

Selvom det kunne være sjovt, kan din hest naturligvis ikke læse, hvad du tænker på at spise til aftensmad. Alligevel føles det nogle gange som om, at den faktisk har denne tankelæser-evne. Har du nogensinde oplevet at tænke på eksempelvis en overgang fra trav til skridt og at hesten så faktisk begyndte på overgangen? Så er der måske noget om snakken, ifølge flere undersøgelser.

Ubevidste muskelbevægelser

En undersøgelse viser, at når du som rytter begynder at overveje at skifte gangart, tempo eller lignende, sender din hjerne signaler ud til dine muskler. Dine muskler begynder herefter ubevidst på skiftet. En forsker fra University of Guelph siger, at hesten kan opfange alle disse små bevægelser, ændringer i vejrtrækning, rytme og vægtforskydning, og på den måde kan den forudsige, hvad du om lidt vil bede den om

Ligesom med alle andre signaler, skal hesten først lære at forstå disse signaler. Det handler altså i høj grad om uddannelsesniveau, når du skal have hesten til at ‘forstå dine tanker’.

Et stille sæde fremmer fine signaler

Hvis du som rytter formår at have en rolig opstilling, vil hesten nemmere kunne mærke de små signaler, som dine muskler ubevidst udsender. Hvis du derimod sidder meget uroligt, så vil de små, ubevidste signaler forsvinde i mængden at de mange andre små signaler, som du kommer til at give.

Læs også: Sådan forbedrer du din ridning, uden at sidde i sadlen

Byttedyret har forfinede sanser

Fordi hesten er et byttedyr, har den fra naturens side ekstremt sensitive sanser, viser et studie. Den skal være i stand til at reagere på de mindste lyde, bevægelser i græsset og ændringer i flokkens adfærd, for at være i stand til at overleve og undgå angreb fra rovdyr.

Dette gør dem derfor også særligt følsomme overfor pres og smerte, hvilket er det, som du som rytter bruger, når vi vil have hesten til at flytte sig. Smerte lyder meget voldsomt, men det er disse følsomme sanser, som gør at du kan give fine signaler – uden at det behøver at gøre ondt på hesten.

Hesten er en problemløser

Selvom vi kan tænke at hesten er et dumt dyr, når den bliver forskrækket over en pind på skovstien, så er den i virkeligheden et klogt og problemløsende dyr. Den vil derfor gøre meget for at forudsige dit næste signal, og her forsøger den at vælge den mest åbenlyse løsning på dit ‘problem’. Det kræver naturligvis masser af øvelse og træning, både fra rytterens og hestens side, og det er derfor sjældent at man ser denne ‘tankelæsning’ fra urutinerede ryttere.

Læs også: Dressur skal se let ud – men det er det sgu ikke!

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce