Årsager til at anvende dækken til hesten

Annoncørbetalt artikel

Der kan være mange årsager til, at man som hesteejer vælger at give sin hest dækken på. Det kan være på grund af dens huld, dens alder, at den fryser, at den er klippet, at det er nemmere at holde den ren og tør, at den har for lidt pels eller at den har allergi.

Beskytte mod vind og vejr

I en overvejende grad anvendes dækkener med det formål at beskytte hesten mod dårligt vejr og hjælpe den med at holde varmen, således at den ikke fryser.
Dækkener er særlige anvendelige, hvis man har en ældre hest eller en hest som mangler huld og som derfor kan have svært ved at holde varmen. Et dækken kan hjælpe disse heste, så de ikke skal bruge unødig energi på at holde sig varm.

Mindske hestens hårlag

Mange ryttere med konkurrenceheste, som bliver trænet intensivt, vælger at lægge dækken på deres hest tidligt på sæsonen, med det formål at mindske hestens udvikling af vinterpels. Årsagen til valget kan være, at heste, der har udviklet en tyk vinterpels, kan være længere om at tørre efter træning. Når hesten sveder bliver hesten våd helt inde ved huden, hvorimod i regnvejr er hestens pels våd ved yderste lag, men de er typisk helt tørre helt inde ved huden. For at undgå al den vinterpels, er der nogle, der vælger at klippe hesten, så den tørre hurtigere efter intensiv træning. Hvis man vælger at klippe hesten, er det nødvendigt, at hesten går med dækken, så den kan holde varmen.

LÆS OGSÅ: 10 bud, når du skal imprægnere din hests dækken

Pelsens fantastiske funktion

Heste er udstyret med en pels, der har en fantastisk evne at tilpasse sig ekstreme og særdeles svingende temperaturer, og derfor er der flere heste, som umiddelbart ikke har brug for dækkener. Hårene kan rejse sig således, at hesten isolerer og derved selv kan regulere varmen.

Heste er udstyret med en pels, der har en fantastisk evne at tilpasse sig ekstreme og særdeles svingende temperaturer. Foto: Canva Pro

Tegn på om din hest fryser

Som hesteejer kan man nemt blive bekymret for om hesten fryser, eller om den egentlig trives på trods af vintervejret.

Når du skal kigge efter om, hvorvidt hesten fryser, kan du kigge efter om den:

  • Ryster eller sitre
  • Krummer ryggen
  • Stiller sig med bagparten mod vinden
  • Har kolde ører
  • Rejser pelsen

Det er ikke i alle tilfælde, at man skal være bekymret, hvis hesten som for eksempel står med bagparten mod vinden eller rejser pelsen, da det er naturligt for hesten at gøre i regn, blæst eller ved lavere temperaturer. Dog skal man være opmærksom på om hesten viser flere tegn på at den fryser, så man derved kan ændre på dens forhold, ved eksempelvis at give den dækken på og måske tage den på stald.

Årsagen til, at heste ryster er fordi de forsøger at holde varmen ved at øge muskelaktiviteten, hvilket også er med til at udsætte risikoen for nyreslag. Heste tager umiddelbart ikke skade af at fryse kortvarigt, men hvis de opholder sig i længere tid i meget koldt og blæsende vejr og bliver nedkølet af dette, kan hesten have øget risiko for at få nyreslag og have nedsat væskeindtag, der medfører til øget risiko for kolik.

Annonce

Dækkentilpasning

Hvordan er det nu lige man kan se om dækkenet passer til hesten? Her har vi lavet et overblik over, hvad man som hesteejer kan kigge efter, når man skal se om dækkenet ligger korrekt og passer, samt nogle gode råd:

  • Dækkenet skal ligge fremme over manken og bagerste gjordstrop skal ligge foran hoftebenet.
  • Halsudskæringen må ikke være for stor, da det kan skabe slid og trykninger.
  • For stor halsudskæring kan typisk tilpasses ved at flytte bringespænderne, så bringelukningen krydser indover hinanden.
  • Det er vigtigt, at dækkenet er syet sådan, at det følger hestens buede overlinje.
  • Bringelukning skal justeres således, at hesten kan få hovedet helt ned til jorden, uden at den er generet af dækkenet, men åbningen må stadig ikke være for stor.
  • Krydsgjorde og bagbenstropper skal være så stramme, at hesten ikke kan få viklet et ben ind i dem og så vinden ikke kan løfte dækkenet.
  • Men krydsgjorde og bagbenstropper må ikke være strammere end, at man kan have en hånd eller knytnæve mellem hestens krop og stropperne. Ej heller må de være snoet.
  • Vikle bagstropperne en enkelt gang rundt om hinanden, så de ikke skraber mod hestens hud på inderlåret.

LÆS OGSÅ: Dækkensæson: Hvad sker der, hvis din hest får det for varmt?

Risiko ved forkert tilpasning

For stor halsudskæring kan resultere i, at dækkenet glider tilbage og strammer over bringen, hvilket kan medføre slidmærker på skulderhjørnerne. Når hesten sænker hovedet for at græsse eller spise stråfoder, kan dækkenet endvidere snære voldsomt over manken og typisk resultere i trykninger og eventuelle sår.

Hvis dækkenet ikke er syet sådan, at det følger hestens buede overlinje, vil det ligge løst henover ryggen og derfor have større tendens til at glide til den ene side. Hvis dækkenet ligger skævt, vil det både genere hesten og øge risikoen for, at den får trådt i dækkenet eller på anden vis får ødelagt dækkenet.

For at undgå, at hesten bliver generet af bagbenstropperne, kan man vikle stropperne en enkelt gang rundt om hinanden ved først at føre den venstre bagbenstrop rundt om hesten venstre bagben og sætte den fast i venstre ring. Den højre bagbenstrop føres herefter omkring den venstre strop og sættes fast i højre ring.

Annonce

Materiale med flere funktioner

Serien Catago FIR-Tech er af høj kvalitet, som giver hesten øget velvære og bedre mulighed for at restituere. Materialet er ideelt til forebyggelse af skader, lindring af spændte muskler og ømme led hos heste samt behandling af nye som gamle skader. Ældre heste og heste med led- og seneproblemer kan også have gavn af FIR-Tech. Hestens kropsvarme bliver reflekteret og omdannet af det særligt udviklede materiale, ligesom elektromagnetisk infrarød varmestråling, og trænger ind i vævet og udvider blodkarrene. Denne varmestråling øger blodcirkulationen og ilttilførslen til vævet. Inflammationer, spændinger og ømheder reduceres, og led- og senefunktioner forbedres i de områder, hvor FIR-Tech produkterne anvendes.

Stalddækken

FIR-Tech stalddækken er af god kvalitet, designet med dobbelt quiltet søm og en bred halskrave i imiteret lammeskind. Dækkenet er udstyret med justerbar dobbelt frontlukning med D-ringe, krydsgjorde, skulderkile, benstropper og haleklap. Hesten vil opleve det som ekstra behageligt at være iført, da det er med til at skåne manken. Det populærere FIR-Tech materiale er på dækkenets inderside. Materialets keramiske partikler reflekterer hestens kropsvarme helt ned i vævet. Blodcirkulationen øges derved og ilt transporteres til musklerne, som varmer dem hurtigere, mindsker restitutionsperioden og derved forebygger skader.

Stalddækkenet er udstyret med justerbar dobbelt frontlukning med D-ringe, krydsgjorde, skulderkile, benstropper og haleklap. Foto: Malgré Tout

Dækkenundertrøje

Catago FIR-Tech dækkenundertrøje dækker og beskytter hestens skuldre, hals og hoved. Hele undertrøjen er lavet af materialet FIR-Tech, som ved refleksion af hesten kropsvarme øger dens blodcirkulation, afhjælper spændinger og giver hesten en følelse af velvære med bløde og smidige muskler. Det ses i mange tilfælde, at masken tilmed kan have en beroligende effekt på hesten, så den bedre kan koncentrere sig. Heste med bihuleproblemer oplever også en positiv effekt af dækkenet.

Heste med bihuleproblemer oplever også en positiv effekt af dækkenundertrøjen. Foto: Malgré Tout

Vinterdækken

Er kun det bedste godt nok til din hest, så er Catago FIR-Tech Turnout dækken det rigtige valg. Som en del af Catago PerformanceLine, er det udviklet med det formål at give hesten maksimal komfort og samtidig dække alle dens behov for beskyttelse mod vejret i enhver situation. Dækkenet har nemlig ekstremt slidstærkt polyester i 1680D med en åndbarhed på 5000 mvp og det er vind- og vandtæt op til 5000 mm. Dækkenets fyld, Synthemax fiberfyld, dækker hestens større muskelgrupper og holder hesten varm på de kolde vinterdage. Dækkenets indermateriale har indvævet keramiske partikler, som reflekterer hestens kropsvarme og resulterer i øget velvære og kortere restitutionsperiode. Dækkenet har en utrolig god pasform, kraftig bringelukning med skjult indelukning, krydsgjord samt justerbare og elastiske benstropper.

Vinterdækkenets indermateriale har indvævet keramiske partikler, som reflekterer hestens kropsvarme og resulterer i øget velvære og kortere restitutionsperiode. Foto: Malgré Tout

LÆS OGSÅ: Læsernes erfaringer: Jagten på det perfekte dækken

Vinterdækkenet med hals giver den ideelle beskyttelse mod vind og vejr. Foto: Malgré Tout

Hals til vinterdækkenet

Til vinterdækkenet er der den innovative og funktionelle hals, som kan tilkøbes. Langs hestens man er der integreret en luftkanal, som tillader luften at cirkulere under halsen. Denne funktion reducerer unødvendig irritation i manen, samt hårtab. Den overskydende varme som hesten kan komme af med gør, at hesten får den optimale åndbarhed og komfort. Halsens lukkesystem sidder, som noget helt nyt, på siden. Halsen har derved en helt korrekt og unik pasform, som eliminerer kuldebroen på brystet. Indersiden af halsen er ligeledes lavet af FIR-Tech materialet med den terapeutiske virkning.

Halsens lukkesystem sidder, som noget helt nyt, på siden. Halsen har derved en helt korrekt og unik pasform, som eliminerer kuldebroen på brystet. Foto: Malgré Tout

Kilder

Dyrlægevagten

Gode Råd Og Vejledning Om Dækkener

Horsedoc

Horsedoc

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce