Bliver du let forelsket? Hvad vælger du ud fra, når du skal købe ny hest?

Er du typen, der forelsker dig hurtigt og voldsomt? Det er nemt at falde for smukke brune øjne eller store elastiske bevægelser, når vi kigger på en potentiel ny hest. Men hvad med hestens adfærd? Ifølge flere adfærdsspecialister kan det være lige netop det, der kan komme til at afgøre om partnerskabet bliver succesfuld eller katastrofalt, og derfor er det vigtigt at huske, når man skal købe ny hest.

Ifølge Sharon Madere, som er certificeret hesteadfærdskonsulent hos International Association of Animal Behaviour Consultants er det det meget relevant at se på hestens adfærd, når du kigger efter en ny hest. Det er trods alt ikke hver dag, vi shopper noget der er så dyrt på både bank- og ansvarskontoen.

Vær ærlig over for dig selv

Sharon Madere mener, at vi bør se os selv i spejlet og stille os selv spørgsmål som: ”Er denne hest det rette match?”, ”kommer det til at fungere?” og ”vil købet af denne hest være fyldt med udfordringer?”.

Det er nemt at blive forelsket i en hests fysiske potentiale eller udseende, mens det kan kræve lidt mere at finde ud af, om I rent faktisk er et godt match på det adfærdsmæssige plan. Ikke desto mindre er det dog noget, der er værd at bruge tid på.

Læs også: Køb af hest: Det skal du være opmærksom på, hvis du vil købe hest ubeset

Hvad gør, at du og din kommende hest er et godt match? Foto: Canva Pro

7 adfærdsmæssige plusser

Ofte ved vi godt, når det rette match er der. Det er en følelse i maven, som er helt rigtig. Dog er der en række relevante elementer på en adfærdsmæssige tjekliste, du kan være opmærksom på, inden du skriver under på købsaftalen.

#1: Hesten interagerer med mennesker

Heste, som godt kan lide menneskeligt selskab er et stort plus. Hvis hesten aktivt undgår mennesker kan det ifølge Sharon Madere betyde, at den har nogle knap så positive ting i sin fortid. Det kan stamme fra alt fra dårlige oplevelser med mennesker, smerter eller stress. Dårlige oplevelser kan i mange tilfælde godt arbejdes med og blive bedre, men det kræver arbejde, tålmodighed og tid. Hvis hesten derimod som udgangspunkt er positivt stemt og søger mennesker, vil den ofte være nemmere at komme ind på livet af og træne.

Annonce

#2: Hesten er nysgerrig

Heste, som er nysgerrige i stedet for at være nervøse når de møder nye mennesker, objekter og steder, er ifølge Sharon Madere generelt lettere at træne og lære nye ting. Nysgerrige heste er mere tilbøjelige til at undersøge ting frem for at flygte fra situationen. Og det er blandt andet en stor fordel, hvis vi ser på det sikkerhedsmæssige aspekt når vi er sammen med hesten.

Læs også: TRÆNING: Derfor er det vigtigt at have en nysgerrig hest

Det gør hverdagen nemmere, hvis din kommende hest kan med andre heste. Foto: Canva Pro

#3: Hesten kan sammen med andre heste

En hest, som kan godt med andre heste, gør bare dagligdagen nemmere. Det giver en større ro på folden og færre skader. Herudover behøver du ofte ikke tænke over at stå tæt ved en anden hest, mens du strigler, sadler op eller når du møder andre på rideturen.

#4: Hesten kan håndtere ændringer

Heste, som kan tåle at være væk fra sine kammerater, blive flyttet til nye omgivelser og få nye kammerater, er generelt mindre tilbøjelige til at blive stresset. Ifølge Sharon Madere kan det være relevant at se på hvor meget forandring hesten er vant til. Har den boet det samme sted hele sit liv eller er den vant til at dens dagligdag ændrer sig?

En hest som kan håndtere ændringer er mindre udsat i forhold til stress. Foto: Canva Pro

#5: Hesten har gode manerer

Man kan træne heste til mange ting, også til at have gode manerer. Dog er det nemmere at købe en hest, som allerede har lært at stå stille, når man skal stige op, har lært at holde afstand, når den bliver trukket til folden, og som har lært at få renset hove.

”Hestens adfærd er ofte en refleksion af den mængde og type træning, den har været udsat for,” siger Sharon Madere.

Med andre ord er de manerer (eller manglen på samme) hesten kommer med, en opsummering af hvordan hesten er håndteret og trænet af forrige ejer(e).

#6: Hesten har en velkendt livshistorie

Forskere har bevist at ting som vagtsomhed, nysgerrighed og sensitivitet kan være arveligt. Af denne grund kan det være gavnligt at se på hestens forældre og søskende, når du er ude for at se på din potentielt nye hest.

Det er generelt godt at vide hvordan hestens liv har været før du kom ind i billedet. Om den har været ude for traumatiske oplevelser, hvordan dens dagligdag har været og hvordan den har været trænet. Alt i alt klæder den viden dig på til at lære hesten bedre at kende før et eventuelt køb.

Stereotyp adfærd kan stamme fra stress. Foto: Canva Pro

#7: Hesten har ikke stereotyp adfærd

Hvis hesten er krybbebider, vindsluger eller væver, kan det potentielt grunde i tidligere stress, smertepåvirkning eller dårlig hestevelfærd. Ifølge Sharon Medere behøver adfærd som dette ikke betyde, at du ikke skal købe hesten. Dog skal du være opmærksom på, at det er adfærd, der kan være svær at træne væk, og at det kan medføre helt andre udfordringer på sigt.

Læs også: Skal du købe hest eller sælge hest? Sådan bliver det en god oplevelse

Kilder

”Finding the right fit” af Christa Lesté-Lasserre, The Horse november 2021.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce