Hestemarkedet er på det seneste eksploderet, og efterspørgslen er efterhånden så stor, at det kan virke næsten umuligt at købe drømmehesten. Det betyder, at man nemt kan komme til at tage drastiske beslutninger og eksempelvis købe sin hest ubeset. Vi giver dig her en række råd til, hvad du skal tage stilling til, før du kaster dig ud i at investere i en hest uden at have set den først.
Læs også: Hestens fysik: Dette bør du tjekke, inden du køber ny hest
Tjek, hvem sælger er
Et baggrundstjek af sælger kan virke en smule grænseoverskridende, ikke desto mindre er det en god idé. Diverse googlesøgninger og facebookgrupper kan hjælpe dig godt på vej til at gennemskue, hvem du har med at gøre. Er det en mere professionel salgsstald har de garanteret en hjemmeside, hvor du kan finde en masse information. Betragt det lidt som et detektivarbejde, hvor du skal være sikker på, at din kommende bedste ven kommer fra gode vilkår.
Få en bekendt til at se hesten for dig
Hvis ikke du selv har mulighed for at møde hesten, er det smart at få en anden person, som du stoler på, til det. Man kan hurtigt selv se sig blind på det, man virkelig ønsker sig. Derfor kan det være godt med en ven, som har de kritiske briller på, og kan stille de nødvendige spørgsmål. Det gælder desuden også, hvis du vælger at købe hesten, når du faktisk har set den.
Lad dyrlægen undersøge hesten
En handelsundersøgelse og generelt sundhedstjek af hesten er klart at foretrække, så du på forhånd kender de mulige udfordringer. Selvom vi som oftest stoler på hinanden, så er der stadig tilfælde af svindel med hestesalg. Hestesalg går i øjeblikket utrolig stærkt, og det kan virke som et nemt sted at spare, for at være den hurtigste køber. Alligevel skal du overveje om det er farten værd at spare et dyrlægetjek. Det er klart, at der er ting du kan overveje i forhold til den helt store dyrlægeudredning. Hvor meget koster hesten, og hvad er dens baggrund? Hvis du fra start ved, at det er en såkaldt “chancehest” med eksempelvis en skade, giver det måske ikke så meget mening at få en dyrlæge til at lave en stor gennemgang. Måske vil du gerne købe et føl. Her er der sjældent de store udfordringer endnu, fordi hesten stadig er meget ung. Det vigtigste er dog, at du selv er tryg ved dit køb.
En video er kun et øjebliksbillede
Videoer giver et rigtig fint indblik i hestens bevægelser og adfærd på eksempelvis en bane. Men det siger kun noget om hesten i de minutter, videoen varer. Hvordan er hesten i stalden? Kan du ride en tur på den alene? Kan den løfte hove, og hvordan er den på fold? Der er mange ting, en hest går igennem i løbet af et liv indtil den videresælges. Det kommer sjældent til syne på en video, hvor den traver rundt i et ridehus.
Læs også: At købe en hest med handelsfejl
Er der ekstraudgifter udover selve købet?
Der er ofte flere udgifter forbundet med at købe hest end selve købet. Måske skal den transporteres af en vognmand over en længere afstand. Hvis den er ung og hingst, skal den måske kastreres på et tidspunkt. Der er forsikringer, ejerskifte og måske skal der købes udstyr, hvis ikke det følger med i prisen. Med andre ord kan der altså hurtigt komme en betragtelig merudgift oven i købssummen, som man skal huske at overveje inden et eventuelt køb.