Claus Toftgaard: “Man bør max gøre noget med hesten i 5 sekunder ad gangen”

.

Claus Toftgaard har aldrig været i tvivl om, at hestene skulle være omdrejningspunkt for hans liv. Drømmen var at blive berider, men en rygskade under træneruddannelsen slog ham ud af kurs. Selvom livet tog en drejning, formåede han dog at vende det negative til noget positivt. Claus uddannede sig til træner og til human- og hestefysioterapeut. Det valg har han aldrig fortrudt. Med sin uddannelse i bagagen har Claus ét enkelt mål for øje: At forbedre velfærden for danske rideheste.

Claus Toftgaard og New Carlos Selectionn
Claus Toftgaard og New Carlos Selection. Foto: Anne-Sofie Schou Munk.

Læs også: Claus Toftgaard: “Moderne rideheste fortjener bedre”

Tjek altid din hests ryg, inden du sætter dig op

“Jeg gør altid det, at jeg tester ryggen, inden jeg sætter mig op. Jeg tager mine tommelfingre og kører dem med et pres på cirka 2 kilo ned langs rygsøjlen og hele vejen ned til halen. Og er vil jeg ikke have noget smertesvar. Hvis hesten har smerter, så laver jeg noget andet træning end ridetræning den dag. For jeg ved, at hvis den har ondt under sadlen og man kommer op at sidde på den, så vil den ikke bruge ryggen rigtigt. Det er simpelthen spild af træning.”

Hesten kan ikke gå i spagat

Claus taler også om, at selvom vi ofte lærer, at hesten skal gå dybt og bøje sig, før vi rigtigt kan begynde at arbejde med den, så er der noget meget vigtigere, der går forud for dette.

“Det er vigtigt, at hesten bærer lige meget vægt på alle fire ben, inden man begynder at arbejde med den. Mange af os har lært, at hesten skal gå dybt og bøje sig og alt muligt. Men sådan er min teori ikke. I min teori skal hesten finde balancen på alle fire ben først, så man ikke laver skader på den. Når balancen er der, kan man begynde at lege med nogle af de sværere ting. Man skal lade være med at tro, at en hest kan gå i spagat. For det kan den ikke. Hvis man prøver at få hovedet ned på en hest, som ikke kan løfte ryggen lige, så kommer afgiften og alle dyrlægeregningerne i en lang strøm bagefter”.

“Vi skal skynde os langsomt med heste. For når først kæden er kommet rigtigt på (når grundarbejdet er gjort rigtigt, red.), så hopper den ikke af i tide og utide. Så undgår vi alle de her skadesforløb.”

5 sekundersreglen

For at oparbejde en holdbar hest, der undgår skader og ikke bliver spændt, foreslår Claus, at man følger en helt særlig regel.

“Vi skal bygge hestene op på en stille og rolig måde, hvor de kan holde til det arbejde, de engang imellem skal ind og lave. Derfor har jeg det, jeg kalder for 5 sekundersreglen: Man gør max noget i 5 sekunder, og så stopper man igen. Jeg ser alt for mange ryttere, der nørder rundt i et minut, hvor de bøjer og giver og drejer i tøjlen, og man tænker: “Hvad fanden sker der? Hvad er det, man prøver at få den til?” Men 5 sekunder er en fin tid at arbejde med noget i, og så skal man ride ud af det igen og slippe hesten. Og så kan man ride ind i det igen og slippe det igen. Det dér med at holde fast i spændingen og blive ved med at holde fast i den samme tøjle i for lang tid ad gangen… Så bliver dens nakke låst, og så har vi balladen hele vejen ned til bækkenet og SI-leddet og hvad der ellers kommer af ting og sager”.

Læs også: Michael Sinding: “Man skal skynde sig langsomt med heste”

I 2017 gæstede Claus Toftgaard Hillerød Horse Show. Her kan du høre, hvad han fortalte om dengang. I år, under Hillerød Horse Show 2021, kan du atter finde ham på ridebanen med en række indsigtsgivende pointer. Under Hillerød Horse Show 2021 vil setup’et dog være endnu større, end det har været hidtil, og Claus’ clinic vil ligesom de øvrige foregå i den splinternye arena, Royal Stage.

Meget er sket siden 2017 – også for Claus Toftgaard

Udover at Hillerød Horse Show i 2021 får helt nye rammer, er der også sket meget for Claus Toftgaard siden 2017. I dag samarbejder han med personlig træner Jonas Smith, som er ekspert inden for fysisk træning af sportsfolk. Derudover har Claus gode samarbejder med mange typer ryttere inden for alle dele og niveauer af ridesporten. Under sin clinicen til Hillerød Horse Show 2021 vil han sammen med Jonas gøre publikum klogere med udgangspunkt i rytteren Alberte Møller, som vil ride rundt på banen med sin islænder.

“Vi er meget beærede over at måtte komme til Hillerød Horse Show og holde clinic igen i år. Vi har meget på hjerte, så har du lyst til at se. hvordan vi arbejder med hest og rytter, så er denne clinic måske noget for dig. Vi vil gerne dele en masse af vores erfaringer og metoder, som vi bruger i dagligdagen, herunder individuelle hensyn, når vi taler om planlægning af træning til hver enkelt hest og rytter”, fortæller Claus og Jonas.

Claus Toftgaard, Alberte Møller på sin islænder og Jonas Smith udgør teamet til clinicen under Hillerød Horse Show 2021. Foto: Anne-Sofie Schou Munk.

Under clinicen i år vil de blandt andet komme ind på:

  • Krav til udvikling af mobilitet, styrke go teknik både hos rytter og hest.
  • Træningsplan for både hest og rytter
  • Kapsuntræning og mobilisering
  • Hvor tit og hvor meget skal man træne hesten i konkurrenceform? 
  • Ryttertræning og hvad skal man primært fokuseret på for at få fremgang i sin udvikling

Læs også: Interview med Cathrine Dufour: “Succes bygger på de små sejre”

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce