Cut or not? – Ørehår

At trimme hestens ører er et kontroversielt emne i hesteverdenen. Nogle mennesker synes at ørene aldrig skal trimmes. Andre vil fjerne håret fra både ydersiden og indersiden af øret. Malgré Tout har sat sig for at finde ud af hvad der er op og ned i debatten.

Hører i samme frekvens som mennesker

Heste har 16 muskler i øret, hvilket gør dem i stand til at dreje ørene 180 grader. Hestens tragtformede og bevægelige ydre ører er som skabt til at opfange lyd. Ørene kan opfatte lyd fra flere retninger samtidigt, og bevæges individuelt og uafhængigt af hinanden. Heste hører lydsvingninger i samme frekvensområde som mennesker, det vil sige 30 hertz til ca. 20.000 hertz. Hestens ører bruges ikke kun til at høre med, men er også en vigtig del af hestens sprog. Ørene viser hvilket humør, hesten er i. Hvis hesten er gal, lægger den ørene tilbage. Hvis den står og vifter med ørene frem og tilbage, er det fordi den lytter. Når hesten lytter, drejer den ørene efter lyden.

Annonce

Klipning af ører – et kontroversielt emne

Den traditionelle metode til at klippe øre er at folde kanterne af hestens ører sammen og klippe det overskydende hår af. Trimning inde i øret fjerner hestens beskyttelse mod fluer og kan øge risikoen for ørermider. I Tyskland er trimningen af mulehår og ører forbudt i henhold til den tyske dyrevelfærdslov. Her hedder det at;

“det ikke er tilladt at trimme hårene omkring øjne og næse samt at klippe eller trimme hårene inde i hestens ører.”

Starter man stævne i Tyskland på en hest, der er trimmet inde i ørene, kan man blive diskvalificeret eller modtage en bøde. Lignende regler er for nyligt blevet indført i Frankrig og Schweiz. Der findes i skrivende stund ikke nogle officielle retningslinjer om øreklipning i Danmark.

Om du er for eller imod øreklipning er indtil videre en smagssag. I begge tilfælde er det vigtigste, at hestens ører tjekkes regelmæssigt for insektbid og urenheder.

Læs også: Derfor bør du holde dig fra at klippe hestens mulehår – og de øvrige følehår

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce