Del 2: Træningstips fra Cathrine Dufours clinic

Fik du set – eller ikke set – Cathrine Dufours clininc under Hingstekåringen i Herning? Her giver vi dig anden halvdel af artiklen, som samler alle Cathrines toptips fra clinicen op. Du kan helt sikkert lære af dem, uanset om du var med eller ej, og uanset hvilket niveau, du rider på. Hvad er mon dit yndlingstip?

Læs første del

“Tag hovedet, klik det af, og så om på bagbenene med det”

Som da Cathrine gengav anekdoten fra dengang, Prinsesse Nathalie forsøgte at lære hende at “ride igennem tunellen”, fik også en anden historie latteren frem hos publikum. Det handlede om dengang, hvor Nathalie sagde til Cathrine: “Tag hovedet, klik det af, og så om på bagparten med det!”. Selvom det lyder skørt, så er pointen ganske god; for at få hesten til at sætte sig på sin bagpart skal rytteren forestille sig at tage hestens hoved og sætte det om på bagparten. Med andre ord skal der stærkeste kontakt mellem hest og rytter sidde bagtil og ikke fortil. I den forbindelse understregede Cathrine meget billedligt, hvor vigtigt det er at bruge sin vægt rigtigt: “Man skal tænke på at dumpe ned bag sadlen – næsten trække sig selv ned bag ved hesten”, forklarede hun.

Læs også: Cathrine Dufour og Cassidy tager til Frankrig

Læg ud med en “kedelig form”

Da Bohemian til publikums store begejstring kom på banen og Cathrine nu selv sad i sadlen, kunne hun vise, hvordan hun opvarmer sine heste. Egentlig arbejder hun bare med dem i en “kedelig form”, som hun selv formulerede det, og med en masse overgange. Det vigtigste mål er at få hesten til at slappe af, for selvom hendes heste er nogle friske fyre, så skal de rides frem, fastlog hun. De er ivrige og vil gerne arbejde, så derfor kan man ikke bare holde dem igen. Derfor viste Cathrine, hvordan temposkift – endnu engang – er et rigtig godt redskab til at gøre hesten smidig og til at opnå fokus og kontrol.

“Brug væggen til at støtte hesten op af”

Med lune i stemmen fortalte Cathrine, at Bohemian er lidt af en “slingrefyr”. Med det mente hun, at han har svært ved at holde sin overlinje lige i changementerne. Først demonstrerede hun, hvordan hans changementer ser ud på det hun kaldte “kvartlinjen”, altså sporet imellem banens yderkant og midterlinjen. Her kunne publikum tydeligt se, hvordan Bohemian har det med at slå bagparten ud i sine galopskift. Derfor fortalte Cathrine, at man ikke skal være bange for at bruge væggen som støtte i begyndelsen. Det gælder ikke kun i forhold til changementer, men også i forhold til for eksempel versader og traversader, tilføjede hun.

“Skridt har mange gear”

“Den har mega mange gear. Der må gerne være 49 gear!”, sagde Cathrine, da emnet faldt på arbejdet med skridt. En hest har altså ikke bare tre gangarter; den skal også kunne bevæge sig i flere forskellige “gear” inden for hver. Sanne Svendsen og hoppen Hannah Montana demonstrerede, imens Cathrine endnu engang bragte vigtigheden af temposkift på banen – i bogstaveligste forstand.

Det kan være svært at arbejde med temposkift i skridt, hvis hesten ikke er afslappet. Derfor spurgte en rytter fra publikum ind til, hvordan man kan forbedre sin hests takt, når den er lidt for ivrig. Her var svaret helt klart: “Det (utakterne, red.) kommer fra spændinger. Det er nemmest at øve en taktfast skridt på buet spor”, forklarede Cathrine og tilføjede, at det også kan gøre hesten mere afspændt og gavne taktfastheden at lade den skridte over bomme. Så selvom arbejdet med hestens forskellige “gear” kræver, at den er afslappet, så er arbejdet med temposkiftene også med til at gøre hesten mindre spændt. Gennem Cathrines clinic blev det ganske tydeligt, at de to ting hænger helt tæt sammen.

“Det er sjældent perfekt”

Det nok allervigtigste råd fra Cathrine gik på, at tingene langt fra altid er perfekte. Undervejs formåede Cathrine at grine frem for at lade sig irritere, når “Bosen”, som hun kaldte Bohemian flere gange, ikke lige gjorde som ønsket. Det kom for eksempel til udtryk, da hun skulle have ham frem i passage. Her forklarede hun: “Det er meget sjældent, at vi laver den perfekte passage. Det er måske dén, der ryger på Instagram”, hvorefter hun fastslog, at hendes passagearbejde langt fra altid er ligesom den, man ser, når hun er inde foran dommerne.

I den forbindelse kunne Cathrine ikke lade være med at italesætte sin træner, Prinsesse Nathalies, tilstedeværelse: “Jeg kigger lige ud på Nathalie for at se, om det er ok – hun nikker”, sagde Cathrine med et glimt i øjet. Selvom Nathalie stod lige på den anden side af hegnet, var Cathrine slet ikke bange for at lave fejl. Det er netop fejlene, du lærer af, og som i sidste ende gør dig til en endnu bedre rytter. Dén holdning er vi ikke i tvivl om, at Cathrine og Nathalie – og helt sikkert mange andre dygtige ryttere – er helt enige i.

Herunder kan du se en video, hvor Malgré Touts samarbejdspartner Rasmus Bagger tilbage i 2018 tager en snak med Cathrine om, hvordan hun bevarer motivationen og altid forsøger at gøre sit bedste.

Læs også
10 ting du ikke vidste om Atterupgaards Cassidy
Dufour og Willum: God kemi og respekt er vejen frem
Cathrine Dufour sætter verdensrekord!

Artiklen er oprindeligt bragt i marts 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce