Dressurøvelser: De bedste volter til ethvert niveau

De sociale medier er fyldt med gode dressurøvelser! Her har vi samlet fire af de bedste øvelser, som fokuserer på noget af det, der ikke altid er så spændende at ride, nemlig volten. Øvelserne er gode til at hjælpe dig med at huske – og have lyst til – at træne dine volter, så hesten kan opøve sin balance, holde sig ligeudrettet og være lydhør for dine hjælpere. De her øvelser er altid gode at have i baghånden!

Stor og lille volte

Den hollandske-danske berider og grand prix-rytter, Anke ter Beek, har på sin Facebookside delt en øvelse, hvor du veksler mellem en lille og en stor volte. Det er en øvelse, der særligt er god til de heste, der endnu ikke er stærke nok til at lave mange små volter i træk, men som alligevel giver dig mulighed for at træne det.

Sådan gør du

Rid ned på en af ridebanens kortsider og lav en almindelig 20 metervolte. Når du afslutter volten ved A eller C, rider du direkte ind i en mindre volte på mellem 10 og 15 meter alt efter hestens styrke og balance. Her kan du så ligge og skifte mellem den store og den lille volte.

Annonce

Tip: Vend tilbage til den store volte

Anke forklarer, at det på den lille volter handler om at afkorte hesten. Og fordi det naturligvis er mere krævende for den, er det en god idé at vende tilbage til den store volte efter at have redet den lille for at give hesten ro. Hun påpeger, at det er vigtigt ikke at presse hesten ind i noget, den ikke har styrke til:

“Det er måske fristende at blive ved med at ride den lille volte for at nå frem til “den helt rigtige fornemmelse”, men da det som regel er en balance- OG styrkeudfordring for hesten, giver det ikke mening at blive ved. Hesten vil ikke kunne svare positivt når den (endnu) ikke har kræfter til det. Det bliver mere overskueligt at veksle mellem de to størrelse volter.” 

Læs hele øvelsesbeskrivelsen i opslaget.

Dressursløjfen

Også Facebook-siden Dressage Hub har offentliggjort en rigtig brugbar øvelse. Her skal du forsøge at tegne en flot sløjfe ved at ride ottetaller på tværs af hinanden. Denne øvelse skal være med til at holde dig opmærksom på hestens ligeudretning, ligesom den i dén grad også forbedrer hestens balance og koordinationsevne.

Sådan gør du

Det ser måske svært ud, men det er det slet ikke. Først ska du lave et ottetal, der vender den ene vej, og så skal du fortsætte over i et halvt og dobbelt så stort ottetal, der vender den anden vej. Derefter fortsætter du spejlvendt på den modsatte side af ridebanen som vist på billedet.

Annonce

Tip: Lav sløjfen stor i begyndelsen

Vi foreslår, at du lægger ud med at give din hest – og dig selv – god plads ved at lave øvelsen, så den fylder hele ridebanen. Når I har styr på det, og din hest føles stærk nok til en større balanceudfordring og højere grad af samling, kan du lave sløjfen mindre.

Læs også: Lav den perfekte parade

Slangebuevolter

På Pinterest har vi fundet en øvelse, hvor du kan kombinere slangebuerne, når du laver en slangegang, med volter. Det er for det første en god måde at få din hest til at vente hen over midten i buerne, så den ikke skynder sig igennem øvelsen. For det andet styrker de mange små volter hestens balance, såfremt de rides rigtigt og på lige spor. Og så er det selvfølgelig en måde at afveksle træningen af både volter og slangebuer.

Sådan gør du

Rid din normale slangegang, men saml din hest ekstra godt op, når du rider buerne og kommer på tværs af midterlinjen. Her laver du en volte på 10-15 meter alt efter din hests styrkeniveau. Hav fokus på den halve parade og hold din hest lige, så den venter på dig, inden I rider videre igennem den næste bue.

Annonce

Tip: Læg blødt ud

Husk, at du ikke behøver lægge ud med at lave fire buer med volter på hver bue. Du kan også bare begynde med en enkelt slangegang med en god, stor volte på midten.

Rundt om keglerne

Den sidste øvelse har vi også fundet gennem Pinterest. Den kræver, at du finder i hvert fald fire kegler eller noget, der minder om det, frem. Det gode ved øvelsen er, at du ligesom ved en normal slangebueøvelse, skifter volten hyppigt, så hesten tvinges til at bruge sin balance og evne til at koordinere sine bevægelser. Her får du altså mulighed for at afveksle den vante slangebueøvelse lidt.

Sådan gør du

Placer keglerne som vist på billedet og begynd ved A eller C. Hold hesten ligeudrettet og lav skiftevis små volter om keglerne i en form for zigzag. Lav hvert skift fra den ene kegle mod den anden som en blød slangeline. Hvis din hest ikke er så stærk endnu, kan du sagtens lave volterne omkring keglerne større, end det er vist på billedet.

Annonce

Tip: Flere måder at stille keglerne på

Klikker du på billedet og dernæst på linket til det site, hvor billedet oprindeligt fremgår, kan du finde endnu flere måder at bruge kegleopstillingen på.

Læs også: 3 kreative bomøvelser, der kan gavne enhver ekvipage

Artiklen er oprindelig bragt i april 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce