Dressur med Daniel Bachmann: Er du travrytter eller galoprytter?

Daniel Bachmann er en af verdens absolut bedste dressurryttere. Lige nu ligger han nummer 27 på verdensranglisten i dressur på Marshall-Bell, men har tidligere ligget helt i toppen med Blue Hors Zack og Blue Hors Don Olymbrio. Han er i dag selvstændig og holder til i Ebeltoft, hvor planen er at fortsætte dressurkarrieren. Her kan du lære hans træningsfilosofi at kende.

Det er aldrig andres skyld – det er aldrig hestens skyld

Daniel Bachmann

Se hele træningsserien

Denne artikel bygger på en træningsserie med Daniel Bachmann Andersen produceret af Rid Bedre Tv i oktober 2020. Se det konkrete videoindslag eller hele træningsserien på ridbedre.tv. Samarbejdet mellem Rid Bedre TV og Malgré Tout har til hensigt at give dig endnu bedre adgang til at lære fra ridesportens mestre.

Uddannet hos Zeilinger – finpudset hos Helgstrand

“Jeg hedder Daniel Bachmann Andersen, og jeg er udlært tysk berider hos den tidligere danske landstræner Rudolf Zeilinger. Jeg var hos ham i seks år og red min første internationale grand prix, da jeg var 19 år. Jeg har været med til at uddanne utallige grand prix-heste sammen med Rudolph og har lært rigtig meget.”

“Så har jeg efterfølgende været to år hos Andreas Helgstrand. To lærerige år – også dér – hvorfra jeg fik mulighed for at starte job hos Blue Hors som førsteberider. Der var jeg i næsten seks år og har lært en masse fantastiske ting, redet en masse fantastiske heste og avlshingste, redet mig ind i verdenstoppen og redet VM, EM og World Cup-finaler. Det har været en fantastisk tid og en meget lærerig tid. Og nu står jeg her, og Tirlil, min kone, og jeg har startet vores egen ‘butik’ her og har rigtig mange gode heste i ridning. Vi har rigtig mange både ældre heste og yngre heste – og salgsheste. Vi har en større pallette af forskellige heste, og det er rigtig spændende.”

Daniel Bachmann portræt
Daniel Bachmann i dag er selvstændig på Kleppenhus ved Ebeltoft efter seks år hos Stutteri Blue Hors. Foto: Rid Bedre Tv.

Se flere træningsvideoer med Daniel Bachmann Andersen

Holder sig selv op på at blive bedre

Daniel er kendt for at få det bedste frem i de heste, han rider. Han er enormt dygtig til at læse hver enkel hest og træner den lige præcis på den måde, som passer til dén.

“Det grundlæggende for mig er at få skabt nogle heste, som er uddannet på så god en måde, at det bliver heste, som kan holde i topsport i mange år; som kan lide at gå og performe, kan lide deres rytter og kan lide at toppræstere. Det er egentlig min filosofi. Og så er det at prøve at ride så godt som overhovedet muligt og altid prøve at blive bedre og hele tiden prøve at kritisere sig selv for at blive bedre. Man må hele tiden holde sig selv op på at blive bedre til at ride. Det er aldrig andres skyld – det er aldrig hestens skyld. Det er én selv, man skal prøve at gøre bedre hele tiden. Det er sådan set min hovedfilosofi.”

Daniel Bachmann på unghest
Om hesten er ung eller ældre, øvet eller letøvet, så må man aldrig bebrejde den, når tingene bliver svære i træningen, mener Daniel Bachmann. Her træner han den daværende 6-årige hoppe Marylin-Bell e. Blue hors First Choice x Michellino. Foto: Rid Bedre Tv.

Bedre til galop end trav

Man taler om, at nogle ryttere er travryttere, og andre er galopryttere. Daniel er klart galoprytter, og ligesom det er vigtigt at kende hestens styrker og svagheder, så gælder det ikke mindst om at kende sine egne.

“Jeg er generelt rigtig god til at galopere og har været det i mange år. Jeg er god til at lære hestene at changere. Der er nogle ting, der bare ligger godt til mig. Men jeg kan rigtig godt lide piaffe og passage også, og jeg har lært det hos en af de allerbedste i verden. Rudolph er mester i piaffe og passage. Jeg har virkelig fået en god skoling i det. Men jeg har altid haft en bedre fornemmelse for galopturene. Og det er sådan, det er. Jeg tror også på, at ved man hvad ens svagheder er, og er man dus med dem, så er man også bedre til at forbedre dem, end hvis man ignorerer sine dårlige sider – eller hvis man ikke ser dem eller ikke ved, man har dem. Man bør altid prøve at kigge indad og se på, “hvor kan jeg være bedre?”, “hvor kan jeg fokusere?” og “hvordan kan jeg få gjort mig selv bedre til de ting, jeg ikke er så god til?”.

Det grundlæggende for mig er at få skabt nogle heste, som er uddannet på så god en måde, at det bliver heste, som kan holde i topsport i mange år

Daniel Bachmann

Se flere træningsvideoer om piaffe og passage

Motiveres af at se ryttere udvikle sig

Daniel har redet et hav af forskellige heste gennem sin karriere. Og alt hvad han har lært, nyder han at give videre til de ryttere, han underviser.

“Jeg går rigtig meget op i, at mine elever bliver bedre, og at de får noget med hjem, som de kan arbejde med. Og så forventer jeg, at de er blevet bedre til næste gang, de kommer. Ellers kan jeg godt blive rimelig streng. Det motiverer mig helt vildt at se udviklingen, om det så er på LA-niveau, eller om det er grand prix-niveau, om det er en mindre eller mere øvet rytter. Det motiverer mig så meget at se den udvikling, der er, og den der glæde i at se, hvordan folk ser deres heste blive bedre og deres ridning blive bedre. Det er virkelig vigtigt for mig. Og det er mega inspirerende for mig selv også at se, hvordan en rytter kan gå fra A til B inden for kort tid ved noget, hvor jeg har sagt, at “det dér, det skal I prøve at gøre. Prøv lige at holde fast i det.” Så gør personen det, og så bliver det bare meget bedre. Det er mega fedt.”

Daniel Bachmann rider med kandar
Daniel Bachmann er uddannet berider i Tyskland og lever af at ride og sælge heste samt undervise. Her laver han et changement på den daværende 10-årige vallak Don Duplo e. Uno Don Diego x Michellino. Foto: Rid Bedre Tv.

Læs også: Daniel Bachmann: “Jeg må knibe mig selv i armen over, hvor godt det går”

Alle artikler i serien

1. Er du travrytter eller galoprytter?
2. Det kendetegner en god skridtopvarmning
3.
Brug sidebevægelser til opvarmning i trav

Se alle træningsvideoer hos Rid Bedre TV

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce