Dressur med Daniel Bachmann: Brug sidebevægelser til opvarmning i trav

Når hesten er travet varm, bruger Daniel Bachmann versader til at få hesten løsnet i siderne. Her skal man passe på, at hesten ikke bare sejler ud igennem udvendige skulder i stedet for at bøje sig omkring rytterens indvendige ben. Bliv klogere på, hvordan Daniel øver sidebevægelser på den unge hest, når han varmer op i trav.

Hellere, at skulderen kommer til at hænge en lille smule, og den så kommer til siden, end at man vil have hesten helt ligeudrettet i det, og så får man ikke den sidelæns bevægelse frem

Daniel Bachmann

Se hele træningsserien

Denne artikel bygger på en træningsserie med Daniel Bachmann Andersen produceret af Rid Bedre Tv i oktober 2020. Se det konkrete videoindslag eller hele træningsserien på ridbedre.tv. Samarbejdet mellem Rid Bedre TV og Malgré Tout har til hensigt at give dig endnu bedre adgang til at lære fra ridesportens mestre.

Læs også: Daniel Bachmann: “Jeg må knibe mig selv i armen over, hvor godt det går”

Versader og schenkelvigninger skal løsne op

“Noget, jeg godt kan lide at gøre i min opvarmning, er – lidt afhængigt af hestens niveau – at begynde med lidt versader og schenkelvigninger og derved prøve at løsne den lidt op i længden. Det er ligesom for at få det indvendige bagben til at krydse en lille smule ind under maven, men ikke smutte ud igennem udvendige side. Det er her, den udvendige tøjle og det udvendige ben er forvarende og ligesom bliver liggende ind omkring hesten og støtter.”

Forvarende betyder, at det udvendige ben bliver ved med at støtte hesten gennem hele versaden, så udvendige skulder ikke falder ud.

“Lad benet ligge fast omkring hesten. Det støtter hesten, så den ikke falder ud gennem den udvendige side, når jeg stiller indad. Så driver jeg lidt indvendigt, for hestens indvendige ribben skal lukke sig omkring mit indvendige ben. For, at det hele ikke bare sejler ud igennem udvendige side, har jeg det udvendige ben til at støtte lidt.”

Se flere træningsvideoer om opvarmning

Dnaiel Bachmann træner opvarmning i trav
Sidebevægelserne i opvarmning i trav skal sikre, at hesten løsnes op i længden, fortæller Daniel. Foto: Rid Bedre TV.

Nogle heste skal have mere støtte end andre

Det er dog ikke kun ungheste, man skal støtte med udvendige ben, fortæller Daniel.

“Det gælder alle heste. Selvfølgelig gælder det, at jo mere erfarne, hestene er, jo mere ved de også, at de skal blive inde i den ramme.”

Hvis hesten alligevel falder ud gennem udvendige skulder, må man rette den lidt op, uden helt at afbryde versaden.

“Jeg retter lidt op i versaden. Nu synes jeg for eksempel, at jeg gerne vil have hende her mere ind i højre side. Jeg synes ikke lige, hun gav sig helt nok på indvendige tøjle. Det er der, man retter op og støtter op på den udvendige tøjle.”

Lad benet ligge fast omkring hesten. Det støtter hesten, så den ikke falder ud gennem den udvendige side

Daniel Bachmann

Man skal ikke bare tage og slippe

Mange ryttere tager og slipper i tøjlen hurtigt efter hinanden, hvis hesten stiver sig. Men Daniel bøjer og stiller i stedet hesten, ind til den giver efter – og først dér slipper han.

“Jeg synes, den versade lige før, der gav hun ikke nok efter i indvendige side og stivede sig en lille smule. Så jeg gør det igen og lægger indvendige ben på ligesom før, og så tager jeg min indvendige hånd til siden for ligesom at sige: “Kom ind i den her side, ind i den side.” Sådan!”

“Der er mange, der tager og slipper og tager og slipper. Det duer ikke. Det er lidt bedre, at man trænger lidt mere sejt igennem. Jeg tager hånden lidt til siden og bruger indvendige ben, ind til hesten ligesom giver sig på det. Og så giver jeg efter, når hesten giver sig. Jeg giver ikke efter ved bare at kaste tøjlen væk, men ved at gå lidt frem med hånden”.

Daniel fortæller, at man desuden altid skal huske at lave en halv parade igennem hjørnet, inden man påbegynder en sidebevægelse.

Se flere træningsvideoer om travarbejde

Daniel bachmann tage og slippe
Det handler om at lave lange, seje bevægelser, når man gerne vil løsne hesten op, og ikke bare tage og slippe hurtigt, forklarer Daniel. Foto. Rid Bedre TV.

Hellere lidt for meget til siden end for lidt

Med de unge heste er det i første omgang vigtigst, at de svarer til siden for schenklen.

“Det er vigtigt, at hesten kommer til siden for indvendige ben. Det er for venstre ben i det her tilfælde. Og så hellere, at den måske får en lille smule lov til at løbe igennem skulderen. Det er i det her tilfælde højre skulder. Hellere, at skulderen kommer til at hænge en lille smule, og den så kommer til siden, end at man vil have hesten helt ligeudrettet i det, og så får man ikke den sidelæns bevægelse frem. Det er bedre at bøje lidt og lade skulderen og bagparten hænge lidt, og så komme derudaf i sidebevægelsen, og så med tiden rette mere og mere op.”

På den her måde gør man det lettere for hesten at forstå den sideførende hjælp.

“Man for hesten til at acceptere og forstå indvendige ben bedre, så den kan flytte sig mere på indvendige ben. Hvis man vil have den helt lige og fokuserer for meget på, at halsen skal stå helt lige, så kan det for mange heste være svært at forstå, at de skal flytte sig godt til siden. Man kan hjælpe den ved at stille den en lille smule mere i halsen og lade den falde en lille smule over i sidebevægelsen. Ikke for meget, men en lille smule.”

Der er mange, der tager og slipper og tager og slipper. Det duer ikke. Det er lidt bedre, at man trænger lidt mere sejt igennem

Daniel Bachmann

Se flere træningsvideoer med Daniel Bachmann Andersen

Alle artikler i serien

1. Er du travrytter eller galoprytter?
2. Det kendetegner en god skridtopvarmning
3. Brug sidebevægelser til opvarmning i trav

Se alle træningsvideoer hos Rid Bedre TV

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce