Dressur med Daniel Bachmann: Det kendetegner en god skridtopvarmning

I skridtopvarmningen lægger Daniel Bachmann vægt på, at hesten allerede her begynder at svare på rytterens hjælpere. Det vil blandt andet sige, at man kan forlænge tøjlen, hvor hesten følger med ud til hånden og på samme måde afkorte tøjlen, uden at hesten slår fra eller spænder op. Hvis hesten ikke svarer roligt på tøjlen, må man bøje den lidt i afkortningen. Se her, hvordan Daniel Bachmann varmer op i skridt.

Hesten skal kunne forlænge sine skridt og forlænge sig i halsen, gå til kontakten i skridt, og så skal man kunne samle tøjlen sådan rimelig nemt op uden modstand

Daniel Bachmann

Se hele træningsserien

Denne artikel bygger på en træningsserie med Daniel Bachmann Andersen produceret af Rid Bedre TV i oktober 2020. Se det konkrete videoindslag eller hele træningsserien på ridbedre.tv. Samarbejdet mellem Rid Bedre TV og Malgré Tout har til hensigt at give dig endnu bedre adgang til at lære fra ridesportens mestre.

Læs også: Daniel Bachmann: “Jeg må knibe mig selv i armen over, hvor godt det går”

Hesten skal gøres klar til at arbejde

“Det vigtigste i opvarmningsfasen er for det første at komme op på hesten og mærke hesten i skridt. Jeg skridter altid hesten for en lang tøjle først, så den er varm. Og tit bruger jeg rigtig meget naturen til at skridte ud i. Nu er hende her skridtet varm udenfor, og så kommer jeg ind her (i ridehuset, red.) og samler tøjlen op. Og inden jeg får sat i trav, kan jeg godt lide at kunne mærke hesten lidt, både med min schenkel, med min hånd og med mit sæde. Ligesom gøre klar til, at nu skal vi arbejde.”

“Jeg kan også godt lide at ligge og skubbe lidt sidelæns. Kan jeg ligesom få lov til at komme ind med mine hjælpere? Jeg flytter den lidt til den ene side og lidt til den anden side. Nogle gange giver det allerede her hesten lidt et indtryk af, at “okay, nu skal vi til at arbejde. Nu skal vi løsne os lidt ud i siderne.”

Skridt Daniel Bachmann
Skridtopvarmning tjener til at gøre hesten klar til at arbejde og til at lade hest og rytter finde hinanden inden den videre træning. Foto: Rid Bedre TV

Se flere træningsvideoer om opvarmning

Undgå en upersonlig opvarmning

Skridtopvarmning skal være med til, at rytter og hest finder hinanden, og – som Daniel siger – at rytteren ‘kan være der’.

“Jeg lægger for det første vægt på, at jeg kan få en rentaktet skridt, og at jeg kan få lov til at mærke hesten med benene – ikke klemme – bare mærke og få lov til at flytte hesten i siderne. En schenkelvigning til begge sider, måske lige en travers til begge sider i skridt, og en skridtpirouette. Og kan jeg få lov til at forlænge skridten, forlænge rammen og korte den ind igen? Det er også det, jeg gør i både trav og galop. Kan man gøre det i skridt, så er man nået rigtig langt allerede.

“Det er sådan set sådan, jeg varmer alle mine heste op. Er de med mig? Kan jeg få lov til at forme? Kan jeg få lov til at ‘være der’? I stedet for, at jeg bare sætter mig op og sådan lidt upersonligt bare sætter i trav. Der kan hesten ikke på samme måde… Jeg kan ikke mærke, hvor hesten er. Det er vigtigt for mig, at man mærker hesten inden. Så man ved, hvor hesten er varmet op i siderne og i benene og på den måde får strukket den lidt igennem i benene, inden man sætter i trav.”

Det er mit mål, at jeg kan få lov til at røre hesten med mit ben en lille smule – ikke klemme men bare røre – så den tager maven op og giver efter i overlinjen

Daniel Bachmann

Veksling mellem en kort skridt og en friere form

Daniel forklarer, at det er vigtigt at kunne veksle mellem at samle hesten i en kort skridt og at ride den ud i en friere form, inden man går videre med opvarmningen.

“Det er rigtig, rigtig vigtigt, at man husker at få arbejdet lidt med skridten. Jeg synes tit man glemmer at få hesten samlet ind i skridt og se, om man kan korte den lidt, uden selvfølgelig at komme ind i taktproblemer. Det er der, jeg holder hesten lidt i en versade for ikke at komme ud i at den går pas eller mister takten, men træder indvendige bagben en lille smule over. Bare med en anelse bøjning.”

Daniel Bachmann skridgtopvarmning
At afkorte og forlænge hesten er et vigtigt begrebspar, når man vil gennemføre en god skridtopvarmning. Foto. Rid Bedre TV

“Og så kan jeg godt lide lige at kunne forlænge halsen igen og skridte hesten ud i en lidt friere form, så den forlænger sine skridt lidt. Det er sådan nogle ting, der gør det så meget nemmere; at man har det her på plads inden man begynder at trave. Man skal ret nemt bare kunne samle tøjlerne op, og så er hesten i formen. Kan man ikke det sådan rimelig nemt, så er det vigtigt, at man får arbejdet med det. Det skal bare sidde sådan rimelig enkelt.”

Se flere træningsvideoer om skridtarbejde

Afkort hesten uden at møde modstand

Hvis hesten ikke svarer roligt på tøjlen, må man bøje den lidt i afkortningen, fortæller Daniel.

“Jeg kan lige vise det engang, hvor jeg forlænger halsen lidt igen. Det er faktisk en ting, man gør i næsten alle dressurprogrammer. Man skal vise, at hesten kan forlænge sine skridt og forlænge sig i halsen, gå til kontakten i skridt, og så skal man kunne samle tøjlen sådan rimelig nemt op uden modstand.”

“Hvis det sker, at man møder en lille smule modstand, så bøjer jeg en lille smule af i indvendige side og skubber lidt på med indvendige ben, sådan at hesten giver sig i indvendige side. Og det er ikke bare fordi, jeg vil have den til at gå væk fra bidet; jeg vil have hesten til at runde sig i kroppen og ergo give sig til kontakten. Det er mit mål, at jeg kan få lov til at røre hesten med mit ben en lille smule – ikke klemme men bare røre – så den tager maven op og giver efter i overlinjen. Så den giver sig og bliver blød i overlinjen. Jeg bruger meget tid på at ‘arbejde skridten’.”

Daniel Bachmann hest give efter
Bøj hesten lidt af til indvendige side samtidigt med, at du skubber på med dit indvendige ben, hvis du gerne vil have hesten til at give bedre efter. Foto: Rid Bedre TV

Lad den ivrige hest komme frem i trav

Hvis man har en hest, der er meget ivrig eller spændt, kan det være en god idé at trave lidt og vende tilbage til skridten, når den er mere afslappet.

“En virkelig ung hest, som er fyldt af spænding eller fyldt af energi, vil jeg sætte i trav og lade gå for at komme af med spændingen. Når hesten så slapper lidt af, vil jeg gå tilbage til skridten igen for så at få arbejdet med den der form i skridten og redet de forskellige ting, der er vigtigt i skridt, så man ikke glemmer det. Men er det sådan, at hesten er så spændt, at det ikke giver mening, så trav og kom af med spændingen.”

En virkelig ung hest, som er fyldt af spænding eller energi, vil jeg sætte i trav og lade gå for at komme af med spændingen

Daniel Bachmann

Bliv aldrig ved med at mase på en doven hest

Hvis hesten omvendt er doven, må man gerne gå lidt til den, også i skridten.

“Prøv i overtrædningen at få hesten til at træde lidt hurtigere. Flyt hesten for sin schenkel. Giv et signal med højre ben – hvis det for eksempel er højre volte – om at flytte sig. Hvis det så ikke sker, så må man komme med en lidt hårdere hjælp, altså et hårdere signal, og måske endda støtte lidt med pisken for ligesom at sige: “Kom nu, du skal flytte dig”. Og lige så snart, man så får den ønskede respons fra hesten, letter man sine hjælpere. Det er det, der er det ultimative; at man ikke bliver ved med at sidde og mase på en hest, som ikke gider flytte sig. Kom med en impuls, og lige så snart man får responsen, så slapper man af igen. Det er for ligesom at fortælle hesten, at “det er dén der respons, jeg vil have. Det er dét, jeg vil have dig til at gøre”.

Se flere træningsvideoer med Daniel Bachmann Andersen

Alle artikler i serien

1. Er du travrytter eller galoprytter?
2. Det kendetegner en god skridtopvarmning
3. Brug sidebevægelser til opvarmning i trav

Se alle træningsvideoer hos Rid Bedre TV

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce