Dyrlæge om rewilding: “Dyr bag hegn er ikke vilde”

Nu er Miljøministeriet blevet enige om 23 nye forslag til steder, hvor de gerne vil lave de omtalte Naturnationalparker. Deres plan er, at der lige nu skal laves 10 naturnationalparker mere. I lyset af disse forslag, har flere og flere meldt sig ind i debatten om rewilding her i Danmark. Flere kommuner, politikere og fagpersoner er begyndt at udtale sig mere om emnet, og mange er tydeligt imod konceptet.

Blandt andre har dyrlæge Lotte Bøgedal udtalt sig, og hun er helt klar i spyttet: “Det skal stoppes!”

Annonce

Læs også: Debat: Skal heste være naturplejere i de kommende nationalparker?

Dispensation fra dyreværnsloven

Miljøministeriet er tydeligvis klar over at rewilding er et meget omdiskuteret emne, da de inkluderer en udtalelse af miljøminister Lea Wemelin i en pressemeddelelse: “… der er mange myter derude, og derfor er jeg også på en mytedræber-mission i debatten. Jeg vil gerne understrege, at der skal være både spændende friluftsliv og god dyrevelfærd i de kommende naturnationalparker”.

Dog er dette lige præcis dét, Lotte tvivler på.

Dyreværnsloven siger blandt andet, at “Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at dyret tilses mindst en gang om dagen”. Her er der nu blevet tilføjet: “Dette gælder dog ikke fritgående dyr på græs eller lignende. Sådanne dyr skal dog tilses jævnligt.”

Læs også: Nyt i 2021: Dyrene har fået deres egen grundlov – også for hestene

De største problemer med rewilding

Når man ser nærmere på debatten omkring rewilding her i Danmark, går kritikken primært på, at dyrene bliver sat bag hegn, at de ikke har mulighed for at få nok mad, samt at de ikke bliver tilset tilstrækkeligt. Nu når vi er trådt ind i efteråret, og vintermånederne er lige om hjørnet, er der mange, der er urolige for, hvordan dyrene skal klare sig. Disse ting er også en stor del af Lottes kritik.

Manglende tilsyn

Det manglende tilsyn af hestene, er noget af det, der skræmmer Lotte. Hun frygter, at heste og andre dyr kan lide i længere tid, uden at det bliver opdaget. Dyrene kan komme til skade, blive syge og så videre, uden at det bliver opdaget i tide, så der kan gives den rette behandling. Dette er noget, hun som dyrlæge ikke kan se bort fra. Hun siger: “For det første HADER jeg, at se dyr lide, og for det andet vil jeg virkelig have et problem med at lukke øjnene for dyrs lidelser.”

Annonce

Mangel på mad

Dem, der er for, at der skal være dyr i naturnationalparkerne mener ikke, at dyrene vil sulte, da de kan spise af den beplantning der er i områderne. Dette er også det, dyrenes primære ‘funktion’ vil være – da de bliver sat ud for at holde beplantningen nede samt at skabe mere biodiversitet.

Lotte argumenterer dog for, at dyrene ikke vil kunne finde mad nok til at holde huld vinteren over. Hun siger:

“Ordet græsædende siger jo i sig selv, at det er græs, der er den vigtigste næringskilde for de græsædende dyr. Selvfølgelig er det rigtigt, at heste fint kan gå og nippe af grene og træer. Men ikke som primær energikilde – men som tilskud for ekstra næringsstoffer. Om vinteren, selv om der skulle være lidt græs, er der overhovedet ikke nok næring til, at hestene kan holde huld. I naturnationalparkerne, hvor dyrene vil blive tvunget til at spise grene og kviste, vil der absolut ikke være nok energi til, at de ikke sulter”.

Problemet her er også, at hestene er indhegnet og derfor ikke kan vandre videre mod et sted med mere græs, som de ellers ville gøre, hvis de ikke var bag hegn.

Lotte forklarer videre, at “En hest, der har græs nok vil undgå at græsse, hvor der ligger gødning. Når der ikke er græs nok tvinges hesten til at græsse tæt på hestepærerne og derved optager larvestadierne af de endoparasitter (orm), der på sigt kan forårsage endnu mere vægttab, infektioner, diarre og død”.

Læs også: Rewilding: Hvordan bliver det gjort i Europa?

Vanrøgt og dyremishandling

“Med dyrlægeøjne har de gang i vanrøgt, som er ud i dyremishandling og imod loven. Havde det været en almindelig privat mand, havde de fået en dyreværnssag på halsen, hvis han eller hun præsenterede nogle af de heste, man blandt andet har set på Mols”, fortæller Lotte Bøgedal til Ekstra Bladet

Lotte er ikke imod mere vild natur i Danmark, men hun mener, at de dyr som skal være i parkerne bør være under den samme lovgivning som alle andre dyr. Hun påpeger overfor Ekstra Bladet, at man er nødt til at se på naturen som den er nu, og ikke forestille sig noget, den ikke er: “Naturen ser ikke ud, som den gjorde, dengang der levede vilde heste. Derfor bliver man også nødt til at hjælpe hestene med eventuel fodring om vinteren og aflivning ved sygdom og skader”.

Lotte mener helt klart, at dyr der står bag hegn ikke er vilde. Derfor er det i hendes optik helt naturligt, at man ikke blot kan lade dyrene være, men at man er nødt til at hjælpe dem, når der er brug for det – for eksempel ved at tilbyde dem foder, når vinteren gør dette sværere for dem.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce