REWILDING: Hvordan bliver det gjort i Europa?

En af de debatter, der har været meget gang i på det seneste er debatten om rewilding i Danmark. Debatten har primært omhandlet dyrevelfærden for de dyr, der bliver sendt ud som en del af rewildingsprojekterne. Men Danmark er bestemt ikke det eneste land, der har indført denne type projekter. I denne artikel prøver vi, at se ud over Danmarks grænser og kigge på, hvordan de gør det i andre lande, samt hvilke guidelines der findes.

Annonce

Læs også: Rewilding: Naturpark meldt til politiet med anklager om vanrøgt

Hvad er rewilding?

Rewilding
I følge organisationen Verdens Skove betyder rewilding “at beskytte naturområder ved at genintroducere nøgledyrearter – altså arter som er vigtige for, at områder kan udvikle sig. Rewilding handler om at lade naturen gøre arbejdet selv i stedet for at pleje naturen”.

Læs også: Heste i verden – udrydningstruede hesteracer

Rewilding i Europa

Danmark er langt fra det eneste land, der har indført rewildingsprojekter. Flere steder i Europa er der blevet sat projekter i gang. Nogle af dem, der står for at udføre disse projekter er organisationen Rewilding Europe, som arbejder på at bringe mere vild natur til Europa. De har været en del af at indføre projekter i lande som blandt andet Portugal, Sverige, Italien og Tyskland. Det gør de for eksempel ved at sætte dyr ud i udvalgte områder, og de har blandt andet gjort det med heste, ligesom det også ses nogle steder her i Danmark.

For at organisationen kan udføre disse projekter med heste, har de lavet en rapport, hvor de løbende indsamler viden samt erfaringer, der omhandler rewilding af heste, og dermed giver de en form for ‘guideline’.

Læs også: Pia Kjærsgaard langer ud efter rewildingsprojekt i blogindlæg

Rewilding af exmoorponyer i en skov.

Rewilding Europas guidelines

  • Der bør kun bruges bestemte hesteracer og udvælges individuelle heste, som lever op til visse krav. De racer, de mener, egner sig bedst er exmoorponyer, yakutponyer, konik og Przewalskis heste. Derudover skal hestene gerne komme fra et tætliggende område, og organisationen anbefaler, at hestene i forvejen lever så ‘vildt’ som muligt, samt at de kommer fra samme flok.
  • I begyndelsen af et rewildingsprojekt er menneskerne for det meste nødt til at være mere involverede, for at sikre at dyrene klarer sig bedst muligt. Her skriver de, at der kan gå op til et år, hvor man kan være nødt til at supplere med foder eller for eksempel laver huller i is, for at hestene kan få vand.
Annonce
  • Man skal huske på at selvom dyr og natur er hurtige om at tilpasse sig en ændring, så er rewilding en proces, og der går ofte lang tid, før et område eller en flok af dyr er blevet rewildet, da det handler om at naturen og dyrene skal tilvænne sig.
  • Find det rette område. Det område, hvor dyrene skal gå skal være passende for heste, og der bør for eksempel være de rette mængder mad i form af træer, græs, buske, vitaminer og så videre, samt plads til at alle hestene kan være i ly for vejret. Dette skal være gældende både om sommeren og om vinteren. Derudover understreger de, at heste ofte nyder åbne landskaber, da de giver dem en bedre mulighed for at holde øje med andre dyr, som ligger dybt i deres gener, da heste er flugtdyr.
  • Man bør sørge for at alle dyr, der bliver sat ud er raske og ikke bringer bakterier med sig ud i flokken. Derudover anbefaler de at holde øje med eventuelle sygdomme og bakterier hos flokken.
  • Når man udvælger et område, er det vigtigt at overveje muligheden for andre rovdyr, der kan skade hestene. Det kan desuden være nødvendigt at sætte andre dyrearter ud i samme område, for at det kan blive rewildet bedst muligt.

Det er altså nogle af de guidelines Rewilding Europe har opsat for, når de udsætter heste som en del af den vilde natur i Europa. Hvis du har en holdning til rewildingsprojekter, så er du velkommen til at deltage i debatten på vores Facebook.

Læs også: Donér dit brugte udstyr og hjælp dansk hesteinternat i Spanien

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce