Dyrlæger imod EU-forordning: “Vi oplever en enorm opbakning”

Den 28 januar trådte en ny EU-forordning om behandlingen af dyr i kraft. Dette skabte ramaskrig blandt danske dyrlæger, dyreejere og dyreelskere. Vi har snakket med dyrlæge Karina Hou Larsen, som er en del af den arbejdsgruppe, der står bag demonstrationen samt Facebook-gruppen Dyrlæger og dyreejere til kamp mod ny dyrlægeforordning.

Læs mere om sagen her: EU-forordning om dyr: Betydning, underskriftindsamling og demonstration

Annonce

Problemet med den nye EU-forordning

Denne nye EU-forordning har skabt stor bekymring hos både dyrlæger samt dyreejere.

Den Danske Dyrlægeforening har skrevet et indlæg om den nye EU-forordning, hvor de forklarer, at “Indtil nu har din dyrlæge kunne tilpasse behandlingen til netop til dit dyr. Men fra i dag 28. januar skal dyrlægen behandle nøjagtigt efter producentens angivelser og kan ikke tilpasse behandlingens længde eller dosis til det enkelte sygdomstilfælde”.

EU-forordningen indebærer blandt andet, at “dyrlægens behandling ubetinget skal følge producentens beskrivelser” og dermed mener Den Danske Dyrlægeforening at dyrlægens faglighed bliver tilsidesat.

Dette problem er allerede kommet til udtryk i dyrlæge Karina Hou Larsens arbejde, da hun ved flere tilfælde ikke har haft lov til at kunne give den rette behandling til eksempelvis en hest. Hun fortæller, at så sent som i dag, stod hun med en hest, der havde et sår på benet, som der var gået betændelse i, og derfor skulle hesten have antibiotika. Normalt anbefales det gennem nyere forskning i sådan et tilfælde, at give hesten antibiotika to gange dagligt. Nu, efter den nye EU-forordning, skal hun følge den forældede indlægsseddel, som siger, at hun kun må give hesten antibiotika én gang om dagen.

Dette demonstrerer en af de store problemer ved den nye forordning: nemlig at indlægssedlerne på medicinen ikke er opdaterede til at passe med nyere forskning, men de er derimod forældede.

Læs også: Direktør for Dyrenes Beskyttelse ny præsident for europæisk dyrevelfærdsorganisation

Dyrevelfærdsloven vs. den nye EU-forordning

Et problem, dyrlægerne nu støder på, er at de nogle gange kan have meget svært ved at overholde begge love. Dyrevelfærdslovens § 2 siger for eksempel, at alle dyr skal “beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.” Men problemet opstår, når dyrlægen (i kraft af den nye EU-forordning) ikke har lov til at give en hest nok smertestillende, til at det faktisk smertedækker hesten. Dette kan for eksempel være en hest med kroniske sygdom, kolik eller forfangethed. Karina forklarer endda, at i nogle slemme tilfælde, hvor dyrlægerne ikke må give nok smertestillende til, at hesten er smertedækket – og de samtidig skal overholde dyrevelfærdsloven – kan den eneste udvej være aflivning, for at undgå at hesten lever i smerte, og de ikke bryder dyrevelfærdsloven. Dette er tydeligvis ikke holdbart, og det kan ikke fortsætte sådan.

Naturligvis vil dyrlægerne det allerbedste for de dyr, de behandler, og tyr ikke til aflivning, hvis det ikke er nødvendigt. Dette kan gøre, at dyrlæger egentlig handler ulovligt, hvis de for eksempel giver et dyr mere smertestillende, end det indlægssedlen angiver. I disse situationer vil der formegentlig være flere dyrlæger, der vælger at give et dyr mere smertestillende, og på den måde faktisk handler ulovligt i forhold til EU-forordningen. Dette siger Karina, at der vil blive ved med at komme eksempler på, indtil der kommer en ændring i loven.

Enorm opbakning

Karina fortæller glædeligt om den demonstration, som fandt sted tirsdag den 8. februar på Christiansborg Slotsplads. Gruppen Dyrlæger og dyreejere til kamp mod ny dyrlægeforordning afholdte en demonstration for at sætte fokus på denne nye forordning, og der var mange der deltog. Der var blandt andet mange dyrlæger, dyreejere og endda dyr, der mødte op for at vise deres støtte til sagen.

Over al forventning

Derfor er gruppen enormt glade og overvældede over den flotte opbakning, de fik. Karina udtrykker også, at det viser præcis, hvor meget, og hvor mange, denne forordning faktisk påvirker.

De har også mødt rigtig meget opbakning fra medierne, der har været med til at dække sagen, og i kølvandet på demonstrationen har sagen været taget op i mange medier, hvilket gruppen er superglade for, da det kan hjælpe med at sprede kendskabet til problemet.

Politikere støtter op

Ved demonstrationen viste flere politikere også deres opbakning til sagen ved for eksempel at holde taler. Blandt andre holdte Morten Messerschmidt (formand for Dansk Folkeparti), Erling Bonnesen (Venstres Dyrevelfærdsordfører) samt Søren Egge Rasmussen (Enhedslistens Dyrevelfærdsordfører) taler og viste deres støtte til sagen. Ud over dette modtog Erling Bonnesen også alle de underskrifter, gruppen havde samlet ind, som skal være med til at understrege vigtigheden i denne sag.

Læs også: Fødevareministeren om blood mares i Island: “Rystende og uacceptabelt”

Hvad sker der nu?

I kølvandet på den enorme opbakning, både fra befolkningen og politikerne, er Karina meget spændt på at se, hvad der sker de næste par uger. Den underskriftindsamling, der blev startet af Sanne Strømberg (som ses i videoen) fortsætter med at køre, og der bliver stadig opfordret til, at man skriver under.

Derudover er der sat gang i dialoger med dyrevelfærdsorganisationer, politikere og fødevarestyrelsen.

Sagen bliver også nu taget op af flere politikere, og fødevareminister Rasmus Prehn har fået et overleveret alle underskrifterne.

Karina forklarer, at hun som dyrlæge håber, at der vil være en forståelse fra politikerne i denne tid, og at der derfor forhåbentlig vil komme en periode, hvor der ikke vil være sanktioner mod dyrlægerne, hvis de overtræder den nye EU-forordning. Dette håber hun, vil være tilfældet de næste måneder indtil, at der kommer en god løsning på, hvordan forordningen skal håndteres og tolkes.

Hun understreger også, at de ikke giver op:

Vi bliver ved med at knokle på, indtil vi har en løsning

Hun forklarer desuden, at der er andre lande i Europa, som eksempelvis Sverige og Finland, hvor de allerede har ændret lidt i funktionen af forordningen, så dyrlægerne stadig kan fortsætte deres arbejde. Det er lige præcis sådan en løsning, Karina håber på – og kæmper for.

Hvis din underskrift skal være en del af indsamlingen, kan du trykke på nedenstående knap.

.

“Af hjertet tak”

Gruppen Dyrlæger og dyreejere til kamp mod ny dyrlægeforordning er ekstremt glade over den store opbakning og succes, de har mærket de sidste par dage. På deres Facebookside giver de deres taknemmelighed til kende og skriver følgende:

“Af hjertet tak til: alle jer der kom til demonstrationen, alle jer så med via liveudsendelsen, alle jer der har delt underskriftsindsamlingen, alle jer der har deltaget i underskriftsindsamlingen, alle jer der har opmuntret og hjulpet os.

Der arbejdes lige nu videre på de interne linjer – hvor vi forsøger at lægge en strategi om, hvordan vi bedst kommer videre herfra, og gavner sagen bedst muligt. Underskriftsindsamlingen er nu på 57.898 underskrifter. Det er virkeligt flot, og helt sikker noget, som er med til at vise vores politikere, at det her er en sag der optager både jer dyreejere og dyrlæger.

Indtil vi har klarhed over tingene, så håber vi at I fortsat vil bakke os op og hjælpe at få flere følgere til siden her, og flere underskrifter på underskriftsindsamlingen.”

Læs også: Hesteinternat er mundlam: “Det er helt utroligt”

Hos Malgré Tout følger vi naturligvis sagen tæt og opdaterer så snart, der er nyt. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce