EU-forordning om dyr: Betydning, underskriftindsamling og demonstration

Den 28. januar trådte en ny EU-forordning om behandlingen af dyr i kraft. Den nye forordning har stor betydning for dyrlægernes arbejde, og den skaber allerede stor debat og har været grundlag for meget kritik. Derfor er der både en underskriftindsamling i gang og der bliver afholdt en demonstration i morgen tirsdag den 8. februar.

Læs også: Dressurreglement 2022: Kandar er ikke længere et krav

Annonce

Hvad er det, og hvad betyder det?

Den nye EU-forordning for dyr kommer til at påvirke behandlingen af dyr i Danmark – både produktions- og kæledyr. Det er vigtigt, at man som dyreejer holder sig opdateret på de nye regler, så man ved, hvilke omstændigheder, dyrlægerne arbejder under. I denne artikel vil vi dog kun se nærmere på, hvad det betyder for hesteejere, men vi gør opmærksom på, at forordningen påvirker behandlingen af alle dyr.

Forordningen kommer til at påvirke reglerne for medicinering af dyr, og den er kommet på baggrund af et ønske om at nedsætte mængden af medicin som blandt andet antibiotika til dyr, for at nedsætte risikoen for resistensudvikling.

Dette betyder, at dyrlægerne vil have begrænset mulighed i at give medicinsk behandling af dyr.

Hvordan påvirker det dyrlægerne?

Den Danske Dyrlægeforening har skrevet et indlæg om den nye EU-forordning, hvor de forklarer, at “Indtil nu har din dyrlæge kunne tilpasse behandlingen til netop til dit dyr. Men fra i dag 28. januar skal dyrlægen behandle nøjagtigt efter producentens angivelser og kan ikke tilpasse behandlingens længde eller dosis til det enkelte sygdomstilfælde”.

EU-forordningen indebærer blandt andet, at “dyrlægens behandling ubetinget skal følge producentens beskrivelser” og dermed mener Den Danske Dyrlægeforening at dyrlægens faglighed bliver tilsidesat.

Hvordan påvirker det din hest?

Dette vil altså betyde, at når din hest har brug for hjælp fra dyrlægerne, kan de have problemer med at give den korrekte, faglige behandling.

Den Danske Dyrlægeforening skriver helt præcist, at du som dyreejer vil opleve følgende:

  • Begrænsning af de præparater din dyrlæge kan vælge imellem til behandling af en sygdom
  • Du skal møde op med dit dyr hos dyrlægen, før en allerede igangsat behandling kan forlænges.

I en artikel skrevet af Den Danske Dyrlægeforening, som er bragt i Altinget, skriver foreningen at: “For heste vil EU-forordningen betyde, at produkter, som i dag anvendes i højere dosering end produktbeskrivelsen dikterer, ikke længere vil kunne gives i den mængde, som er nødvendig for at opnå effekt. Det gælder eksempelvis ved infektioner i led eller meget smertefulde tilstande, hvor medicin skal gives hyppigere for at kunne lindre tilstrækkeligt – for eksempel når heste lider af kolik”.

Mange er i mod den nye EU-forordning

Mange udviser stor bekymring omkring den nye forordning og de konsekvenser det kan have for dyrevelfærden.

Blandt andet er Den Danske Dyrlægeforening meget i mod EU-forordningen, og de har sammen med dyrlæger fra andre EU-lande kæmpet i de seneste år, for at forordningen ikke skulle træde i kraft. Det har den dog alligevel gjort. Derfor skriver de: “Vi håber på din forståelse som dyreejer. Som dyrlæger vil vi gøre vores bedste for dig og dine dyr inden for lovgivningens rammer. Vi vil fortsat kæmpe for at vinde vores ret til at behandle sygdomme ud fra en faglig vurdering”.

Foreningen frygter blandt andet at der vil komme flere fejlbehandlinger, med enten for meget eller for lidt medicin, da de mener, at den muligheden for individuel, faglig bedømmelse af et sygdomsforløb forsvinder.

Underskriftindsamling og demonstration

På baggrund af denne bekymring fra både dyrlæger, hesteejere og dyreelskere landet over er der allerede sat flere tiltag i gang. En hesteejer ved navn Sanne Strømberg var hurtig og fik startet startet en underskriftindsamling, for at sætte fokus på forordningen og de nye regler, der nu gælder i Danmark. I skrivende stund har underskriftindsamlingen 36.069 underskrifter.

Derudover har en stor gruppe af dyrlæger taget kampen op ved at ville afholde en demonstration, hvor de vil sætte fokus på problemet. Demonstrationen bliver afholdt i morgen klokken 15.00 på Christiansborg Slotsplads, hvor alle lige fra dyrlæger, dyreejere og landmænd er mere end velkomne til at deltage. Ved demonstrationerne vil de nuværende underskrifter også blive overrakt til Venstres Dyrevelfærdsordfører Erling Bonnesen.

OPDATERET DEN 11. FEBRUAR: Demonstrationen var en stor succes og der har været en enorm opbakning fra både befolkningen og politikerene. Du kan læse mere om sagen i artiklen her: Dyrlæger imod EU-forordning: “Vi oplever en enorm opbakning”

Læs også: Forbud mod blood mares: Anima med underskriftindsamling

Hos Malgré Tout følger vi naturligvis sagen tæt og opdaterer så snart, der er nyt. 

Kilder

Den Europæiske Unions Tidende: Europa-Parlamentets og rådets forordning (EU)

Lægemiddelstyrrelsen: Temaside om den nye veterinærforordning

Den Danske Dyrlægeforening: Ny EU-forordning ændrer din dyrlæges behandlingsmuligheder

Altinget: Dyrlæger: Hvorfor uddanne os, når EU vil have robotter?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce