Eksperter om hjælpetøjler: Kan medføre flere problemer end løsninger

En af de hyppigste grunde til at nogle ryttere tager hjælpetøjler i brug er ønsket om at hesten skal gå i korrekt holdning. Men virker disse hjælpemidler overhovedet og hvilken betydning har de for hesten?

Chambon, indspændingstøjler, glidetøjler. Der findes mange forskellige former for såkaldte hjælpetøjler og andre typer af lignende træningshjælpemidler. Fælles for dem er, at de tvinger hesten til at bøje i nakken. Ifølge dyrlæge Rikke Mark Schultz får de dog ikke nødvendigvis hesten til at bøje nakken det rigtige sted, ligesom de ikke automatisk udmunder i korrekt holdning. Samtidig er hjælpetøjler et redskab, som skal bruges med forsigtighed.

“Hjælpetøjler kan være gode til vise en hest mod den rigtige holdning, men så skal den forstå det efter 2-3 gange. Gør den ikke det, skal man prøve med en anden metode,” forklarer Rikke Mark Schultz i sin bog “Forstå din ridehest”.

Hesten bruger sin hals som balancestang. Derfor vil en fiksering af halsen påvirke hestens balance. Foto: Canva Pro

Påvirker hestens naturlige balance

At hesten bøjer nakken gør ikke, at den automatisk går i korrekt holdning. Tværtimod kan fikseringen af hestens hoved potentielt resultere i, at hestens balance bliver udfordret.

“Hjælpetøjlen vil ”samle” hesten foran, men det får ikke resten af kroppen til at arbejde rigtigt. Hesten bruger i høj grad halsen til at holde balancen og derfor giver det problemer for hesten, hvis hals og hoved fastlåses i en stationær position. Fastholdes halsen, låses kroppen.” Sådan skriver Rikke Marie Andersen, som er Cand. Scient. med speciale i hest samt McTimoney dyrekiropraktor på sin hjemmeside.

Læs også: Longering: Opbyg hesten fremfor at nedbryde den

Der kan være mange grunde til at bruge hjælpetøjler. Foto: Canva Pro

Bør kunne undværes

Sue Dyson, som er en verdenskendt ekspert i ortopædi til heste mener, at der ikke er brug for hjælpemidler så som indspændinger eller glidetøjler, hvis både ridning og træning udføres korrekt og hesten generelt er i fysisk balance.

“Funktionen ved hjælpetøjler er generelt at fremme korrekt brug af ryggen og coremuskulaturen. Hvis hesten bliver trænet korrekt, burde disse strukturer få tilstrækkelig aktivering helt af sig selv,” udtaler Sue Dyson.

Kan være gavnlig ved genoptræning

Hvis en hest har haft en skade, været syg eller af anden grund har stået stille i længere tid, kan det ifølge Sue Dyson være gavnligt at bruge hjælpetøjler. Dog anbefaler hun, at det sker under kyndig vejledning fra en hestefysioterapeut eller lignende fagperson.

“Et genoptræningsprogram bør sigte mod at styrke hele hesten og inkludere core øvelser som eksempelvis gulerodsøvelser og korrekt brug af hjælpemidler som eksempelvis Pessoa,” udtaler Sue Dyson.

Bør kun bruges i korte intervaller

Hjælpetøjler ser måske ikke ud af så meget, men ifølge Sue Dyson gør de træningen markant hårdere for hesten. Træningen bliver mere intens for hesten, fordi den potentielt bruger kroppen og strukturer på en måde, som den ikke er vant til. Fordi hesten tvinges ind i en position, vil den i mange tilfælde også være nødt til at bruge muskler, som den måske ikke normalt bruger.

“Det kan være ret krævende for hesten at gå med udstyret. Ved brug af træningshjælpemidler anbefaler jeg, at hesten kun trænes med det i cirka en tredjedel af den normale træningstid. Simpelthen for at undgå udmattelse. Nogle heste kan håndtere det i 15 minutter, mens andre kun kan tåle fem. Hold øje med hvordan hesten reagerer,” anbefaler hun.

Læs også: Har din hest en glad tunge?

Kræver en erfaren rytter

Brugen af hjælpetøjler kræver ifølge flere eksperter erfaring. Både i forhold til brugen men også i forbindelse med montering.

“Forkert montering af udstyret kan medføre flere problemer end løsninger,” siger Russell Guire, som er PdD candidate på the Royal Veterinary College i London og researcher hos Centaur Biomechanics.

Russell Guires gruppe undersøgte mekanismerne omkring Pessoa systemet og indspændinger på 10 heste i longe. De fandt signifikante trykpunkter langs rygsøjlen på grund af forkert montering af udstyret.

“Træningshjælpemidler kan være nyttige af forskellige grunde, men deres fordele forsvinder når et andet pres forstyrrer,” siger Russell Guire.

Sue Dyson understreger desuden at hjælpetøjler kræver erfaring, hvis de skal fungere efter hensigten.

“Hvis du lægger glidetøjler i hænderne på en nybegynder, vil de ikke give dig det ønskede resultat. Der er større chancer for succes, hvis de er i hænderne på en erfaren rytter,” siger hun.

Rikke Mark Schultz skriver i den forbindelse desuden i sin bog:

“En klog rytter har engang sagt: Hjælpetøjler bør kun bruges af meget dygtige ryttere – og de har slet ikke behov for dem.”

KILDER


“Forstå din ridehest” af Rikke Mark Schultz
Training Aid Fact and Fiction for Better Riding
Rikke Marie Andersen

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce