England forbyder pisken for at fremme velfærd

Det Britiske Springforbund (British Showjumping) har for nyligt truffet afgørelse om, at bestemte typer piske og sporer bliver forbudt i det nye år. Kun én type pisk vil fremover være tilladt ved springkonkurrencer. Årsagen er, at man ønsker at fremme en sport, der tilgodeser hestevelfærden. Reglerne træder i kraft pr. 1.1. 2020. Samtidigt har forbundets ændringer også sat gang i debatten om brug af pisk i andre hestesportsgrene, herunder væddeløb. Spørgsmålet er, om det også vil give anledning til debat om ændringer i de danske regler?

Kun én type pisk vil være tilladt ved British Showjumping (BS) konkurrencer fra næste år. Og det drejer sig om den type pisk, der har en pude monteret i enden. Det er ikke en type pisk, vi er vandt til at se på disse breddegrader, men den skulle efter sigende være den mest humane udgave. I modsatte ende af håndtaget er påsat en lang og vatteret pude på ca. 15 cm af skaftet, og så er den betrukket med blødt læder. Det er en klassisk pisk kendt fra væddeløb.

Her ses den eneste type pisk, der er lovlig ved springkonkurrencer i Storbritannien fra 2020. På skaftet er monteret en lang pude, som er vatteret og blød.

Det betyder samtidigt, at mange skal vinke farvel til den type pisk, som har en læderstrop i enden, eller som er formet som en rektangel eller hånd. Disse populære piske vil fra årsskiftet være forbudte i Storbritannien. Og årsagen er klar: Disse typer piske i følge forbundet mindre humane end ‘pudepisken’.

Kigger på andre discipliner også

Det Britiske Springforbund har udtalt, at ændringerne, der kommer til at gælde for alle medlemmer, er et resultat af drøftelser mellem officials og arbejdsgrupper indenfor forbundet. Forbundet skriver også, at de i øjeblikket kigger på muligheden for at indføre de samme regler for andre discipliner, herunder hestevæddeløb, hvor brugen af pisken jævnligt diskuteres.

Direktøren fra springforbundet udtaler følgende:

Som et nationalt styrende organ for ridesport er et af vores primære mål at sikre, at hestevelfærd altid er vigtigst, og vi ser indførelsen af denne regel som en positiv måde at opfylde dette på.

Direktøren for British Showjumping, Iain Graham til magasinet Horse & Hound.

Den nye regel siger også, at man kun må bruge én pisk, og at denne skal holdes i hånden og med håndtaget som det øverste led. Det får således alvorlige konsekvenser, hvis en rytter vender pisken om og bruger den hårde ende til at afstraffe sin hest.

Regler for sporer indføres også

Forbundet indfører også regler for brug af sporer. For seniorer gælder det, at sporen ikke må være længere end 4 cm og for juniorer 2,5 cm. Typen af sporer, der er tilladt i det nye år, er følgende:

  • Sporer med blød runding i enden
  • Sporer med flad ende, som gør den lidt skarpere
  • Sporer med faste kugler i enden
  • Hjulsporer med minimum 8 takker
  • De såkaldte kuglesporer, med kugler i enden som kan dreje rundt

Nu er spørgsmålet så, om andre europæiske rideforbund vil følge trop og indføre nye regler for brug af pisk og sporer?

Læs også: Britisk hestesport bliver undersøgt for påstået korruption, mobning og elitisme

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce