Fald i antallet af muldyr på verdensplan – her er forskernes forklaring

Siden 1997 er antallet af muldyr faldet drastisk på verdensplan, hvorimod der kommer flere og flere æsler. Det viser et nyere studie. Muldyr har i lang tid været brugt til hårdt fysisk arbejde, men behovet er mindsket en del i takt med samfundsudviklingen. Vi zoomer ind på de to dyr, og forsøger at finde årsagen til den meget forskellige udvikling hos dem.

Annonce

Læs også: Vidste du det om hestesporten? – 6 historiske facts

Den mystiske elev i klassen

De fleste af os synes nok, at et muldyr er et lidt underligt dyr. Sød, jovist, men også lidt sær. har du egentlig helt styr på, hvad et muldyr præcist er? Vi giver dig det korte svar her:

  • Et muldyr er en krydsning mellem en æselhingst og en hestehoppe.
  • En æselhoppe og en hestehingst giver et mulæsel.
  • Muldyr er ofte sterile.
  • Siden 1527 er der kun registreret 60 tilfælde, hvor et muldyr har fået et føl.
  • Muldyr er meget udholdende og derfor optimale som træk- og lastdyr.
  • I 1997 var der lidt over 13 millioner registrerede muldyr på verdensplan. I dag er der omkring 8 millioner tilbage.

Kilder: Wikipedia, Den Store Danske, PLOS ONE, Statens Naturhistoriske Museum

I og med at muldyr ofte er sterile, giver det anledning til at tro, at det må være forklaringen i faldet af antallet af muldyr. Det kan også sagtens have en betydning, men ikke umiddelbart den teori, som forskerne går med.

Æsler oplever fremgang

Selvom muldyrene er i nedgang, så oplever æslerne en stor fremgang. I 1997 var der knap 41 millioner registrerede æsler. Det tal er i dag oppe på lidt mere end 50 millioner. I følge studiet er den største tilstrømning af æsler sket i Afrika syd for Sahara, mens den laveste er i Østeuropa. Forskerne mener, at grunden til den store forskel på antallet af æsler i de to verdensdele hænger sammen med den store forskel i levestandard.

Ulovlig handel med æselskin er måske en af forklaringerne på fremgangen

I Kina er der sket et fald i antallet af æsler. Forskerne tror, det hænger sammen med den ulovlige handel med æselskin, der bruges til at udvikle Ejiao. Ejiao er et middel, der blandt andet puttes i ansigtsvand og cremer, som især benyttes af den voksende middelklasse i Kina. Fordi der skal bruges så mange skin, aflives en stor del af æslerne. Den udvikling i Kina har muligvis betydning for, at andre lande avler endnu flere æsler til det formål at sælge skin. Der findes dog ikke præcis data, der understreger, at udviklingen har med skinproduktionen at gøre.

Stor forskel på antallet af muldyr i verden

Det er meget forskelligt, hvor mange muldyr der eksisterer i forskellige lande i verden. I Frankrig har de eksempelvis oplevet den største procentvise stigning af muldyr. Det højeste antal af muldyr findes i Mexico med lidt over 3 millioner dyr. Tidligere var det Kina, der havde rekorden med 4,7 millioner i 1997. Det tal var dog i 2018 faldet til 811,200. Også i Østeuropa har der været stor nedgang for muldyr med 370,474 i 1997 til 87,542 i 2018.

Annonce

Læs også: Når heste går sammen med andre dyr – vælg det rigtige selskab

Derfor er der færre muldyr i dag

Oprindeligt blev muldyret avlet til at udføre hårdt fysisk arbejde ved at trække og bære tunge materialer for os mennesker. De var især nyttige i landbruget. Deres udholdenhed fra æslet kombineret med viljen til at samarbejde, gjorde dem optimale som arbejdsdyr. I takt med at mange nationer rundt i verden har udviklet sig fra at være landbrugssamfund til industri- og Tech-samfund har muldyret haft en trist udvikling. Maskinerne har mange steder overtaget dyrets arbejde, og da de samtidig har svært ved at reproducere sig selv, er der derfor sket et stort fald i antallet af muldyr.

Kilder

Wikipedia: Muldyr
Den Store Danske: Muldyr
Plos One: Global donkey and mule populations: Figures and trends
Veterinary Practice: Illegal donkey exports

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce