Fodring af avlshopper i brunstperioden

Tips fra Brogaardens Fodringsrådgivning

Optimal fodring af avlshopper er vigtig for hoppens evne til at formere sig, hvilket omfatter bl.a. brunst, drægtighed og mælkeproduktion. Hvordan kan man give hoppen det bedste grundlag for en god reproduktion?

Når hoppen skal i fol, er det vigtigt at den først viser synlige og regelmæssige brunsttegn. Derefter skal hun gennemføre drægtigheden, og når føllet er født, skal hun producere tilstrækkelig mælk. Alt dette stiller krav til typen og kvaliteten af foderet. Uhensigtsmæssig fodring kan have negativ indflydelse på brunst, drægtighed samt kvalitet/produktion af mælken. Dette kan medføre nedsat udvikling/tilvækst af føllet. For at give føllet den bedste start på livet bør foder til avlshopper derfor sammensættes således, at det opfylder hoppens ændrede behov gennem drægtigheden og diegivningsperioden.

Læs også: Koncentration lær det og bliv en bedre rytter

Brunstperioden
Hoppen kommer typisk i brunst i forårs- og sommermånederne, som følge af den øgede dagslængde og temperatur. Hoppen har en brunstcyklus på 3 uger, hvoraf hun kun udviser brunsttegn i ca. 5-6 dage. Det er vigtigt, at hoppen viser synlige og regelmæssige brunsttegn, for at hun kan bedækkes eller insemineres på det rigtige tidspunkt. Man bør undgå at hoppen bliver stresset, da det kan have en negativ effekt på hendes brunst.

Fodringsmæssigt er der ingen ændrede behov i forbindelse med at hoppen skal sættes i fol. Hoppen bør fodres efter foderstand og arbejdsniveau. Dog kan mangel på næringsstoffer have en negativ effekt på brunst og ægløsning. Dette gælder mangel på bl.a. protein, vitamin E og beta-karoten (forstadiet til vitamin A).

Protein og specielt essentielle aminosyrer (bl.a. lysin og methionin) kan medføre manglende ægløsninger. Dette sker oftest, hvis grovfoderet ikke har et tilstrækkeligt højt proteinniveau kombineret med foderblandinger med lavt protein- og lysinniveau. Lucerne (f.eks. Hartog eller Brogaardens Lucerne Mix, Fibre Performance) kan med fordel tildeles, da det har et højt indhold af protein og lysin. Hvis hoppen går på græs tidligt forår og sommer med tilstrækkelige mængder græs, er proteinmangel ikke et problem. Forårsgræs har et meget højt proteinindhold.

Læs også: Se eller gense Sandra Enemarks vej til Herning Horse Show 2017

Beta-karoten og vitamin E har begge indflydelse på bl.a. ægløsning og brunst. Mangel på beta-karoten kan medføre nedsat frugtbarhed som følge af mangel på synlige brunsttegn. Mangel på vitamin E kan påvirke bl.a. ægløsning. Begge vitaminer er fedtopløselige og kan ophobes i fedtvæv og organer. Derfor er det vigtigt ikke at overdosere med disse vitaminer, da de ophobes i kroppen og der kan være en risiko for forgiftning. Hvis hoppen går på græs, og der er tilstrækkelige mængder, vil den typisk ikke mangle nogle af vitaminerne.
(Læs evt. mere om vitaminer og mineraler her)

Læs også: McLain Ward vinder Longines kvalifikation

I vinterperioden og tidligt forår, hvor græsmængden endnu ikke er tilstrækkelig kan hoppen komme i mangel af vitaminer (og hermed også beta-karoten og vitamin E), hvis hun ikke tildeles et bredspektret vitamin-mineraltilskud. Vitaminer i grovfoderet (hø, wrap) forsvinder hurtigt efter høst, og findes derfor ikke i tilstrækkelige mængder. Tildeling af lucerne (f.eks. Hartog eller Brogaarden Lucerne Mix, Fibre Performance) kan være en fordel, da det naturligt indeholder beta-karoten. Det har et højt indhold af energi og protein. Derudover tilfører lucernen også hesten fordøjelige fibre og er med til at øge tyggetiden. Jo længere tid hesten tygger på sit foder jo bedre vil den udnytte det, den holdes beskæftiget og det øger spyt produktionen, som i høj grad er med til at beskytte hesten mod forskellige sygdomsproblemer bl.a. mavesår. Man kan også tildele lidt gulerødder, da det også indeholder beta-karoten, samt virker positivt på hestens appetit. Dog kan tildeling af lucerne og evt. gulerødder, ikke opveje en manglende tildeling af grovfoder eller vitamin-mineraltilskud.

Hoppen bør være i tilpas foderstand optil brunstperioden og undgå store vægtudsving. Undervægt kan have en negativ indflydelse på brunst og ægløsning, og hoppen kan derved have svært ved at komme i fol. Dette kan medføre en øget udgift til bedækning/inseminering.

Brogaarden – læs mere.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce