Annonce

Indgræsning: Så meget ændrer fruktanindholdet sig hen over døgnet

Annoncørbetalt artikel
Equsana logo

Foråret er godt i gang, og det betyder, at græsset gror. Samtidig er det også nu, at mange hesteejere lukker deres heste ud på græs. Men det er ikke altid nemt, når det er tid til indgræsning. Derfor får du her de bedste råd fra Equsana, så du kan passe godt på din hest, imens den vender sig til det lækre, spirende græs.

Læs også: Døgnfold: Hvornår er det optimalt, at hesten går ude 24/7?

Det skal du vær opmærksom på ved græsset

Når græsset begynder at spire, og hestene er klar til at komme ud og nyde det, er der en række faktorer, som er vigtige at holde sig for øje. Vær især opmærksom på disse fire faktorer:

  1. Mængden af græs på marken.
  2. Græssorterne på marken.
  3. Græssets indhold af sukker og fruktan, som ændrer sig hen over døgnet.
  4. Græssets indhold af foderenheder, protein og fibre, som kan ændre sig hen over sæsonen.

Kan variere fra mark til mark

Når det handler om græs på folden, er det vigtigt at understrege, at alle disse faktorer kan variere meget fra mark til mark. Man skal også huske på, at der er mange faktorer, der varierer afhængig af, hvornår på sæsonen det er – om det er i begyndelsen eller i slutningen af græssæsonen.

Gentag ingræsning ved foldskifte

At lade hesten skifte fold hen over sommeren kan være et rigtig klogt valg både i forhold til græsset og i forhold til parasittrykket. Men du bør altid indgræsse din hest påny, hvis den kommer fra en nedbidt fold til en frodig græsmark.

Fruktanindhold

Fruktanindholdet i græsset er noget af det, der gør, at man skal være så forsigtig med at græsse sin hest ind, da det kan ophobe sig i græs og flere studier har vist at det kan være årsag til forfangenhed. Det kan være enormt svært at vurdere, hvor meget fruktan der er i, og hvornår niveauet er på sit højeste. Mængden af fruktan varierer nemlig i løbet af døgnet samtidig med, at det afhænger af vejret. Når græsset vokser meget, bruger det fruktan, det er græssets energidepot og når græsset ikke vokser, oplagres fruktan. Herunder kan du se fire illustrationer, som viser dig mængden af fruktan i græsset på forskellige dage.

BEMÆRK: Fruktanindholdet i græsset er illustreret med sukkerknalder.

Sukker i græs ved indgræsning af hest.
Sommerdag: På en overskyet sommerdag danner græsset ikke lige så meget fruktan, som det gør på en dag med skyfri himmel. Grafik: Malgré Tout. Kilde: Equsana / DLF Seeds & Science.
Sukker i græs ved indgræsning af hest.
Sommerperioder med tørke: Græsset er mere stresset, og der er mindre tilvækst. Det betyder, at indholdet af fruktan stiger. Grafik: Malgré Tout. Kilde: Equsana / DLF Seeds & Science.

Nætterne er også vigtige at holde øje med under hestens indgræsning, da temperaturen om natten påvirker fruktanindholdet.

Sukker i græs ved indgræsning af hest.
Varm dag efterfulgt af lun sommernat: Græsset får et højt fruktanindhold i løbet af dagen, men fruktanen forbruges i løbet af aftenen og natten.
Grafik: Malgré Tout. Kilde: Equsana / DLF Seeds & Science.
Sukker i græs ved indgræsning af hest.
Varm, solrig forårs- eller efterårsdag efterfulgt af kold nat: Græsset producerer meget fruktan i løbet af dagen, men bruger det ikke om natten. Derfor får græsset et højt fruktanindhold morgenen efter. Grafik: Malgré Tout. Kilde: Equsana / DLF Seeds & Science.

Læs også: 6 tommelfingerregler til indgræsning af din hest

Ingræsningsskemaer

Det er altid at foretrække, at man som minimum græsser sin hest ind over fire uger. Her er det desuden vigtigt, at man tilpasser indgræsningsprocessen efter den enkelte hest. For eksempel er det meget afgørende, om hesten har været forfangen tidligere, eller om hesten er overvægtig. De to nedenstående indgræssningsskemaer viser en strategi for at vænne henholdvis en hest i normalt huld uden tidligere tegn på forfangenhed og en (let) overvægtig hest eventuelt med tidligere tegn på forfangenhed til det saftige forårs- og sommergræs.

Heste i normal huld

Her ses et forslag fra Equsana til indgræsning af en hest i normal huld, som ikke tidligere har haft tegn på forfangenhed.

indgræsning af heste med normal huld
Indgræsning af hesten med normal huld, og som ikke har været forfangen. Grafik: Malgré Tout. Kilde: Equsana / DLF Seeds & Science.

Overvægtige og tidligere forfangne heste

Hvis din hest derimod er overvægtig eller har været forfanget før i tiden, bør indgræsningen gribes an på en anden og endnu mere forsigtig vis. Herunder kan du se Equsanas bud på, hvordan man indgræsser en hest, der vejer for meget eller har været forfanget før.

Det er Equsanas råd, at hvis din hest har været forfangen før, bør den helt undgå forårsgræsset. Her er fruktanindholdet simpelthen for højt.

Indgræsning af den overvægtige hest eller af hesten, der engang har været forfangen. Grafik: Malgré Tout. Kilde: Equsana / DLF Seeds & Science.

Hold øje med hestens gødning

I de to ovenstående skemaer står der, at man skal holde øje med sin hests gødning. Det betyder, at du skal være opmærksom på, om den forandrer sig. Det kan for eksempel ses ved, at gødningen bliver ‘løs’ eller ligner mere en kokasse end en hestepære. Hvis gødningen ændrer sig på denne måde, kan det være fordi, I er gået for hurtigt frem med at græsse ing, og hestens mave og tarmflora har ikke nået at vænne og tilpasse sig ændringen. I disse tilfælde bør du gå et skridt tilbage i indgræsningsplanen.

Hvis du vide mere om indgræsning, forslår vi, at du lægger vejen forbi Equsanas fulde indgræsningsskemaer.

Læs også: Historien om Sofus: Det kan lade sig gøre at slanke en lille, rund pony

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce