“Jeg kunne mærke, at noget var gået i stykker, da vi var direkte på vej mod en stor oxer på 160 cm. Det var virkelig uhyggeligt, og jeg kunne ikke gøre andet end at ride på, selvom jeg havde mistet kontrollen.” Det var, hvad der gik igennem den tyske springrytter Philipp Weishaups hovet tilbage i 2019, da han oplevede at hans hest Che Fantasticas bid knækkede i munden på den midt under deres ridt i Aachen. Det fortæller han til Horse & Hound. Her bringer Malgré Tout historien med en ny vinkel: Er gummibid sikre nok at ride med?
Biddet knækker lige før oxer på 160 cm
På billederne og i videoen herunder kan du se den ubehagelige oplevelse, hvor Philipp Weishaupt mister tøjlekontakten til sin hest og må lade den springe den store forhindring på 160 cm uden bid i munden. Efter alt at dømme er det gummiet i ydersiden af biddet, der knækker af bidringen. Det ender med et styrt og et ømt haleben – men det kunne være gået meget værre.
Fokus på sikkerheden i gummibid
På baggrund af Philipp Weishaupt oplevelse, har Malgré Tout besluttet sig for at sætte fokus på, om det er sikkert nok at ride med gummibid. Det er ikke nogen nyhed, at der efterhånden ikke bare findes mange, men uendeligt mange former for bid, også gummibid, læderbid og andre ikke-metalbid på markedet, der for nogle heste kan være rarere at gå med end et traditionelt bid. Rider man springkonkurrencer under DRF herhjemme, så er det desuden tilladt at ride sin hest på stort set alle typer bid. Men er det sikkert? Burde vi have klarere regler for, hvilken typer gummibid, der er forsvarlige at ride med og hvor lang tid der skal gå, før de skiftes ud?
Det ville vi gerne have spurgt rideforbundet om, men på grund af sommerferieomstændighederne, har vi desværre ikke modtaget nogen tilbagemelding. Vi ser frem til – forhåbentlig – at få en kommentar senere på sæsonen.
Ifølge Philipp selv var bidet, han brugte, over 10 år gammelt og derfor slidt. Af den årsag skal vi også huske at overveje, om de bid, vi rider med, bør skiftes ud med jævne mellemrum – og i særdeleshed de bid, der ikke er lavet af metal.
Vær opmærksom på materialet og tjek biddet jævnligt
Selvfølgelig er det langt fra alle gummibid, der kan knække. Nogle gummityper er mere solide end andre, mens nogle gummibid har en metalkerne. Problemet forestiller vi os for eksempel kan opstå, hvis denne metalkerne ikke er fæstnet til bidringene, så gummiet kan knække i siden – præcis som det skete for Philipp Weishaups.
Vi anbefaler, at man grundigt overvejer, om materialet er solidt nok, inden man køber nyt bid. Og husk, at selvom et bid virker solidt, når du har det i hænderne og når du bruger det de første mange gange, så bliver det med tiden slidt og mørnet. Derfor kan vi ikke understrege nok, at man altid – præcis som det gælder med alt andet udstyr – bør tjekke sit bid jævnligt for at være sikker på, at det fungerer, som det skal. Og det gælder selvfølgelig også, hvis man har et bid af metal eller af et helt andet materiale.