Liberty træning: Tænker du over størrelsen og formen på din bane?

Altså den bane du arbejder på, når du laver liberty og horsemanship med din hest? Da jeg selv byggede min bane, skulle den opfylde et helt andet formål. Den skulle være en lille ridebane til mine børn og deres shetlændere. Derfor skulle den være inde midt på folden, så de kunne ride selvom jeg ikke havde tid til at være med. Det blev en bane på 19×16 meter. Ikke helt en round-pen eller en picadero. Da vi så fik større heste, og jeg blev fuldstændig vild med at longere og arbejde i liberty med dem, indså jeg, at denne størrelse var helt perfekt til træning af smidighed, bevægelse og alsidighed i mit groundwork, af flere årsager.

Annonce

Læs også: Longering: Kommuniker med stemme og krop

Musklernes funktion og bevægelse

Fra den viden vi har omkring muskler på mennesker og træning af vores muskler ved vi, at hvis vi vil have en sund, stærk og smidig krop, skal vi bevæge den. Vi skal ikke være i en statisk bevægelse i lang tid, så begynder vi at hænge i led og får forkerte stræk. Vi skal i stedet arbejde i dynamiske bevægelser.

Hvis vi gerne vil træne mavemuskler, så bøjer og strækker vi musklerne. Vi kan måske ligge i planken lidt, men vi bevæger os, hvis vi skal have vores muskel rigtig stærk.

Der er ligeledes flere og flere mennesker, som har trænet vægttræning, der har fået øjnene op for, at hvis du vil have din krop sund og stærk, er du også nødt til at arbejde mere dynamisk og med mere bevægelighed.

Udfordre kroppen

En muskel er nemlig sammensat af en masse små muskelfibre, der kan trække sig sammen og strække sig. Hvis din muskel skal arbejde helt fra et stræk til at trække sig sammen, får du meget mere ud af din bevægelse, og din muskel skal derfor bygge sig større for at blive stærk nok.

Vi ved, at musklerne ikke bliver lige så stærke af at lave den samme bevægelse hele tiden. Den tilpasser sig, og så bliver den ikke stærkere, hvis du ikke gør noget nyt. Du kan nu udfordre din krop ved en ny bevægelse, eller tage mere vægt på.

Foto: Line Hummel

Jeg tænker ikke, at jeg vil putte vægt på min hest, udover når jeg kommer op, selvom jeg godt ved, at nogle gør det af forskellige årsager inden for nogle grene af hestesporten. Personligt ville jeg selv være bekymret for at putte vægt på, da jeg simpelthen ikke ved nok om min hests bevægelse med det på, eller kan kontrollere dens bevægelse således. Måske en dag, når jeg ved mere om dette, kunne jeg sikkert afhjælpe skader og underudviklede muskler ved genoptræning. Men jeg mener, at det er manipulerende, og derfor er det er en svær balance. Det jeg gerne vil er at udfordre min hest i hendes bevægelser, og det kan jeg på den bane, jeg har nu – uden at træningen bliver for ensformig.

Læs også: Polo er ikke for hvem som helst – men alle kan lære det

Smidig hest og stærke muskler

Så hvis jeg for eksempel havde en roundpen, ville jeg kunne motionere min hest i en form, og det er nemt at være tæt ved hesten og drive den afsted, uden at forstyrre hals og hoved med et tov. Her kan jeg nemt arbejde med tempo og overgange og hjælpe hesten i balancen. Men jeg har også brug for at rette den ud, når den er i balance i rundingen.

Egentlig syntes jeg, at det sværeste i træningen er at ride lige ud i balance og bæring, så det vil jeg meget gerne have mulighed for at træne med min hest – også fra jorden.

Roundpen

Når jeg kører rundt i det danske land, kan jeg se, at flere og flere får roundpens, hvilket jeg glæder mig over. For så er der flere ryttere, der har fået øjnene op for, at træning uden rytter på ryggen er lige så vigtigt for at opnå en sund og stærk hest.

Men det er lidt ærgerligt, at vi ikke ser lidt flere træningsbaner med mulighed for mere kreativ træning og med fokus på, hvad hestens muskler har brug for. Ud over det, så bliver man heller ikke helt så rundtosset, når vi ikke hele tiden skal være på volten.

Det vi ved omkring muskler ved træning er, at vi får mest muligt ud af bevægelsen, hvis musklen skal arbejde fra den ene yderlighed til den anden. Hvis du for eksempel skal hive din egen vægt op i en ribbe, så kan du mærke, at det er langt sværere at trække dig op, hvis armene er helt strakte, end hvis du har dem en anelse bøjede og så hæver dig op. Eller hvis du skal lave et jump-squat og kommer godt ned på hug og har et godt stræk i din ballemuskel og så skal spænde op i et hop. Sådan træner vi vores krop mest effektivt, og den bevægelighed er ligeså vigtig for hestens muskler, som den er for os menneskers. Derfor vil det være godt med volteskift, ligeud-retning, temposkift og alsidige arbejdsstillinger for hesten.

Annonce

Læs også: 3 gode grunde til at bruge rotunde i sin træning

Ensidig arbejdsstilling

At gå i den samme form over længere tid, er der ikke mange heste (eller mennesker) der har godt af. Og alligevel kan vi finde på at nørde den samme runde form i 15 – 20 minutter. Hvorfor? Sikkert fordi, vi har set ryttere gøre det rundt om deres træner eller ved dagligdagstræningen på banen. Måske fordi vi ikke kan finde på andet?

Jeg er med på, at vi skal træne en muskel over længere tid, hvis vi vil have den til at blive stærkere, og hesten har brug for at være i gang med at pumpe blodet rundt i kroppen over længere tid, for at komme i bedre kondition. Men hvis vi holder det sammen med den viden, vi har omkring en sund og smidig muskel og en sund og bevægelig krop, så bliver vi nødt til at tænke lidt nyt ind i vores træning.

Jeg tror, at både du og din hest vil finde det interessant, spændene og givtigt, men det kræver, at du er vågen og tilstede. Du skal tænke dine veje, former og bevægelse forud, og du skal være klar i din timing til at hjælpe hesten, hvis den taber ryggen eller kommer ud af balance. Og du skal være klar på at stoppe dine hjælpere i det øjeblik, din hest ændrer sin holdning til det ønskede. Den slags ridning kræver noget af dig som rytter, men er det ikke også det, du gerne vil? Flyde afsted med din hest igennem bevægelserne, som en dans med din partner, i stedet for at traske afsted på et løbebånd, eller romaskine? Det tror jeg, det er. For det er alt det magiske, lette og energifyldte og ikke mindst makkerskabet, der fik dig i gang med de heste i første omgang.

Hesten skal kunne komme væk fra pres og væk fra mig

Roundpennen er sandsynligvis blevet skabt, fordi man var træt af, at hesten stillede sig ud i hjørnerne og vendte sig væk fra rytteren, hvis presset blev for stort, eller opgaven blev kedelig. Ved at fjerne hjørnerne var det problem løst. Men hvor blev hestens stemme af? Skal hesten være med i vores samarbejde, eller skal hesten bare gøre som der bliver sagt, så den kan komme i form?

Jeg tænker, at hesten vender væk fra sin rytter, fordi noget ikke er i balance. Det kan være, at hestens krop og opgaven ikke stemmer overens, det kan være rytteren der har for meget energi og pres på og kører afsted med 310 km. Fordi nu skal den hest bare i form og rytteren har faktisk noget, hun skal nå. Det kan også være rytteren ingen energi har til opgaven, ikke føler sig motiveret og egentlig hellere vil være et andet sted – så vil hesten nok også.

Foto: Isabella Rud

Lav noget sjovt

Al den information er vigtig for et godt samarbejde mellem hest og rytter, og vi får den ikke, fordi vi har taget hestens mulighed for at fortælle os det.

Men hvad så hvis hesten slet ikke vil være sammen med mig og bare står og spejder ud over hjørnet? Så får vi aldrig trænet, og vi kommer aldrig i rideform.

Men hesten vil gerne være sammen i flokken, og du er lige nu én der byder ind til samarbejde. Heste er nysgerrige, legende, og de elsker at bruge deres krop. Men du skal finde ud af, hvordan din hest kan lide at være sammen med dig. Du skal finde ud af, at dit ønske om træning og bevægelse skal være godt begrundet. Du skal have lyst til at være lige netop der, sammen med din hest. Måske skal du også sætte tid af, så du ikke kommer til at overbruge hesten, for så bliver den træt af din træning. Mange ryttere kommer til at lave det samme igen og igen, også selvom hesten har fanget øvelsen. Dette er noget mange heste bliver trætte af.

Jeg syntes selv, at det er svært at være opfindsom i en roundpen, og jeg kommer selv til at kede mig i arbejdet. Så det tænker jeg også, at min hest ville gøre.

Læs også: Tovløs træning: Tør du slippe kontrollen og træne din hest løs?

En tilfældighed blev til et nyt redskab

Min bane blev bare bygget, fordi det var nødvendigt for mine piger og deres små ponyer, og vi havde mangel på plads. Men når jeg skal bygge bane igen, vil jeg have den samme størrelse. Lidt længere end den er bred og med legetøj, bomme og kegler, jeg kan tage ind og ud.

I starten stod jeg og kikkede på redskaberne og tænkte, “Hvad skal jeg dog lave med dem?”

I dag bruger jeg arbejdet med redskaberne til at øve mig i min intuition. Det jeg får lyst til at bygge, bygger jeg. Jeg kan altid lave det om, hvis min hest ikke viser interesse. I går havde jeg min hest Karo med inde, og hun nulrede på keglerne ovre i hjørnet, så jeg stillede dem derfor ud til slangegangsøvelse. Her legede vi så med forpart, bagpart og den usynlige vej i liberty rundt om keglerne, indtil Karo syntes, at noget andet blev mere interessant.

Mærk efter

Det er okay ikke at vide, hvad du lige skal. Så giv dig tid, mærk efter, kik på dine remedier og træk dét ud på banen, som du syntes er interessant. Kik på det sammen med din hest og slip kontrollen for en kort stund.

Det hjælper også, hvis du ved, hvad din hest har brug for at få løsnet op, eller afspændt – således at du kan lave træning og opstillinger, der afhjælper lige netop dette.

Jeg ville ønske, at vi alle brugte lidt mere tid på at overveje vores træning, mærke efter hvad der føles rigtigt i stedet for at se på, hvad alle andre gør og så bare gøre det samme. Det er tid til at få øjnene op for alle de muligheder, du har med din hest, lytte til andres erfaringer, og så tage stilling til hvad du vil gøre. Hvis du ikke ved nok om hestens biomekanik, så find litteratur og undervisere, der kan vise dig nye muligheder og brug kun det, der virker for dig og din hest. Stol på, at hesten vil dig uden tvang og uden, at du skal sætte dig igennem og opdrage.

Læs også: 8 nemme øvelser til miljøtræning

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce