Fuldbloden er svær ikke at blive betaget af med sit ædle udseende. De lange og slanke lemmer gør den adrætte hest særdeles velegnet til galopløb, men kan også uden problemer anvendes til almindelig ridning. Har hesten gået løb, kræver det rigtignok en omskoling, men som udgangspunkt kan det meste lade sig gøre med en fuldblodshest. Så selvom den er avlet til at kunne løbe stærkt, kan den også bruges til både dressur, spring og military – hvis du kan styre det til tider lidt iltre temperament, vel at mærke.
Tre arabiske hingste startede det hele
Fuldblodens gener går lang tilbage. Igennem mere end 250 år har man kun avlet på de bedste heste, og igennem tiden har blandt andet araberen været med til at give fuldbloden sin elegante krop. Man mener, at alle fuldblodsheste kan spores tilbage til de tre arabiske hingste Darley Arabian, Godolphin Arabian og Byerly Turk.
Læs også: Fuldblodsaraberen – den alsidige skønhed
Blandet med berber
Op igennem 1600-tallet var særligt det engelske kongehuse meget interesseret i galopheste, og derfor importerede de i denne periode hesteracer fra andre lande, som kunne være med til at fremme den hurtige hest. Her blev der tilført blod fra berber-hesten og den arabisk fuldblod, og man var mere styret af præstationer end af udseende på hesten – hvilket også gør sig gældende i nutidens avl.
Hvis du ikke er helt klar over, hvordan en berber ser ud, så kan du herunder se en video af to berbere i fuld firspring.
Hvordan ser en berber-hest ud? Det kan du se her, hvor to af slagsen hygger sig på ridebanen.
Englænderne har haft mest held i avlen
Fuldbloden trækker tråde helt tilbage til middelalderen, hvor den formentligt er blevet brugt til væddeløb, som minder om dem, vi kender til i dag. Det ligger simpelthen i fuldblodens gener at løbe stærkt.
Selv om lande som Italien og Frankrig har forsøgt at avle elegante fuldblodheste, er det dog fortsat englænderne som har – og altid har haft – mest held med at avle fuldblodsheste, som gør det godt i galopsporten. Den engelske fuldblod er eftersigende den tredje mest indflydelsesrige moderne hesteracer, fordi den er blevet brugt til at forældre så mange andre hesteracer.
Fuldbloden i Danmark
Den dag i dag bliver der hvert år opdrættet omkring 90.000 fuldblodsføl, men Danmark står dog kun for omkring 125 af dem. Der er cirka registreret 200 avlshopper og 20 avlshingste i Danmark, som lever op til kravene for de hurtige og elegante fuldblodsheste. I Danmark bruges racen særligt til at avle travheste men naturligvis også galopheste. Derudover bruges racen til avl af sportsheste generelt, hvor man ønsker modige og stærke heste – fysisk såvel som mentalt. De bruges også ofte i forædlingen af varmblodsracer som eksempelvis Dansk Varmblod, så den engelske fuldblod vil dermed være at finde i mange heste rundt omkring i Danmark og resten af verden.
Fra løbshest til allroundhest
Et godt eksempel på, at det er muligt at omskole en fuldblodshest fra galopsporten til at blive ridehest, ser vi hos den danske militaryrytter Cecilie Eriksen. Hun har siden slutningen af 2020 arbejdet på at få den tidligere løbshest, Hongkong Honcho, til at blive fortrolig med dressurens, ridebanespringingen og terrænspringningens kunst. Kort sagt er Honcho godt på vej til at blive en rigtig allround-hest. Herunder kan du se to opslag fra Cecilie Eriksen; det første viser Honcho blive trænet i det små, kort efter han er ankommet hos Cecilie, og det andet viser ham på springbanen 42 uger efter. Følg Cecilie og Honcho på Instagram.
Hvornår er der tale om en fuldblod?
For at en hest kan regnes for fuldblod, skal den være registreret i den officielle stambog for fuldblod, The General Stud Book, som har dannet grundlag for den avl, vi kender til i dag. Her optages der kun heste, hvor enten hoppen eller hingsten nedstammer fra familier, som allerede står i den officielle stambog. En hest kan også optages, hvis man kan bevise, at den er raceren i enten otte eller ni generationer igennem de seneste 100 år som minimum. Hvis der står XX i forbindelse med en fuldblodshestens navn, betyder det, at den er renracet engelsk fuldblod.
- Fuldbloden er en let og elegant hest, som ofte bruges til at forædle tungere hesteracer.
- Den stammer fra England, men den dag i dag er den udbredt i hele verden.
- Den bliver omkring 160-168 cm høj.
- Er som regel brun, sort, sortbrun, rød eller gråskimmel, men findes i stort set alle rene farver.
- Det er en opmærksom, livlig og modig hest med både mental og fysisk styrke ud over det sædvanlige.
- Er i stand til at løbe stærkt over længere distancer, og den kan nå op omkring 50-60 km/t, hvor den fortsat let og elegant kan manøvres omkring.
- I avlen bliver der primært lagt vægt på hestens hastighed, fremdrift og smidighed.
- Kropsbygningen giver plads til store muskler, og der skal være god bredde mellem hofte- og lårben, og lårbenet skal gerne være langt.
- Er i stand til at løbe stærkt over længere distancer, og den kan nå op omkring 50-60 km/t, hvor den fortsat let og elegant kan manøvres
Læs også: Militaryrytter: Sådan introducerer du din hest til at springe i terrænet
Kilder
HesteNettet: Racebeskrivelse for Fuldblod
HorseConsult: Engelsk fuldblod (XX) – Fuldblodhesten
Evergreen Horses: Engelsk Fuldblod
Britannica: Thoroughbred