Overvejer du at købe et nyt bid til din hest? Så er du slet ikke alene om det. Ofte er det bidet, der bliver skiftet ud, når vi oplever udfordringer i træningen med vores heste. Selvom der sagtens kan være noget om det, så sker det også, at vi – mig selv inklusiv – får købt et nyt bid lidt for hurtigt. I vores iver efter at skabe de optimale betingelser for vores træning, glemmer vi måske at overveje, hvad der er egentlig er det bedste for hesten – og måske er det i virkeligheden noget andet end bidet, der er problemet. Så inden du resolut investerer i et nyt, er her seks punkter, som er værd at overveje en ekstra gang.
MUNDEN ER SKABT TIL AT SPISE
Hestens mund er en følsom sag, og den er slet ikke skabt til at fungere som kommunikationskanal med et bid inde i sig. Derimod er den – som vi selvfølgelig alle ved – skabt til at spise og drikke med. Det lyder banalt, men netop denne erkendelse kan have stor betydning for vores valg af bid. At hesten tygger på bidet er nemlig ikke nødvendigvis en god eller en dårlig ting; det beviser blot, at hestemunden er skabt til at tygge på noget.
KIG INDAD
Det vigtigste i valget af bid må uden tvivl være, at hesten kan rides med det uden at opleve ubehag. Men det job kan selv det bedste bid ikke klare alene. Så inden vi mere eller mindre hovedløst går ud for at anskaffe os et nyt bid, skal vi huske også at kigge et andet sted hen: indad. Et bid er aldrig bedre end hånden, der holder det, og en omgang undervisning i ny og næ kan i mange tilfælde gøre mere gavn end et nyt bid nogensinde ville kunne.
INGEN HESTE ER ENS
Måske har du hørt, at et bestemt bid skulle være helt fantastisk? At et tredelt er bedre end et todelt? Eller at et bestemt bid med sikkerhed ville kunne hjælpe dig bedre på vej i træningen? Selvfølgelig er det godt at lytte til andres erfaringer, men man skal også huske, at ingen heste er ens. Så kig på din egen hest – tænk over din egen ridning. Få én til at optage lidt video af jeres træning, så du kan se det udefra. På den måde kan du også bedre find ud af, om det egentlig er bidet, der er problemet.
DET RIGTIGE BID GØR HESTEN AFSLAPPET
En hest ter sig som bekendt aldrig for at være ond eller fræk. Er hesten i smerter, så vil det ikke alene gøre ondt, men også stresse den og gøre den anspændt. Derfor vil det aldrig hjælpe at tage hårdere i munden på en hest, der føler ubehag ved bidet. Det vil blot gøre smertereaktionen endnu værre. Du ved, at du har fundet et bid, som passer til din hest, når du oplever, at den falder mere til ro. Hvis du har forsøgt at skifte bidet ud utallige gange uden at kunne mærke nogen forskel, så er det nok, fordi hesten er generet af noget andet.
GIV MUNDEN FRI VED PROBLEMER
Det er som nævnt ikke engang sikkert, at et nyt bid kan løse noget nu og her. Hvis hesten virkelig har fået problemer med sin mund på grund af en for hård hånd eller et uhensigtsmæssigt bid, så hjælper det ikke bare at skifte bidet ud – eller at få ordnet hestens tænder for den sags skyld. Det eneste, man kan gøre, når hesten har en skade i sin mund, er at give den ro. Med andre ord skal vi passe på med at have for travlt med at putte noget nyt i hestens mund. For måske er det lige præcis ro, munden har brug for.
VÆR KRITISK
Den sidste overvejelse omhandler ikke hesten, men dig. For når du surfer rundt på nettet for at finde hoved og hale i bidjunglen, så husk at være kritisk – rigtig kritisk. Bid er lige så vel som alt andet udstyr produceret for, at nogle kan tjene penge på det. Det betyder ikke, at produkterne partout er uden virkning, men de tales ofte et par procenter op for at få kunderne overbevist. Så endnu engang: Lad dig gerne lede af andres erfaringer, og læs gerne beskrivelserne fra producenterne, men gør det med omtanke. Og lad så dine egne erfaringer og signalerne fra din egen hests vægte højst. Hvis din hest går bedst på et helt almindeligt trensebid, så skal du faktisk bare være stolt af det.
Læs også
Hvem har ansvaret for brugen af bidet?
Video: Hvordan virker bidet?
Gendelt artikel fra maj 2019