Fotografens tips: Sådan tager du det perfekte forårsbillede

Efter den lange kolde vinter har vi ventet utålmodigt på foråret, men nu ser det ud til at det endelig vender. De varmere og lysere dage inspirerer dig måske til at få taget et smukt forårsbillede af din hest. Det kan være lidt svært at fange hesten og lyset på den helt rigtige måde, men hæng bare i – i denne artikel vil vi give dig nogle af Majken Soelbergs gode råd til at tage det perfekte forårsbillede.

Det skal du bruge:

  • Et spejlreflekskamera 
  • Et zoom-objektiv eller fast objektiv (for eksempel 50mm) 
  • Eventuelt en reflektor eller halvstor flamingoplade 
  • En hjælper 
Annonce

Planlæg dit billede 

Mange vil måske tro at det perfekte billede tages fra skyfri himmel ved højlys dag, men det er ikke tilfældet. Hvis solen står højt på himlen kan det være svært for fotografen, at arbejde med skyggerne og lyset kan være for skarpt. En personlig favorit for Majken er at fotografere i let overskyet vejr, men det danske sommervejr er meget omskifteligt, og ikke altid til at regne med.  

Vælg et sted uden forstyrende elementer

Din billedelokation har helt sikkert også stor betydning for dit billede. Hvis du planlægger dit billede ned til mindste detalje, er der større sandsynlighed for, at du får de billeder du ønsker. Vælg et sted hvor der ikke er en masse forstyrrende elementer i baggrunden.

Annonce

Hvis du ikke er en haj til at redigere uønskede objekter væk i efterbehandlingsprocessen, er det bedre at vælge et sted, som er så “bart” som muligt. Det kunne for eksempel være en fold med nogle grønne træer i baggrunden eller en ridebane med folden i baggrunden. Det er bedst hvis der er så langt til baggrunden som muligt – på den måde opnår du en større dybde i dit billede og den slørede baggrund, som mange går efter. 

Læs Også: Forbered din hest til forårsgræsset

Hvornår på dagen?

Når du planlægger dit billede, så husk at tænke på hvornår på dagen du kan udnytte lyset bedst muligt. Har du ikke mulighed for at fotografere om morgenen eller aftenen, kan en reflektor eller stor flamingoplade bruges til at opbløde skyggerne. Du kan også vælge at tage billederne i modlys. Dette giver en drømmende stemning til billederne, og du kan i så fald selv styre lyset med en reflektor.

At fotografere i ”golden hour” (solopgang/solnedgang), giver mulighed for at få et smukt, blødt lys samtidig med at himlen på disse tidspunkter af døgnet, er fuld af varme, orange toner.  

De slørede billeder 

Rigtig mange går efter den slørede baggrund, mens motivet står skarpt. For at opnå den er der to vigtige ting som spiller ind.  

  1. Et lysfølsomt objektiv med et lavt blændetal. 
  2. Din afstand til den/det som du fotograferer.  
Annonce

Med et standardobjektiv på f/3.5-5.6 som laveste blændeåbning, kan du sagtens få en relativt slørret baggrund ved at indstille blændetallet til den lavest mulige. Alternativt kan et fast objektiv som for eksempel 50 mm f/1.8 varmt anbefales til portrætter af din hest.  
Har du et standardobjektiv, kan du få den slørrede baggrund frem, ved at gå lidt længere væk fra din hest, og zoome ind på den.  

Forårsbillede af pige med sin hest, omgivet af lyserøde blomster. Foto: Majken Soelberg.
Få en lidt sløret baggrund ved at gå lidt væk og zoom ind på hesten. Foto: Majken Soelberg.

Fotografering af bevægelse

Andre gange bliver dit billede måske sløret, selvom det ikke er det du går efter. Det kan for eksempel være hvis du vil have det perfekte billede af din hest i fuld galop under dagens sidste solstråler.

Fotografering af bevægelse kræver lidt øvelse, men med de rette teknikker kan du sagtens ”fryse” din hest i et galopspring. Sørg for at have styr på indstillingerne på dit kamera. Nogle kameraer har et ”sport-mode”, som kan være nyttig til dette, men det bedste er at bruge de manuelle indstillinger som du selv kan styre. For at fryse hesten i galop, anbefales minimum en lukkertid på 1/500 sek., og gerne højere.   

Et smukt forårsbillede af en hest i bevægelse. Foto: Majken Soelberg.
Golden Hour – og i bevægelse. To teknikker, der kan være svære at mestre. Foto: Majken Soelberg.

Et godt råd – fotografer fra frøperspektiv

Et godt råd er at fotografere din hest fra et let frøperspektiv. Det vil sige, at man sætter sig på hug eller går let ned i knæ. Dette kan gøres både ved portrætbilleder, men også heste i bevægelse. Når din hest bliver fotograferet nedefra, kommer den naturligt til at fremstå mere langbenet, elegant og stolt.  

Fotograf tager forårsbillede af heste. Foto: Majken Soelberg.
Frøperspektiv er en god vinkel, når du skal forevige din hest på film. Foto: Majken Soelberg

Det skal være sjovt – både for dig og hesten!  

Det er vigtigt at både dig og hesten hygger sig – og så er et billede altså bare også bedre når hesten har ørerne fremad. Det er dog ikke altid lige simpelt, men et godt trick er at have en hjælper med, der kan agere pauseklovn. Der kan for eksempel blive rystet med plastikposer eller en bøtte med godbidder. Hvis det ikke virker kan man forsøge sig med hestelyde på Youtube og afspille dem så højt som telefonen tillader. Søg efter; Horse Sounds, så burde der komme en masse frem. 

Annonce

Det vigtigste i din fotograferingsproces er, at du har det sjovt. Brug din kreativitet og øv dig mens du slipper fantasien løs. Du kan for eksempel flette din hest, så det fremstår som skulle den til stævne eller du kan invitere en god veninde med ud i stalden, så både hun og du kan lege model. Du kan også øve dig i, hvordan du skaber anderledes billeder ved at få din veninde til at stå med en gren med blade foran kameraet, så det danner en forgrund, som giver billedet lidt mere dybde og ramme. Der er masser af muligheder, og kun fantasien sætter grænser for det perfekte forårsbillede.  

God fornøjelse!  

Læs også: Fotoreportage: Med hesten i byen

Artiklen er oprindeligt bragt i marts 2020 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce