Undersøgelse: Pensionerede galopheste kan blive fantastiske terapiheste

Hvad skal galopheste, efter at de bliver pensioneret fra galopsporten? Det ser et hold engelske forskere nærmere på. De har nemlig set nærmere på racen bag – fuldblod – samt set på, hvilke kvaliteter tidligere galopheste har, og hvor disse kan bruges i hesteassisteret terapi.

Læs også: Ulykker i ridesporten: Når galopløb bliver livsfarlig for hesten

Annonce

Undersøgelsen bag

Et forskerhold fra England er begyndt at se nærmere på, hvorvidt fuldblodsheste – nærmere beskrevet fuldblodsheste, som har været brugt som galopheste – kan bruges som terapiheste, når de er færdige i galopsport. Deres undersøgelser og fremtidige planer blev præsenteret af PhD-studerende og hesteadfærdskonsulent Claire Neveux på konferencen for International Society for Equitation Science (ISES) tidligere i august.

Forskerholdet havde set nærmere på kvaliteterne i pensionerede galopheste og de kvaliteter racen medfører, og på baggrund af dette lavede de en undersøgelse med steder, som tilbyder hesteassisteret terapi, for at finde ud af hvorvidt pensionerede galopheste muligvis kan få en ny karriere som terapiheste.

Derfor sendte de en undersøgelse afsted til 129 steder, som tilbyder hesteassisterede terapi – både i England, USA og Frankrig. Generelt set svarede disse steder, at de vigtigste kriterier, de søgte efter i forbindelse med nye heste til deres programmer, var et godt temperament, at de ikke sparkede eller bed, og at de nød deres arbejde.

Pensionerede galopheste

Næsten 1/3 af de steder, som forskerne havde kontakt med brugte allerede pensionerede galopheste i deres terapi, og disse steder karakteriserede hestene som havende den intelligens, følsomhed og lydhørhed det kræver at arbejde som terapihest.

Hele 75% af de steder, som ikke allerede brugte hestene i terapi, sagde at de meget gerne vil prøve at arbejde med tidligere galopheste i deres terapi. Og mere end halvdelen af stederne sagde, at fuldbsodsheste har “særlige egenskaber, der gør dem særligt interessante” til hestestøttet terapi.

Dermed mener forskerne, at man bør overveje om det kunne være en mulig næste karriere for pensionerede galopheste: “Omskoling og velfærd for fuldblodsheste efter væddeløb er et meget aktuelt emne, og hesteassisterede tjenester kunne overvejes i forbindelse med deres næste karriere,” sagde Claire Neveux.

Hun fortalte dog også, at fuldblodsheste ofte anses for at være en ret reaktiv, ængstelig og nervøs race, men at hestene også har kvaliteter som intelligens, nysgerrighed og fysisk form, der kan gøre dem til rigtig gode kandidater til terapiprogrammer.

Læs også: Fuldbloden: En temperamentsfuld og elegant løbs- og ridehest

Erfaring på galopbanen kan være et plus

Derudover understreger forskerholdet også, at hestenes baggrund som galopheste kan være et plus, når de skal vænnes til at være terapiheste. På en galopbane – og miljøet omkring – er der nemlig godt gang i den. De fleste mennesker forstiller sig nok en masse tilskuere klædt i fint tøj, som klapper og hepper, og det går ikke stille for sig. Derfor har tidligere galopheste også været udsat for store menneskemængder, mærkelige lyde og nye steder. Så de er vant til nye oplevelser, hvilket gør det lettere for dem at gå over til en karriere som terapiheste.

Kvinder på galopbanen
Foto: Canva Pro

Konklusion fra forskerholdet

Forskerholdet er dermed kommet frem til, at tidligere galopheste godt kan blive rigtig gode terapiheste, og at dette kan være en god næste karriere for dem: “Disse resultater er et skridt i retning af en forståelse af de vigtigste egenskaber ved heste med hesteassisteret terapi og understreger, at fuldblodsheste i fremtiden i højere grad kan komme i betragtning hos udbydere af hesteassisterede tjenester,” fortalte Claire Neveux.

Dog afsluttede hun også med at sige, at der stadig er behov for mere forskning på området. Hun nævnte blandt andet et behov for undersøgelser af, hvordan tidligere galopheste kan tilpasse sig til nye karrierer som terapiheste og mere dybtegående undersøgelser af hestenes personlighed og deres reaktionsevne overfor mennesker. Hendes forskerhold er allerede nu i gang med at forberede den næste fase af forskningen, hvilket vil blive udført med særligt fokus på hestevelfærd og sikkerhed for mennesker.

Læs også: Børn i hesteterapi: “Jeg stoler på dig, Comet”

Kilder

The Horse: Survey: Thoroughbreds Can Make Great Therapy Horses

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce