I den forløbne sommers artikler har jeg været omkring hestens indvoldsorm og dine muligheder for at bekæmpe dem som supplement til den strategi, du har formet sammen med din dyrlæge. Denne består af undersøgelse af smittefarlige æg og larver i gødningsprøver samt konkrete behandlinger med ormekure. Der er mange bud på planter, som kan hjælpe hesten med bekæmpelse af indvoldsorm, og nogle af dem har sikkert også en effekt. Men hvad er fup og hvad er fakta? Denne artikel vil give dig et overblik over de planter, som jeg har set nævnt i denne forbindelse, og hvilke der også er videnskabeligt belæg for at virke hos heste.
Martha Voss er hesteagronom og driver den uafhængige rådgivnings- og kursusvirksomhed NENUC med kurser, rådgivningsbesøg og udvikling af læringsspil m.v. Martha har mere end 30 års erfaring med undervisning og research inden for hold af heste og korrekt ernæring.
LÆS OGSÅ: Kender du hestens indvoldsorm?
Som du sikkert ved, vil det være biologisk umuligt at slå alle parasitterne ihjel. Bekæmpelsesstrategierne går derfor på at hæmme deres vækst, så de generer hesten mindst muligt:
- Ormekurene baseres på at dræbe flest mulige parasitter.
- Foldskifte og græsmarkshygiejne sænker smittepresset på folden, det samme gælder for samgræsning med andre dyrearter.
Med urterne er der flere angrebsvinkler afhængigt af urten, for eksempel styrke hestens fordøjelse og tarmens modstandskraft eller hæmme ormenes udvikling i tarmkanalen. Derfor er det et diffust område at sige noget præcist om. Jeg vil alligevel vove pelsen og give dig en liste – med både gode og dårlige nyheder om planterne.
Styrk hestens fordøjelse og immunforsvar
Langt de fleste planter på listen virker ved at styrke hestens fordøjelse på den ene eller den anden måde. Planterne herunder virker især via deres indhold af fordøjelige fibre, men også med forskelligt indhold af tanniner og fenolforbindelser, som kan påvirke orm, æg og larver på forskellig vis. Gennem årene har der på verdensplan været forsket i urternes effekter på parasitterne hos kvæg og får, men der begynder også at dukke undersøgelser op på hestene.
Esparsette (Onobrychis viciifolia)
Esparsette der en af de arter, der har bedst dokumenteret anthelmintisk (ormehæmmende) virkning, især på grund af dens høje polyfenolindhold. Franske studier viser, at det kan hæmme ægklækning og larvemigration af blodorm. Et andet studie viser imidlertid også, at esparsette kan hæmme virkningen af ormekure, så hvis du giver hesten esparsette i sit foder, skal det også med i strategien, når du snakker behandling. Der foregår stadig en del forskning på esparsette, som er en af de planter man er mest opmærksom på i forhold til heste og ormebekæmpelse.
Når det er sagt, har esparsette meget god indvirkning på hestens fordøjelse og på den lange bane kan en sundere hest bedre beskytte sig selv mod indvoldsorm.
Cikorie (Cichorium intybus)
Cikorie har historisk været brugt til sine forskellige sundhedsmæssige fordele, inklusive dets potentielle afføringsmidler og appetitstimulerende egenskaber. Den indeholder også inulin, som kan fremme en sund fordøjelse og tarmflora.
Der er begrænset forskning, der specifikt adresserer cikorie som en behandling mod indvoldsorm hos heste. Dog kan dens fordøjelsesfremmende egenskaber være gavnlige for den generelle tarmsundhed og dermed hestens modstandskraft. Et helt nyt fransk studie viser således, at heste, der græsser på folde med cikorie reducerer udskillelse af æg og hæmmer udvikling af larverne. Cikorie kan således være en lovende strategi mod de små blodorm (Cyathostomerne).
Kællingetand (Echinacea spp.)
Kællingetand, især Echinacea purpurea, er kendt for sine immunstyrkende egenskaber. Den bruges ofte til at styrke immunsystemet, hvilket kan hjælpe med at beskytte mod parasitter indirekte.
Selvom kællingetand er velkendt for dens immunstimulerende effekter, er der begrænset dokumentation for dens direkte effekt mod indvoldsorm hos heste. Dens anvendelse er ofte rettet mod at styrke den generelle sundhed og immunforsvaret, hvilket kan være en indirekte fordel.
LÆS OGSÅ: Skift fold og sænk ormesmitten
Hæmning af ormenes udvikling
En del af planterne fra den traditionelle urtemedicin indeholder giftstoffer, der direkte hæmmer ormene, deres æg eller larver. Det meste af vores viden om deres virkning stammer fra den humane urtemedicin, men der er også praktiske beretninger og enkelte forsøg om deres virkning på heste. Listen herunder er lang, men formodentligt ikke fuldstændig, og der er begrænset forskning i forhold til heste. Tag derfor deres virkning med et gran salt. En del af planterne vokser naturligt på hestefoldene, og hvis de har effekt, er det jo en nem og billig løsning.
Rejnfan (Tanacetum vulgare)
Rejnfan er kendt for sit indhold af thujon, der har antiparasitiske egenskaber, men kræver forsigtighed på grund af dets potentielle toksicitet.
Der er historisk brug af rejnfang mod parasitter, men der mangler moderne videnskabelige undersøgelser specifikt på heste. Regnfang med sine karakteristiske knopformede gule blomster gror på mange hestefolde, og folk har berettet om at hestene kun æder af dem på bestemte tidspunkter af året. Om der så er hold i det i forhold til ormebekæmpelse, vil jeg lade stå åbent.
Vild Gulerod (Daucus carota)
Vild gulerod er blevet brugt traditionelt mod orme, men moderne forskning mangler.
Den er en del af traditionel veterinærmedicin, men videnskabelige studier på heste er sparsomme.
Gråbynke (Artemisia vulgaris)
Bynke indeholder artemisinin og andre forbindelser med kendte antiparasitiske egenskaber, der kan være effektive mod indvoldsorm.
Der er begrænset specifik forskning på heste, men artemisinin er velkendt i behandlingen af malaria hos mennesker og har antiparasitisk potentiale. Gråbynke er også en almindelig plante på hestefoldene, og de fleste heste æder dem gerne i perioder. Det kunne være en interessant urt at udforske yderligere, hvis man overvejer dens anvendelse til heste.
Hvidløg (Allium sativum)
Hvidløg er populært som et naturligt ormemiddel, selvom evidens på effektivitet mod indvoldsorm hos heste er begrænset. Det er populært som tilskud til flueforskrækkelse.
Bruges som et supplement i små doser, men kræver mere forskning. Der er endda studier, der råder til forsigtighed med for store mængder hvidløg.
Timian (Thymus vulgaris)
Thymol i timian har antiseptiske og anthelmintiske egenskaber, men der er begrænset dokumentation på heste. Mange foderblandinger med urter indeholder derfor også timian.
Potentialet er der, men mere forskning er nødvendig.
LÆS OGSÅ: Bekæmp hestens indvoldsorm med drøvtyggere
Artsdiversitet er måske vejen frem?
På baggrund af ovenstående liste og de undersøgelser, som jeg har set på, er der måske mere fornuft i at arbejde med at sikre artsdiversiteten på hestefoldene og så se, hvad hestene vælger at æde og hvornår i sæsonen (og ormenes cyklus). Problemstillingerne på græs er jo bare, at hestene også lader de giftige planter og rodukrudtet stå, og så får vi nogle usunde folde, set med hesteejernes briller. Det er her, at samgræsning med får kan bidrage med de fordele og ulemper jeg har nævnt i en tidligere artikel.
Som nævnt er flere af planterne her tilsat foderblandinger, og det er jo en måde at styre indtaget på, at give hesten det i krybben. Vi ved bare ikke altid nok til præcist at skelne mellem skidt og kanel, men det er som sagt ofte et spørgsmål om samspil mellem flere faktorer.
Kilder
Ankri S; Mirelman D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and Infection, 1999.
Burke JM, Wells A, Casey P, Kaplan RM. Herbal dewormer fails to control gastrointestinal parasite infection in goats. Veterinary Parasitology, 2009.
Hudson, J.B.: Applications of the Phytomedicine Echinacea purpurea (Purple Coneflower) in Infectious Diseases. J Biomed Biotechnol. 2012; 2012: 769896.
Laroche, N; Grimm, P; Julliand, S og Sorci G.Comparing the anthelminthic effect of different dehydrated sainfoin pellets in vitro. Proceeding at EWEN 2024, in Oslo.
Liwang Cui og Xin-zhuan Su. Discovery, mechanisms of action and combination therapy of artemisinin.
Expert Review of Anti-infective Therapy, Volume 7, 2009 – Issue 8.
Malsa, J. m.fl.: Effect of sainfoin (Onobrychis viciifolia) on cyathostomin eggs excretion, larval development, larval community structure and efficacy of ivermectin treatment in horses. Parasitology. 2022 Sep; 149(11): 1439–1449.
Malsa, J. m.fl.: Chicory (Cichorium intybus) reduces cyathostomin egg excretion and larval development in grazing horses. Int J Parasitol Drugs Drug Resist. 2024 Apr; 24: 100523.
Martindale: The Complete Drug Reference, 38th edition.