Amalie San Pedro: “Man skal blive verdensmester til det nemme først”

Alle ryttere vil komme til at opleve udfordringer med deres træning, og hvad gør man så? Vi har taget en snak med islænderrytter Amalie Møller-San Pedro om træningen af den islandske hest, hvordan man kan adskille gangarterne samt vigtigheden i at opbygge tillid.

Læs også: Det danske islænderlandshold er et af verdens bedste – mød 4 ryttere

Annonce
Amalie San Pedro

Amalie driver sin egen træningsstald med navnet San Pedro Training, hvor hun træner islandske heste. Her tilbyder hun både træning, kurser, opstaldning og undervisning både for rytter og hest. Amalie har redet islandske heste hele sit liv, og hun er sports- og gædingakeppni-rytter på eliteniveau. Derudover er hun uddannet coach og landsdommer i gædingakeppni, og hun har levet af at træne heste siden 2013.  

For at Amalie har kunnet nå dertil, hvor hun er i dag, har hun arbejdet flere forskellige steder blandt andet i Island. Hun har nu sin egen gård sammen med sin kæreste, hvor hun driver sin virksomhed fra. Hun føler sig meget heldig at have fundet en gård, da hun siger, at det godt kan være svært at finde et sted, som kan rumme det hele.  

Amalies hverdag går derfor med træning af hestene og undervisning om eftermiddagen, og hun bruger weekenderne på at afholde kurser og foredrag. Derudover har hun pensionærer ved siden af, hvilket hun synes er rigtig hyggeligt. For at få det hele til at køre, som det skal, får Amalie hjælp i stalden. Det ville simpelthen ikke kunne lade sig gøre, hvis hun skulle klare det alene.  

Det er rart at have nogen at sparre med, og som har det samme syn som en selv

Udfordringer  

Når Amalie får træningsheste ind, er det tit på grund af mangel på uddannelse. Hun fortæller, at der i dag er stor efterspørgsel på islandske heste, men at der samtidig er mangel på dem. Efter krisen i 2008 var der flere, der stoppede deres avl, og derfor er der ikke særlig mange islændere. Dette gør, at der er nogen, som ender med at “købe det, der er til rådighed”. Derfor kan folk nemt komme til at købe en hest, der ikke passer til dem. Amalie nævner for eksempel, at folk køber en unghest, som de så har brug for at få i træning, så hesten kan få en god uddannelse.    

En af de ting, som Amalie har meget fokus på i sin virksomhed, er, at træningsforløbene både skal være for hesten og rytteren. Hesten står på Amalies gård i perioden, men rytteren kommer også forbi til undervisning to gange om ugen under forløbet. Dette giver virkelig meget til både hesten og rytteren – det er noget, der rykker. På denne måde føler Amalie, at hun kan give rytteren en ordentlig overlevering, så der er klarhed over, hvad han eller hun skal gøre, når forløbet slutter. 

“Jeg synes, at den proces er virkelig spændende, og jeg kan se, at både rytter og hest får så meget ud af det. På den måde føler jeg, at jeg hjælper og kan gøre en forskel”.  

At adskille gangarter  

Et problem, som mange islænderryttere oplever, er, at det kan være svært at adskille gangarterne fra hinanden og opnå rene gangarter. Da snakken falder på dette, starter Amalie med at sige, at det er et kæmpe spørgsmål. Hun siger, at hun fokuserer på, at hesten skal bruge sin krop rigtigt. 

Foto: Sasha Nellemose / SashArts

For eksempel fortæller hun, at hesten skal forstå, hvordan den skal bruge sin overlinje korrekt, tippe i lænden og slippe bidet. For at hesten skal kunne det, er man selvfølgelig også nødt til at ride den præcist og drive den bagfra. 

Hesten skal lære sin grunddressur og forstå, hvad den skal gøre, før vi kan forvente, at den kan gå rent i sine gangarter  

Noget, som Amalie mener, der mangler fokus på i islænderverdenen, er jordarbejdet. Det træner hun selv mindst en gang om ugen. Når hesten ikke har en rytter på, får den nemlig muligheden for at løfte ryggen ordentligt, og det er en god måde at opbygge muskler og styrke på.  

Desuden fokuserer hun på, at det ikke altid er så svært, som vi gør det til.  

“Nogle gange skal man bare træde 10 skridt tilbage. Det handler om at blive verdensmester til det nemme først”. 

Læs også: Tølt: Sådan træner du den behagelige gangart

Man skal tro på det  

Amalie lægger vægt på, at hesten kan mærke ens energier, som kommer af det, man tænker. Hvis man selv er usikker og utilfreds over sin egen og hestens præstation, så kan hesten mærke denne energi. Dermed kan den også selv blive usikker på det, den gør. Derfor siger hun, at vi burde udvise meget mere selvsikkerhed, når vi er sammen med vores heste, og vi burde være stolte af vores heste og af deres præstation.  

Annonce

Hun fortsætter og fortæller, at det er noget, de gør mere ud af i Island. Her kan man se og mærke, hvor stolte ejerne er af deres heste. De går og kigger på dem og siger: “Ej, hvor er det en flot bagpart”. Amalie fortæller, at når ejerne siger sådan, kan man nærmest se på hestene, at de også bliver helt stolte. Så det er altså noget, vi godt kan lære af her i Danmark.  

Læs også: Anne Stampe med i Løvens Hule: “Hesteverdenen har formet mig som leder og chef”

Vær selvsikker og stolt af din hest 

I forbindelse med det påpeger Amalie, at man skal tro på det, som man gør i sin ridning. Hvis man sætter sig for at udøve en bestemt øvelse, så er det også det, man gør. Det gør ikke noget, hvis man så gør det lidt forkert. Det er bedre at tage en beslutning og gennemføre det, men gøre det forkert, end det er at være alt for usikker og ikke kunne tage en fast beslutning.  

“Man skal tro på det og være stolt.” 

Varierende træning og rekstur  

For Amalie er varieret træningen meget vigtigt. Derfor laver hun en kombination af ridning, longering, jordarbejde samt at lade hestene løbe frit.  

Sidstnævnte er noget, Amalie har taget med hjem fra sit arbejde i Island, hvor det er rimelig populært. I Island bliver denne træning kaldt rekstur og foregår ved, at man lader hestene løbe frit uden rytter. Dette gøres ved at drive dem frem bagfra, for eksempel ved at køre stille og roligt med en bil et godt stykke bagved. På denne måde får hestene mulighed for at bevæge sig frit i et stykke tid uden at have nogle begrænsninger. Dette er en teknik, som Amalie så en fordel i, da hun hurtigt opdagede, hvad denne træning kunne gøre godt for. Hun fortæller, at man tydeligt kunne mærke på hestene, at de blev løsnet i kroppen og blev gladere af det.  

Derfor blev hun selv inspireret til at bringe teknikken med hjem til Danmark. Hun startede med at cykle med sine heste, og hun har nu videreudviklet på idéen. Hun har nemlig lavet et bredt spor rundt om en mark, hvor hun lader hestene gå frit, imens hun kører et godt stykke bagved på sin ATV.  

Det, Amalie især ser som en fordel ved denne træning, er, at hestene kan løbe selv, hvilket både træner deres styrke og balance samt løsner op i kroppen. Ved denne metode kan man se, hvilken gangart hesten selv vælger. Amalie fortæller, at træningen har hjulpet med at få rene gangarter. For eksempel fra det hun kalder ‘grissepas’ til trav eller fra krydsgalop til korrekt galop. 

Læs også: Løb med din hest: 5 tips, der gør det til en god og sikker oplevelse

Foto: Privat

Desuden fortæller Amalie, at rekstur hjælper til at gøre nogle heste mere trafiksikre. Det har Amalie selv oplevet med sine heste. Hun fortæller, at de heste, som allerede er trygge ved motorlyd, kan vise de andre heste, at det ikke er farligt. På den måde kan træningsmetoden være med til at gøre hestene mere rolige omkring køretøjer. 

Husk den gode kontakt  

Fordi vores heste er villige til at gå igennem ild og vand for os, så er tilliden supervigtig

Amalie går meget op i at opbygge et godt bånd til den enkelte hest og at skabe en gensidig tillid. For at kunne dette, har Amalie fokus på at finde personligheden hos hver hest og tilpasse træningen efter den. Hun sørger for at lave andre sjove eller hyggelige ting med hestene, så de synes, det er dejligt og spændende at være i hænder.  

Med sit fokus på at opbygge tillid kan Amalie virkelig se, hvordan det gavner. Hun fortæller, at det er en stor fordel, at hesten stoler på sin rytter – især til stævner. Hun kan her mærke, at hendes heste er mere rolige end mange andre. Dette ser Amalie klart som en fordel. Hendes hest stoler på hende, selvom de er ude i uvante omgivelser.   

“Vi skal huske på, hvor meget vores heste gør for os – det er helt fantastisk”. 

 Læs også: Styrk samværet med din hest – træning fra jorden

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce