DRF: Slut med at fjerne hestens følehår

Tidligere på året besluttede FEI at det fra den 1. juli 2021 skulle være forbudt at trimme hestens følehår. Derfor vil man som konkurrerende ekvipage under et af FEIs stævner blive diskvalificeret, hvis ens hest har fået trimmet følehårene. Nu har Dansk Ride Forbund taget en lignende beslutning, som de skriver i deres nye Fælles Bestemmelser for 2022.

Læs også: Nu gælder forbuddet: Slut med at trimme hestens følehår

Annonce

DRFs Fælles Bestemmelser

Dansk Ride Forbund har i starten af december udgivet deres Fælles Bestemmelser for 2022. Her har de valgt at følge FEIs ændring tidligere på året, og skriver derfor:

“Det er ikke tilladt at deltage i konkurrence på heste, hvor følehår er blevet klippet, barberet eller på andre måder fjernet. Undtaget herfra er tilfælde, hvor en dyrlæge har fjernet individuelle følehår grundet smerte eller ubehag.”

Dermed er det altså kun tilladt at fjerne hestens følehår, hvis det er gjort af dyrlægen af nødvendighed.

De har også skrevet endnu en ny bestemmelse, som omhandler hestens hale ved stævner:

“På en stævneplads er det ikke tilladt at træne eller konkurrere på heste med en flettet hale, eller andre typer af afstivning af halen, som kan få halen til at virke som pisk, når hesten slår med halen. Det er dog tilladt at flette haleroden samt at isætte eksempelvis en rød sløjfe, så længe halehårene nedenfor haleroden ikke er flettede eller afstivede.”

Læs også: Dressureglement 2022: Kandar er ikke længere et krav

Hesten har brug for sine følehår

Som så mange andre dyr, har heste følehår af en grund: De bruger dem til at navigere. Hårene fungerer som en slags sanseorgan for hesten, så den bedst muligt kan orientere sig. Hestens følehår er så følsomme over for vibration og ændringer i luftstrømmen, at de øjeblikkeligt kan informere hesten om dens miljø. De kan for eksempel hjælpe den med at undgå skader ved at opdage objekter i nærheden, skelne mellem forskellige teksturer, dømme vindretning og identificere foder. Det gør for eksempel, at hesten kan nå at lukke øjet, inden et fremmedlegeme rammer det. Hesten har samtidigt en blind vinkel under mulen, så dens følehår er en livsvigtig hjælp til synet. Ved at reducere eller helt fjerne hårene kan man sige, at hesten faktisk efterlades delvist handicappet.

På trods af dette har det faktisk været en typisk brugt proces i hestesporten – primært af æstetiske årsager, fordi nogle ryttere mener, der ser pænere ud med en mule uden hår.

De nye Fælles Bestemmelser er naturligvis maget mere nuancerede, og derfor kan det være en rigtig god idé at læse bestemmelserne, så man er opmærksom på alle ændringer. Du kan finde de nye Fælles Bestemmelser herunder.

Kilder

Dansk Ride Forbund: Fælles Bestemmelser 2022 med synlige rettelser

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce