Få styr på forventningerne

Blog af Pernille og Puk fra Horsemanship-Rideskolen

Forventninger har en stor betydning for, hvordan man møder verden, og forventninger dannes først og fremmest ud fra de erfaringer man gør sig – det gælder både dyr og mennesker. En stor del af det samspil man har med sin hest, udspringer både af ens egne forventninger og hestens. Ofte gør man sig det ikke engang klart, hvad man har af forventninger, men det har en stor indflydelse på, hvordan en træningssession forløber. Hvis man dybest set forventer, at hesten løber af med en, eller omvendt, at den ikke er til at få op i fart, er man faktisk med til at cementere situationen.

Alene det, at man forventer en ting, kan få den til at ske. Derfor er det af stor betydning, at man bliver klar over, hvad man forventer, og at man arbejder med at se mere positive forløb for sig. Heste er utroligt fintmærkende over for de billeder, vi danner, men de opfatter ikke negationer. Så i stedet for at tænke på, at hesten ikke vil sætte i trav, må man lave en positiv forventning om, at den gør det – på den måde er halvdelen af jobbet gjort. Forvent det bedste af din hest, afvent at det sker og bliv så overrasket og korriger hesten, hvis det alligevel ikke sker.

Hestens forventninger til dig
Når det kommer til hestens forventninger, er de en del mere konkrete end vores. De positive forventninger, de har til os, er ofte noget med, at vi har lidt godt i lommen, at de skal lukkes ind/ud fra fold, skal strigles eller lignende, og dem lægger vi ikke så meget mærke til som de negative, for de giver os ikke problemer.

De negative forventninger medfører til gengæld alle mulige former for besværligheder som for eksempel, at hesten ikke vil have renset hove, fordi den forventer, at man holder fast i hoven, så den ikke kan flygte, hvis det bliver nødvendigt. Hesten kaster måske rundt med hovedet, når man kommer med ormekuren, da det smager rædselsfuldt. Den reagerer mere eller mindre kraftigt, når man spænder gjorden, da den eventuelt tidligere har oplevet, at gjorden blev spændt for hurtigt eller det har gjort ondt, når den blev spændt. Endelig går nogen heste i panik, når de ser en dyrlæge eller en smed. Listen fortsætter med eksempler som heste, der ikke vil stå stille under opsidning eller fjerner hovedet, når grimen skal sættes på med mere.

Vend forventningerne
Hvis man gerne vil ændre på bestemte situationer, som man ofte havner i med sin hest, kan man ud over at se på sine egne forventninger, prøve om man kan ændre på hestens. Ofte skal der bare lidt fantasi og god tid til at ændre en negativ forventning til en positiv.

Prøv for eksempel at komme lidt lækkert i en gammel grundig rengjort sprøjte til ormekur og giv hesten det med jævne mellemrum. Så vil der kun et par gange om året være noget klamt i sprøjten og de mange gange, det er godt, vil fylde mere i hestens bevidsthed. I forhold til at rense hestens hove kan man prøve at slippe hoven, hver gang hesten trækker benet til sig, og så bare bede den om at løfte benet igen lige med det samme – i stedet for at holde fast. På den måde ændrer man dens forventning, og den vil efterhånden turde lade hoven hvile længere tid i ens hånd. Der er ingen grund til at tro, at det handler om en magtkamp, hvor hesten så vinder og man selv taber. Det handler om tryghed og tillid, og så længe man bare beder om at få benet omgående igen, indtil man er færdig, og blidt slipper, vil hesten ikke få den opfattelse, at den ikke behøver at løfte benet. Når den føler sig overbevist om, at man nok skal slippe, vil hesten lade dig beholde hoven alene fordi, at den ikke gider at blive bedt om det igen og igen.

Uanset hvad ens udfordringer med hesten består i, kan man med fordel se på sine egne forventninger, lægge mærke til hestens og så finde en måde at ændre dem til positive forventninger. Nogle ting er hurtigt løst, og nogle heste ser lettere på livet end andre, men det kan altid lade sig gøre, blot man vil investere den fornødne tid i det.

Horsemanship-Rideskolen
Horsemanship-Rideskolens fundamentet for samværet med heste hviler på erfaringen om, at med en kærlig og forstående indstilling kommer man længst. Følg Horsemanship-Rideskolen her.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce