Hvad gør du, hvis der er fremmede omkring stalden?

I den seneste tid dukker flere og flere Facebook-opslag op, hvor frustrerede hesteejere oplyser, at de har haft ubudne gæster på deres ejendom. Nogle gange drejer det sig om biler med udenlandske nummerplader, andre gange er det danskere, der opfører sig mistænksomt. Vi er derfor dykket ned i lovgivningen for at gøre dig klogere på dine rettigheder. 

Hvad er ulovlig indtrængen?

Der er tale om uberettiget adgang, når personer skaffer sig adgang til privat ejendom og undlader at forlade stedet, selvom de er blevet opfordret dertil. Den type bestemmelse kaldes også for ‘Husfredskrænkelser’.

Bestemmelsen hører til under straffelovens kapitel om freds- og ærekrænkelser §264. Du kan altså ikke bede et mistænksomt køretøj om at forlade området, hvis vedkommende opholder sig udenfor ejendommen, for eksempel på offentlig vej. Det kan du først i det øjeblik, han eller hun befinder sig på din grund.

Læs også: Er det ulovligt at efterlade sin hests gødning på vejen?

Tip: Selvom vedkommende måske ikke holder på din grund, kan det være en god idé at være særlig opmærksom på køretøjet/personerne og adviserer de andre pensionærer om episoden.

En anden af betingelserne for bestemmelsen er, at den indtrængende skal have haft forsæt til at skaffe sig uberettiget adgang til stedet. Forsæt betyder, at personen skal have intention om at skaffe sig adgang til stedet og med vilje gør dette, selvom han/hun ved, at det er forbudt.

Tip: Det er en rigtig god ide at opsætte et skilt med teksten ‘Adgang Forbudt for uvedkommende’ ved indkørslen til ejendommen. På den måde er der ingen tvivl om, at fremmede personer, der kommer til ejendommen uden grund, har forsæt om at gøre det.

Læs også: Få styr på reglerne for ridning i naturen

Strafferammen

Der er som udgangspunkt en strafferamme på bøde eller fængsel indtil 6 måneder for husfredskrænkelser. Hvis der gør sig særligt skærpende omstændigheder gældende, så kan straffen imidlertid stige til hele 6 års fængsel. Det er anført i bestemmelsen, hvilke særligt skærpende omstændigheder, der kan give anledning skærpelse af straffen. Det kan for eksempel være, hvis den ulovlige indtrængende har påført betydelig skade eller særlig risiko for betydelig skade.

Et eksempel på ulovlig indtrængen: “En hestejer i Jerup blev noget overrasket, da han onsdag morgen fandt den ene af gårdens heste, en ung vallak, i fyrrummet i stedet for på dens vante plads i boksen. Overraskelsen slog over i utryghed, da han opdagede, at en halssele var spændt hårdt sammen om halsen på en anden hest, en seks-årig hoppe, der stod i en boks i stalden. Sagen er meldt til politiet, der dog vurderer, at der ikke er tale om dyremishandling. Der heller ikke noget, der tyder på, at hoppen har været i livsfare på grund af den stramme halssele. Politiet har noteret anmeldelsen som en sag om ulovlig indtrængen, og hesteejeren vil nu sætte lås på sin stalddør.” Kilde: Nordjyske.dk.

Hvad kan du/i gøre?

  • Det er som nævnt en god ide at få opsat et skilt, der markerer, at det er privat ejendom.
  • Sørg altid for, at biler og staldskabe er aflåste. Det er naturligvis ikke nogen god ide at låse stalden af på grund af risikoen for brand.
  • Husk hinanden på at give besked, hvis i ser noget mistænksomt. Brug også gerne telefonen til at tage billeder med, men vær varsom med at lægge billederne på sociale medier af hensyn til privatlivets fred.
  • Hvis i er meget plaget af mistænksomme personer i området, så overvej, om ikke stalden skal investere i et par overvågningskameraer. Disse kan anskaffes til en overkommelig pris.
  • Sørg for at have en dialog med Politiet og spørge dem til råds, hvis i er utrygge.

Kilder: Nordjyske.dk, Hviid Advokater og Seges.

Læs også: Nye regler for håndtering af persondata

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce