Sådan vinder du en omspringning

Hvordan har du det med omspringninger? Her gælder det – som alle springryttere selvfølgelig er helt klar over – om at komme så hurtigt igennem banen som muligt uden at rive ned. Ekvipagen med færrest fejl og den hurtigste tid kan stille sig øverst på podiet.
Nogle ekvipager er evigt hurtige og ved lige, hvad de skal gøre for at spare de afgørende sekunder. Andre må kæmpe lidt mere for det. Uanset hvor højt du og din hest springer, så får du her fem tips, som kan hjælpe jer til at mestre enhver omspringning – og vinde den!

1. Kend din hest – og træn

Når du skal vurdere, hvordan du vil ride en omspringning, så skal du virkelig kende din hest. Hvad er den god til, og hvad er den knap så ferm til? Nogle heste er hurtige til at sætte tempoet op og ned, mens andre er bedre til at vende på en tallerken og komme over et spring fra en skæv vinkel. Det er bare om at udvikle det, som din hest er god til og øve det, som den har sværere ved, inden I tager afsted til stævne. Når først man er nået til en omspringning, så er det virkelig ærgerligt, hvis man ikke har øvet sig og lært sin hests styrker og svagheder at kende hjemmefra.

Annonce

2. Skab rytme

I løbet af en omspringning kan det være ualmindelig svært at holde rytmen. Netop fordi det skal gå stærkt, kan du og hesten hurtigt komme ud af balance – og så kommer nedrivningerne. Samtidigt er manglen på rytme med til at sænke jeres overordenede tempo. Sagt på en anden måde handler det ikke bare om at ride hurtigt. Hvis man ser på verdens bedste ryttere, så lader de ikke deres heste springe over forhindringerne i fuld fart – og alligevel vinder de. De kommer over forhindringerne i et tempo, som de kan styre, og som sikrer, at deres heste ikke river ned. Kun imellem forhindringerne sætter de tempoet op. Det kræver et stort overblik at kunne skabe en sådan rytme mellem frem- og tilbageridning. Så også det kræver altså masser af træning hjemmefra.

Læs også: 5 tips til at ramme dine afstande

3. Læg en plan

Man kan sjældent vinde en omspringning uden at have lagt en plan. Ved at planlægge ned til mindste detalje, hvordan man vil ride rundt på banen, finder man ud af, hvor man kan give den gas, og hvor man skal holde sin hest lidt igen. Selvom det skal gå hurtigt, så skal afstandende passe og hestens afsæt skal tilpasses de enkelte springs højde, bredde og placering på banen. Når du planlægger ridtet henimod de enkelte spring, så husk derfor altid at tænke på, hvordan du kommer godt videre til det næste. Her bliver du som springrytter virkelig en strategiker!

4. Hav kontrol

Langt de fleste springheste bliver mere end normalt tændte, når en omspringning går i gang. Ofte kan de mærke på deres rytter, at nu skal det gå stærkt. Derfor er der også en fare for, at hesten kommer til at tage for meget af kontrollen – simpelthen fordi den er ivrig. En omspringning er derfor den ultimative test i forhold til at finde ud af, om din hest lytter til dig, og om du har kontrollen. Det er kun godt, hvis hesten ved, at det skal gå hurtigt, men det er mindst lige så vigtigt at den har respekt for dig såvel som for forhindringerne rundt omkring på banen. Kun hvis din hest er lydhør over for dine hjælpere kan du lære den at bruge sit hoved korrekt og ikke kun tænkte ‘fuld fart frem’.

Annonce

5. Vær realistisk og få succes

Det er vigtigt at både du og din hest er motiverede og tror på jer selv. Derfor må I ikke få for mange nederlag i jeres omspringninger. Hvis I gang på gang havner nederst i placeringsrækken, så kan det være, at du som rytter sætter for høje krav. Måske vil det aldrig lykkes for jer, hvis du ikke indser, at det er okay at sætte sine forventninger ned for en stund. Succes avler altså success og det skaber motivation. Hvis du tænker realistisk og rider en klasse, som du ved, I er klar til, så er jeres chancer for, at det ender godt, meget større. Med en masse gode oplevelser i bagagen vil I føle jer langt mere selvsikre, og så kan I udfordre jer selv med en højere klasse. Jo mere selvsikker man er, jo bedre præsterer man – og det gælder altså både rytter og hest!

Læs også: Forbedr din position hen over springet

Artiklen er oprindeligt bragt i marts 2020

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce