Styrer og påvirker frygt din hesteglæde? Du er ikke alene

At være hesteejer er ikke automatisk lig med at være super modig. Måske er du ikke den, der frygtløs kaster dig ud i en vild galop på stubmarken, springer de højeste spring eller tør tage til stævner. Måske nyder du nærværet med hesten på en anden måde, og det er der vel ikke noget galt med? Alligevel er det ikke noget, de fleste reklamerer med – det at føle sig utryg sammen med hesten.

Kathrine Dybdahl er en af de hestepiger, der i sin blog skriver åbent om følelser af utryghed, utilstrækkelighed og frygten for at miste kontrollen i selskabet af heste. For selvom hun har brugt utallige timer sammen med heste i sit liv og de har give hende ro, skabt jordforbindelse og social kontakt med andre hestemennesker, har utrygheden altid luret i baggrunden. Kathrine har aldrig været en modig rytter og allerede som helt ung havde hun en stor respekt for hestene.

“Jeg kan huske at de andre piger red vilde galopture i naturen, sprang høje spring eller red uden sadel, men det turde jeg ikke,” fortæller Kathrine.

Ville ikke erkende det

Alligevel betød hestene så meget for Kathrine. Selvom hun ikke turde de samme ting som de andre piger, fik hun opfyldt et behov for tryghed, ro og nærvær sammen med hestene.

På trods af at Kathrine oplevede frygtsomheden, var det ikke noget hun talte om eller erkendte overfor sig selv. Det var først efter at have ejet flere heste og have solgt den sidste som voksen, at det pludselig gik op for hende hvor utryg og frygtsom hun have været i omgangen med sine egne heste.

LÆS OGSÅ: Undgå misforståelser, som kan resultere i reduceret hestevelfærd

Kathrine Dybdahl kender til det med at være frygtsom i selvskab med sin egen hest. Foto: Kathrine Dybdahl

Når hun ser tilbage, kan hun godt forstå, at hesten ikke altid kom hende løbende i møde, når hun kom på gården.

“Jeg forstår da godt, at min hest til tider ikke ville hentes fra folden, for nu kom det stressede kvindemenneske og ville ride,” fortæller hun.

Kathrine ville dengang ikke se sin frygtsomhed i øjnene og tog istedet de rationelle briller på.

“Jeg lavede den konklusion, at min hest gav mig en stor langemand og ikke ville have mig som ejer. Jeg var så hård ved mig selv gennem flere år. Flere år hvor jeg ikke følte mig tilpas. I starten misundte jeg de hestemennesker som havde den unikke forbindelse til deres heste. Hvorfor kunne jeg ikke finde den? Hvad er der i vejen med mig? Måske er min hest og jeg ikke det rette match?”

Annonce

Kathrine har valgt ikke at have hest lige nu, men istedet koncentrere sig om at arbejde professionelt med dem. Hun får masser af hestekontakt derigennem og kan virkelig mærke, at ved at give slip i den gamle stress og frygt, så kan hun nu skabe en enestående forbindelse til sine klienters heste. 

Frygten kan trigges af forskellige ting

Kathrine oplever, at det er meget forskelligt, hvad hesteejere frygter. Nogen frygter at ride en tur, andre at strigle eller sadle op, andre at hente hesten fra folden, andre at rense hove. Uanset hvad det er, så er det ifølge Kathrine ikke uvæsentligt eller useriøst. Det fylder. Skaber stress i vores systemer.

“Amygdala, som er vores lille frygtcenter i hjernen, som styrer vores flugt, kæmp og frys instinkter, kommer på overarbejde. For mit vedkommede kunne jeg starte amygdala responsen allerede ved at tænke på, at i morgen bure jeg ride en tur, for det var længe siden. Hele min krop gik i flugt respons. På det tidspunkt var jeg så meget oppe i hovedet, at jeg ikke registrerede alle de signaler kroppen kom med. Hjertebanken, sved, overfladisk vejrtrækning og stive mekaniske bevægelser. Mit hoved fyldte det hele,” erindrer Kathrine.

LÆS OGSÅ: Dine ubalancer påvirker hesten. Derfor skal den ikke være din terapeut

Frygten behøver ikke bremse dig

“Vi drages til hestene af mange forskellige grunde såsom nærvær, forståelse, jordforbindelse og sociale årsager. Frygt kan desværre mindske denne forbindelse, fordi tankerne fylder,” siger Kathrine.

Kathrine mener dog ikke at din frygt behøver at bremse dit samvær med din hest. Du behøver ikke have ondt i maven eller tvinge dig selv til aktiviteter med din hest med bankende hjerte. Du bør istedet arbejde med din underbevidsthed, for det er ifølge Kathrine ofte her, at frygten sidder.

“For mig startede det ikke da jeg blev voksen. For mig startede det allerede inden jeg blev hestepige med en fundamental usikkerhed på mig selv, som blev overført til hestene,” mener Kathrine.

Du kan læse Kathrine Dybdahls fulde blogindlæg om emnet her.

Kathrine Dybdahl

Kathrine Dybdahl har firmaet Dybdahl Body & Mind. Kathrine er uddannet fysioterapeut og hestefysioterapeut. Efterfølgende har hun kombineret kranio-sakral terapi og en række andre uddannelser og kurser for at kunne hjælpe både dyr og mennesker af med alt det, som vi ikke altid kan se med det blotte øje.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce