Bølgegang i debatten

Blog af Simone Bøgelund – opfølgning på modsvar til “Det æstetiske bedrag”

Wow hold da helt op! Måske skal jeg tage bladet fra munden en anelse oftere. Jeg havde vitterligt frygtet en total shitstorm på de sociale medier efter mit blogindlæg for to dage siden, men nej. Heldigvis var jeg ikke den eneste som følte et behov for at udtrykke sin mening.

Tak for alle de positive reaktioner og for den debat som mit indlæg i samspil med det oprindelige læserbrev skabte. Det giver næsten fornyet lyst og mod på drømmen om livet som journalist. Tak for at debatten blev holdt på et velafbalanceret niveau. Jeg følte et behov for at svare en anelse igen på påstanden om at konkurrenceheste ikke behandles ordentligt, som de herlige heste de er.

Læs Også: Foldtid kan forlænge hestens levetid

Debatten på diverse sider udviklede sig efterfølgende i flere forskellige retninger og flere valgte at kommentere på emner, som jeg slet ikke tog op i mit blogindlæg. Opildnet af den positive og konstruktive debat som mit første indlæg affødte, ja så vil jeg faktisk gerne prøve at komme med mine tanker om nogle af de emner, som debatten kom til at berøre.

Blod på heste ved konkurrence
Jeg er ikke rigtigt sikker på hvordan debatten endte i dette emnefelt, men det er da absolut en interessant og givtig debat. Jeg mener på ingen måde, at det er okay at heste bløder på konkurrencebanerne, men jeg syntes nu alligevel ikke, at man altid kan være så sort og hvid, når det kommer til blod på heste. Lad mig forklare mig selv inden I sliber knivene.

Jeg mener, at al blod som på nogen måde skyldes uretmæssig brug af sporer, udstyr, bid eller som på nogen måde kan være et resultat af rytterens uhensigtsmæssige ridning og behandling af hesten skal have konsekvenser. Både i forhold til ekvipagens deltagelse i en aktuelle konkurrence, men også i forhold til et skærpet tilsyn, evt. gult kort, i fremtiden for rytteren.

Men heste kan altså også, ligesom mennesker, komme til at træde på sig selv eller på anden måde formå at skade sig selv uden rytterens indblanding, og jeg syntes, at det er helt ok hvis FEI åbner op for vurdering af de enkelte sager.

Læs også: Kog ikke jeres heste i forårssolen

Biomekamisk ridning, rigtig ridning og halve parader
Nu talte jeg slet ikke om, hvad der er korrekt ridning af vores kære krikker. Egentligt gik jeg ikke ind på dette område fordi, at ja. Det er så pokkers betændt, og der findes en milliard forskellige ideer og filosofier om, hvordan en hest bør rides og trænes. Men jeg vil da gerne stå på mål for, hvad jeg mener er god og korrekt ridning af heste.

Jeg tror ikke på rollkur og hyperflektion, men jeg tror på ”long and low”.  Jeg afskyr den ridning som iblandt ses, også blandt professionelle, hvor hesten tydeligt rides bevidst i en hyperfleksion. Det er ikke ok, og der findes megen forskning, der påviser, at dette er yderst forkert og skadeligt for hesten. Så kan vi ikke blive enige om at lytte til forskerne og i stedet stræbe efter idealet om long and low?

Hvilket jo faktisk hænger sammen med de halve parader. Ikke et længere foredrag om halve parader, men ideelt set bør en halv parader kunne gennemføres uden blot at trække i bremsen foran sadlen. Den halve parader bør komme fra rytterens position, og den bør virke som en regulering. Den bør bringe hesten i naturlig balance, og herefter rides videre, nu halv parade osv. Den halve parader er grundlæggende for al ridning, hvad end man vil ride dressur, spring, military eller skovtur, men som så meget andet indenfor ridning kan den udføres mere eller mindre korrekt.

Foldtid
Avs mange har kommenteret, at det ikke er et godt hesteliv at stå på stald i 20 timer i døgnet. Jeg vil ikke noteres for at sige, at det er et godt hesteliv at stå på stald. Jeg nævnte flere gange i mit indlæg, at jeg netop mener, at foldtid er den største mangelvare i tophestenes liv. Stod det til mig gik de ude mange flere timer end det er tilfældet i dag.

Blot et lille sidespring, men jeg kan oplyse at de militarystalde som jeg i løbet af de seneste to år har besøgt alle giver hestene fire til seks ugers total ferie uden sko sammen med venner på døgnfold efter sæsonens afslutning. Det gør det på ingen måde ok at holde dem på stald, så mange timer de resterende måneder af året, men jeg syntes dog, at det er værd at nævne. Og staldene lukker faktisk også hestene på fold under sæsonen, omend det er begrænset i forhold til otte timers foldtid hver dag. Jeg holder af mange timer på dejlige folde.

Læs Også: Hugo Simon: En levende legende trækker sig fra sporten

Kritisering af den ”almindelige” rytter
Jeg ønskede som sådan ikke at kritisere den almindelige rytter, men jeg ønskede at gøre opmærksom på, at det ikke altid er lykken bare at skyde på eliten. Eliten er ansigtet udadtil, og det er derfor ekstra vigtigt at eliten fremstår som det gode eksempel, men engang imellem kan der godt blive lidt af en mindre heksejagt efter ”toppen af poppen”.

Konkurrenceheste versu cirkusdyr
Hmm er vores stræben efter det ekstravagante blevet for meget, og går det ud over hestens velfærd? Det er faktisk et emne jeg førhen har berørt på min blog. Særligt i forhold til holdbarhed af heste. Det er skræmmende, at så mange unge heste ikke kan holde til et liv som konkurrenceheste. Men jeg mener ikke kun, at dette skyldtes hestevelfærden. Jeg synes ligeså meget, at vi skal se på, hvad det er for heste man avler sig frem til. Man ser det også med hundeavl, at man fokuserer for meget på visse kosmetiske egenskaber i en sådan grad, at man går på kompromis med sundhed og temperament. Nej jeg prøver ikke blot at kaste den varme kartoffel videre, men jeg prøver at sige, at der er flere sider af denne sag og flere faktorer, som skal medregnes. Ikke bare hestevelfærd, men også avl, bedømning og konkurrencens opbygning skal efterses, hvis vi skal adressere denne del af debatten. Og jeg syntes faktisk, at FEI er ret opmærksomme på at arbejde med denne problematik, men det er en debat som vil bølge frem og tilbage, og det vil den givetvis blive ved med. Heldigvis.

Definitionen på rigtig god hestevelfærd
Som flere også har skrevet det, ja så findes der altså mange definitioner på den gode hestevelfærd og misforstået godhed i form af for meget græs til de små ponyer, for mange dækkener fordi ”mor” fryser osv. Er det mon værre eller bedre end rejser til stævner, begrænset foldtid osv.? Ja det er jo en debat som er rigtigt spændende at tage, men sheize. Den er altså så pokkers omfattende, og jeg arbejder pt. små 10-12 t i døgnet for, at 22 herlige krikker skal have det som blommen i et æg.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce